Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Aspoň mě nebolí nohy.“ Europoslanec na vozíku se česky naučil díky Krtkovi

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. května 2018
06:15

Být polským europoslancem, to je v posledních měsících řehole. Brusel a Varšava svádí bitvu mimo jiné kvůli reformě soudnictví, kterou Evropská unie považuje za nedemokratickou. A polští europoslanci se tak ocitli mezi dvěma mlýnskými kameny. Jak ale připomíná jeden z nich, Marek Plura, i země je kvůli tomu rozpolcená. Plura je jedním z mála hendikepovaných poslanců Evropského parlamentu, na vozík ho od narození poutá svalová dystrofie. Díky sledování večerníčků se naučil česky.

„Chápu to tak, že (Brusel) nekritizuje Polsko, jen polskou vládu, která dělá nějaké chyby vůči demokracii. To, co se děje s polskými soudy se mi také nelíbí. Evropská unie, to je unie pro všechny, kteří mají společné nejen peníze, ale také demokracii. Vidím to tak, že Evropská unie zachraňuje polskou demokracii,“ komentoval Plura bitvu, kterou v současnosti svádí Unie s polskou vládou. Ta je pod strany Právo a spravedlnost, za níž stojí Jaroslaw Kaczinsky.

Zákon znamená, že soudci nejvyššího soudu půjdou do důchodu a nahradí je noví, dosazení ministrem spravedlnosti. Nejvyšší soud přitom v Polsku rozhoduje o platnosti voleb. Plura v tomto sporu stojí spíše na straně Bruselu.

Evropská komise dokonce zašla tak daleko, že aktivovala článek 7 Smlouvy o EU. V zemi totiž kvůli reformě soudnictví existuje podle Komise riziko porušení vlády práva. Podle zmiňovaného článku 7 mají ostatní země posoudit, zda je v Polsku právní stát v ohrožení. Následně také do finančního rámce pro léta 2021 až 2027 zakomponovala zmínku o možných trestech při porušování „zásad právního státu“. Podle řady politiků právě kvůli problémům s Polskem.

Marek Plura, polský europoslanec, je od narození postižen svalovou dystrofií. Marek Plura, polský europoslanec, je od narození postižen svalovou dystrofií. | Evropský parlament

„Beru to tak, že jsme se k tomu upsali, když jsme jako Polsko vstoupili do Evropské unie. To jsou normální důsledky. Ale není to lehké,“ dodal k tomu Plura. Popsal také stručně situaci ve své zemi: „Tři roky už máme novou vládu, která se změnila. V Polsku teď máme veliké změny, co se týká soudnictví. Změny jsou ale nejen v soudnictví, ale i v samé demokracii. Máme nové zákony pro volby a takové věci a to všechno není moc demokratické.“

Podle europoslance některé praktiky připomínají totalitu, která ale části lidí vyhovuje. Proto jsou Poláci kroky vlastní vlády rozděleni na dva tábory.

Vozík jako pomocník a chvála Krtek

Marek Plura je od narození postižen postupující svalovou dystrofií, jeho svaly tedy většinou nefungují. Pohybuje se proto na elektrickém vozíku. Do Evropského parlamentu byl zvolen v minulých evropských volbách v roce 2014. Před tím byl poslancem polského Sejmu.

„Přesuny to pro mě není velká překážka, protože každý víkend jsem doma se svou ženou a dětmi,“ komentuje otec dvou dětí Plura věčné přesuny europarlamentu mezi Bruselem a Štraburkem.

„Pro vozíčkáře je Štrasburk opravdu velmi komfortní, v Bruselu nemáme takový komfort. Víte, já se tam nejezdím dívat na staré budovy nebo na stromy v parku, my tam máme hodně práce. To až když přijede někdo na návštěvu a jde se podívat do města, tak mi říká, co tam viděl. Já to neznám,“ poznamenává se smíchem.

„Vše je pro lidi s hendikepem dobře přizpůsobené. Pro mě je můj vozíček opravdu pomocník. Všude je to daleko, opravdu velké vzdálenosti, tak mě alespoň nebolí nohy,“ glosuje kilometry chodeb v obou sídlech jedné z nejvýznamenějíšch evropských institucí.

Přejíždění mezi Belgií a Francií ale příliš nechápe. „Stojí to miliony eur. Ale rozumím tomu, že pro Francii je nemyslitelné, že by Evropská unie byla bez Štrasburku. Takže to budeme muset vydržet,“ míní.

Plura vyrostl na večerníčcích, pochází totiž z česko-polského pomezí. Díky tomu umí i česky. Plura vyrostl na večerníčcích, pochází totiž z česko-polského pomezí. Díky tomu umí i česky. | Facebook / Marek Plura

Obstojně česky se Plura naučil už během dětství. Pochází z Ratiboře, tedy z česko-polského pomezí, a sledoval večerníčky. „V dětství jsem sledoval český Večerníček a také české seriály, třeba Nemocnici na kraji města. Nejlepší byl Krtek. Pamatuju si filmy jako Arabela a jak jsem říkal seriály – Nemocnici na kraji města, pak Ženu za pultem,“ pochlubil se znalostí seriálů z dob socialismu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa