Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Wifi zdarma ve městě i na vesnici: Boj o tři miliardy z Bruselu začíná

Autor: Zuzana Zelenková - 
15. května 2018
06:54

Obce a města z Evropské unie včetně Česka mohou dnes začít žádat o dotace na instalaci bezplatného wifi připojení k internetu na veřejných místech. Získat mohou poukázku v hodnotě 15 tisíc eur (zhruba 380 tisíc Kč). V dotačním programu WiFi4EU je do roku 2019 k dispozici celkem 120 milionů eur (tři miliardy Kč).

Peníze jsou určeny na budování bezdrátového wifi připojení zdarma ve veřejných prostorách, jako jsou parky, sídla institucí, knihovny, zdravotní střediska nebo muzea, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Obce mohou žádat od dnešních 13 hodin na webu www.wifi4eu.eu. Při čerpání peněz bude záležet na pořadí, tedy rychlosti podání žádosti.

Poukázku na 15 tisíc eur bude možné využít i na částečné financování dražších projektů. Zbytek peněz budou muset samosprávy zaplatit z vlastního rozpočtu. „O dotaci budou moci požádat i subjekty, které jednají jménem měst a obcí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Na webu, kde se žádosti podávají, se mohly obce zaregistrovat od března.

Připojení musí zůstat bezplatné nejméně tři roky

Peníze jsou určeny jen na instalaci wifi připojení a k tomu potřebného vybavení. „Internetové připojení a údržbu zařízení budou platit sami žadatelé, tedy samosprávy,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro internetizaci Ondřej Malý. Podmínkou bude, aby uživatelé mohli bezplatné internetové připojení ve veřejných prostorách využívat nejméně tři roky.

Snahou Evropské komise je, aby poukázky šly do všech členských států. Proto se má v první výzvě v každé zemi rozdělit minimálně 15 poukázek. Následovat budou další čtyři výzvy k žádostem o dotace. Předpokládá se, že se do projektu do roku 2020 v rámci EU zapojí nejméně 6 až 8 tisíc místních komunit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa