Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

EU se rozroste o dva nové členy? Eurokomisař ukázal na Srbsko a Černou Horu

Autor: base, ČTK - 
19. ledna 2018
12:35

Srbsko a Černá Hora budou pravděpodobně příštími státy, které se stanou členy Evropské unie. Řekl to komisař pro rozšíření EU Johannes Hahn v rozhovoru, o němž v pátek informovala agentura Reuters. Nejspíš se tak stane ale až v roce 2025, tedy za sedm let.

Evropská unie podle Hahna zahájila diplomatické úsilí, jehož cílem je urychlit kroky, které po pozastavení přijímání nových členů přivedou do EU šest západobalkánských zemí. „Nadešel čas dokončit práci z roku 1989,“ řekl Hahn s poukazem na rozšiřování bloku na východ po pádu Berlínské zdi.

„Stanovili jsme rok 2025 jako indikativní termín pro Srbsko a Černou Horu, což je realistické, ale zároveň i velmi ambiciózní,“ konstatoval komisař.

V přistoupení do Evropské unie doufají Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Makedonie a Srbsko. Jejich šance na členství se ale podle Reuters v posledních letech zmenšily, když unijní politici poněkud ztratili zájem pokračovat v rozšiřování bloku v důsledku rostoucího euroskepticismu v členských zemích, krize eurozóny v letech 2009–2013 a rozhodnutí Británie Unii opustit.

Avšak rostoucí vliv Ruska, migrační krize, jež na region dopadá, posun Turecka k autoritářskému režimu a přání posílit evropskou integraci po odchodu Británie v roce 2019 přinesly Balkánu novou naději.

Hahn je přesvědčený, že přístupový proces vedoucí do EU je nejlepší způsob jak posílit boj s korupcí, s organizovaným zločinem a s hrozbou autoritářství v regionu. Srbsko je při tom považováno za základní pilíř a Brusel doufá, že vliv Bělehradu na Balkáně by mohl pomoci ostatním zemím v reformách.

 

moiaza ( 19. ledna 2018 13:13 )

Až Srbsko a Černá Hora pozná, do jaké kopy hnoje vlezla, tak čelní představitelé těchto zemí si vhodí provaz.

agfor ( 19. ledna 2018 13:09 )

Tak západní Evropa zase získá další otroky, co budou dřít téměř zadarmo, a také odbytišně šmejdů, které u nich už nikdo nekoupí.

Zobrazit celou diskusi