Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neděláte pro jadernou dohodu dost, vyplísnil íránský ministr Evropskou unii

Autor: jer, ČTK - 
20. května 2018
21:57

Evropská unie nečiní dost, aby pro Írán zachovala přínosy mezinárodní jaderné dohody z roku 2015 poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Podle agentury Reuters to v neděli v Teheránu řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf evropskému komisaři pro klimatické změny a energie Migueli Cañeteovi.

„S odstoupením USA se zvýšila očekávání (íránské) veřejnosti vůči Evropské unii ohledně zachování přínosů dohody. Ale v současném kontextu není evropská politická podpora dohody dostatečná,“ citovala šéfa íránské diplomacie státní agentura IRNA.

O možnostech zachování jaderné dohody jedná unijní komisař pro energie Cañete v Teheránu druhým dnem. V sobotu už hovořil s viceprezidentem a předsedou íránské organizace pro atomovou energii Alím Akbarem Sálehím.

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení USA od této dohody 8. května. Ostatní signatáři tohoto ujednání, včetně EU, ale dali najevo, že jsou pro jeho zachování. Představitelé Evropské unie slíbili, že se budou snažit pokračovat v obchodu s ropou a udržet přísun investic, nicméně připustili, že to nebude snadné.

„Musíme tuto dohodu zachovat, abychom nemuseli vyjednávat dohodu novou,“ řekl Cañete západním novinářům po dvoudenních rozhovorech, které vedl v íránské metropoli. „Naše sdělení je zcela jasné. Toto je jaderná dohoda, která funguje,“ dodal.

Sálehí v sobotu naléhal, aby Evropané rychle konkretizovali své závazky. Varoval, že jinak většina íránského obyvatelstva donutí vedení země od dohody odstoupit. „Doufáme, že se jejich snahy (unijních států) promění ve skutek... Akce Ameriky ukazují, že USA nejsou důvěryhodnou zemí v mezinárodních jednáních,“ řekl Sálehí na společné tiskové konferenci s Cañetem.

Dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel Írán se šesti světovými mocnostmi (USA, Rusko, Německo, Francie, Británie a Čína) a Evropskou unií v roce 2015 výměnou za zrušení většiny západních sankcí proti Teheránu.

Zobrazit celou diskusi