Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senioři zchudnou, přijdou Husákovy děti. Důchodové „peklo“ se blíží, varují experti

Autor: bud - 
10. února 2019
05:00

Český důchodový systém čekají krušné časy, pokud se nic výrazně nezmění. Experti z ministerstva práce a sociálních věcí v loňské matematické analýze spočítali, že přesně v roce 2028 se penze dostanou do minusu. Enormní zátěž bude způsobena následně hlavně tím, že do penze hromadně zamíří takzvané „Husákovy děti“, tedy silné ročníky ze 70. let. Vzroste také ohrožení seniorů chudobou.

Důchodový systém je momentálně stabilní a dokonce v kladných číslech. Do budoucna to tak ale být nemusí, konstatovala analytická zpráva ministerstva, která predikuje situaci až do roku 2070. Už během 10 let se situace zdramatizuje, protože Češi obecně stárnou a v důchodu tráví více času. Výrazně tak porostou celkové výdaje státu na vyplácení penzí.

Resort propočítával dva modely, vycházel z nynějších podmínek. V první variantě je stanovena maximální výše důchodového věku, ve druhé pokračování zvyšování nad 65 let. Věk nástupu do penze v Česku roste každý rok o pár měsíců, ve 30. letech se dostane na 65 let. Na této hranici ho vláda v minulém volebním období zmrazila. Život v Česku se ovšem postupně prodlužuje.

Nepříznivá bilance a budoucnost

„Bilance důchodového systému zůstane kladná do roku 2028, kdy se efekt rychlejšího růstu mezd částečně vyčerpá. Vlivem rychlého nárůstu výdajů po roce 2030 se bude saldo důchodového pojištění zhoršovat, a to až do roku 2060, kdy dosáhne maximální negativní hodnotu 3,4 % HDP,“ konstatuje analýza s tím, že to bude způsobeno odchodem silných ročníků 70. let minulého století do důchodu a také růstem počtu důchodců.

Projekce důchodů do roku 2070. Projekce důchodů do roku 2070. | MPSV

Jinými slovy, situace se stabilizuje až za 35 let, kdy do důchodu zamíří méně početné ročníky 80. a 90. let minulého století. „Ekonomický vývoj a změny v důchodovém systému budou mít významné dopady na sociální situaci příjemců důchodů, mj. na vývoj míry ohrožení chudobou důchodcovské populace,“ říká analýza.

Chudých seniorů bude víc

Počet chudých seniorů by mohl být až dvojnásobný oproti současnosti, reálně půjde o každého šestého seniora. „Vlivem současné vysoké dynamiky růstu mezd je očekáván silný nárůst míry ohrožení chudobou populace důchodců a to zejména do roku 2020, kdy se současná míra ohrožení chudobou oproti současné úrovni (cca 8 procent v roce 2016 podle údajů Eurostatu) zvýší pravděpodobně o polovinu a do deseti let až zdvojnásobí,“ říká analýza.

Projekce analýzy ukazuje, že od roku 2040 bude rychle klesat výše důchodu vzhledem k průměrné mzdě, a to až na úroveň 36 % této mzdy. To bude znamenat pokles o několik procentních bodů, reálně tak platy porostou rychleji než důchody, takže senioři budou mít nižší životní úroveň.

Projekce důchodů do roku 2070. Projekce důchodů do roku 2070. | MPSV

Druhý scénář ministerstva práce není tak temný a počítá s nižšími výdaji na důchody. To by ale mohlo znamenat, že se důchody budou zvyšovat pomaleji. Momentální přístup vlády Andreje Babiše (ANO) je přitom opačný, důchody rostou nejrychleji za poslední roky. Z tohoto pohledu je tento scénář spíše méně pravděpodobný.

Nižší penze, nebo pozdější důchod

Podle zprávy došlo k podobným výsledkům ve svých propočtech také ministerstvo financí. A na neudržitelnost nynějšího systému upozorňovala ve své zprávě před nedávnem také národní rozpočtová rada, kde mimo jiné konstatovala: „Česká společnost se bez ohledu na technologický pokrok, ekonomické sbližování s vyspělými zeměmi nebo další možné pozitivní změny ocitne před základní otázkou: zvýšit daně, posunout věk odchodu do důchodu, nebo připustit snížení důchodů vzhledem k průměrné mzdě?“

O důchodech má jednat nově zřízená důchodová komise, která by měla podle vládního programu připravit řešení se „standardem plošného zabezpečení na principu solidarity“ a posílením zásluhovosti i s motivací ke spoření na stáří.

rockyshowman ( 11. února 2019 10:46 )

Hulvát zůstane hulvátem a blb blbem.

Thyronx ( 11. února 2019 01:01 )

komunistou nikdy nebyl, agentem nebyl o nic větším než každý český zpěvák nebo herec za totality. Ti se z toho vykoupili snadno a rychle. V kriminále nikdy nebyl a nemyslím že kdy bude. Je to člověk se sedmým smyslem jak LEGÁLNĚ zbohatnout. Vydělat a být výdělkově prospěšný i jako ministr. Tedy bohatne i stát a idi v něm. Ostatně dostane i ty Euro dotace pokud vůbec bude ještě Euro existovat. Nebo je libo aby ministrem financí byl zas Kalousek? Vám by to bylo podobné. ANO hravě vyhrává u veřejnosti protože se stará a nejen o sebe ale o celý stát. Poprvé od té směšné revoluce v 1989.

Thyronx ( 11. února 2019 00:54 )

Každý je strůjcem svého štěstí. Staral jsem se, pracoval. Můj český důchod je na plus mínus 7,000 Kč, můj americký na 4800 dolarů měsíčně 110,000 Kč měsíčně. Ovšem napadat tak schopného člověka jako je Babiš, to je perverze. Taky se stará. A proletariát který toho zřejmě moc mevykonal, co je nám po něm? Musel bych opakovat moji úvodní větu. Fandím úspěšným. Babiš by se hravě uživil kdyby v politice vůbec nebyl. Jeho zisky jsou stále astronomické. Zaslouženě. Ti co rozkrádali, jste si zvolili vy sami. Takovej Kalousek je poslancem i dnes.A BUDE! Kdybyste chodili k volbám, bylo by to všechno jistě jinak. Proti Babišovi nic nemám, ostatně ON prosadil ty zásadní přídavky na důchodech. ON se stará aby stát vybral víc na jím snížených daních. ON se snaží snižovaqt daně, ON se snaží nebrat imigranty, ON se snaží po zásluze obrat zlodějskou Unii. Nebýt Agrofertu, tak nemáte co žrát.

HyHy ( 10. února 2019 20:37 )

Byl jsem líné dítě, které maminka do pěti let vozila ve sportovním kočárku, a lenost mě neopustila dodnes,“ uvedl Read more at https://reportermagazin.cz/a/pJxyj/misto-vtipu-nadavky-proc-se-zmenil-milos-zeman?utm_source=www.sez nam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#Sp2m7hIt5WWGFWb8.99

zdenekksamohonka ( 10. února 2019 20:21 )

Je to upšoukaná stará bréca jentakjen.

Zobrazit celou diskusi