Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi žijí déle, ale „bonusové“ roky jen marodí: Demografka má vysvětlení

Autor: David Budai - 
11. prosince 2018
05:45

Češi dnes žijí v průměru o dva roky kratší dobu než běžný Evropan a za nejlepšími státy „zaostávají“ dokonce o čtyři až pět let. Zásadní potíž je navíc v tom, že i přes rostoucí věk do dožití si lidé v Česku stáří příliš neužívají a mnohem delší dobu žijí v nemoci. „Od 60. let minulého století máme stejnou délku ve zdraví, ale více času strávíme v nemocnicích nebo pečovatelských domech,“ upozorňuje demografka Dana Hübelová. A do značné míry si za to Češi mohou sami.

Statistiky fascinují stále rostoucí čísla dožití mužů i žen. Od začátku 90. let se délka života v Česku protáhla o šest až sedm let a dnes se ženy průměrně dožívají 82,1 roků a muži 76,2 roků. Bohužel to ale neznamená, že by si lidé užívali delší klidný důchod. Naopak, mnohem více času stráví v péči lékařů.

Dana Hübelová, vedoucí Ústavu demografie a aplikované statistiky na brněnské Mendelově univerzitě, upozorňuje, že od 60. let se délka života ve zdraví a různých obtíží prakticky vůbec nezměnila. Ve zdraví ženy v Česku běžně prožijí kolem 62 let, muži pak 60 let.

„Přestože muži žijí v průměru kratší dobu než ženy, počet let prožitých v dobrém zdraví je u nich téměř stejný jako u žen, a to pro všechny použité ukazatele. Ženy prožijí v porovnání s muži delší část svého života ve špatném zdraví s větší pravděpodobností výskytu vážnějších zdravotních problémů,“ vysvětluje Hübelová. Dodává, že 65letí muži stráví bez zdravotních omezení běžných činností 54% zbývajícího života, naproti tomu 65leté ženy jen 45 % zbývajícího života.

Většina Evropy je na tom lépe

Naproti tomu ve vyspělejších zemích roste jak délka dožití, tak délka zdravého života. Velké srovnání zemí EU z roku 2009 ukázalo, že lépe než Česko je na tom v tomto ohledu 20 států. Kratší život ve zdraví mají hlavně východní a postkomunistické země: Litva, Lotyšsko, Estonsko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko.

Podle expertky si za to Češi mohou do značné míry sami, protože tuzemská zdravotní péče, proočkovanost i screeningové programy jsou na velmi vysoké úrovni. „Je to spíše společenský problém, který je daný vnímáním významu zdraví a individuální péče o své vlastní zdraví,“ říká.

Spotřeba alkoholu v Česku je vysoká. Spotřeba alkoholu v Česku je vysoká. | Archiv D. Hübelové

„To asi neovlivní ani „cukrovinková vyhláška“ nebo omezení kouření v restauracích, když jen reklama je plná „útoků“ na děti ve smyslu „šťastná rodina se rovná cukrovinky nebo slazené nápoje“ a na dospívající ve smyslu „užívání si života rovná se alkoholický nápoj“,“ myslí si Hübelová.

Podceňování prevence, alkohol

Češi také nedostatečně řeší prevenci a zdravý životní styl, protože jsou zvyklí, že při onemocnění dostanou u lékaře bezplatnou péči a levné léky, což v některých zemích není pravidlem. „Neléčím tedy často příčinu, například málo pohybu, nadváhu, nevhodnou stravu, kouření nebo konzumaci alkoholu, ale až důsledek,“ upozorňuje demografka.

A nepřímo k současnému stavu přispívá také horší ekonomicko-životní situace a nižší platy. „Nemám-li dostatek financí, nemohu se kvalitně stravovat, aktivně trávit volný čas,“ dodává Hübelová s tím, že to je běžné právě v méně rozvinutých východních zemích. Jako příklad uvádí Švédsko, kde lidé za rok sní v průměru o 60 kilogramů zeleniny více než Češi a vykouří polovinu cigaret.

Video  Lékařka o obezitě: Tlustí Češi často marodí, hrozí jim cukrovka i rakovina  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 9. února 2021 17:40 )

To je pro soudružku chytrou jménem dvorece

.tg.bb ( 9. února 2021 17:35 )

Tím se ovšem nevysvětluje, proč jsou na tom lidé na tom ošklivém Západě mnohem lépe a na úžasném Východě mnohem hůř a proč se u nás život prodloužil spolu s koncem bolševického budování světlých zítřků



Rakovina tlustého střeva byla za totáče naprosto běžná, jen si prostě stát nemohl dovolit vést statistiky, neb byly odstrašující. Údajná superkvalita socialistické produkce je jen fantasmagorií totalitních uplakánků.

doktormediciny ( 10. února 2019 10:33 )

 Tady s temi levnymi leky se snad autor/ka/ trochu upisuje. Mam leky na vadny zrak, kapky stoji asi 400 Kc mesicne, tablety s luteinem/ kvuli ocim/ srtooji temer 400 korun take.Pojistovnou to hrazeno neni

dvorece ( 10. února 2019 08:32 )

Pletete si pojmy s dojmy. Není to o lepší zdravotní péči, ale o tom, že za 30 let věda zase pokročila...Pokročila by i za komunistů a nejsem bolšánka. Co je ale tristní, je vysoký výskyt rakoviny střev. Zemřelo mi na ni 6 sourozenců a vinu dávám skutečnosti, že u nás kvalitní jídlo nelze koupit, pokud se domníváte, že je kvalitní, tak je stejně šizené a vy jste podvedeni. Takže až tady bude možnost zdravého jídla, že nebude plné šmejdů, chemie, náhražek horších jak za války, narod se začne uzdravovat.

jana999 ( 11. prosince 2018 13:38 )

to bych trochu opanovala, moje babička narozená ještě za Rakouzska-Uherska se dožila 106 a nemocná byla až od té stovky, její dcery se dežili 90tky a dnes umírají na rakovinu už 40 cátnice, takže věk dožití se spíš snižuje. Nevím, které státy jsou ty lepší ale poprvé u mladých lidí kolem 50 tky jsem se setkala v NSR

Zobrazit celou diskusi