Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

České vojáky šetří po smrti Afghánce. Šedivý: Nejednají v rukavičkách, ale nejsou vrazi

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, bel, ČTK - 
28. listopadu 2018
13:41

Údajné vyšetřování českých vojáků v Afghánistánu kvůli smrti vězně se příliš nezdá bývalému náčelníkovi generálního štábu Jiřímu Šedivému. Podle něj mohly mít motiv zabít útočníka i afghánské bezpečnostní složky, upozorňuje navíc na to, že informace úřady nepotvrdily. Pomsta ale prý není v české nátuře, po ztrátě kolegy či kamaráda v boji převažuje lítost. Sám podobný případ na zahraničních misích řešit nemusel.

Útočník, který je spojován se smrtí rotného Tomáše Procházky, byl údajně předán afghánské straně ze zajetí zbitý a poté zemřel. S informacemi přišel deník New York Times. Jiří Šedivý ale zprávy zpochybňuje s tím, že je oficiálně nikdo nepotvrdil. Osobně se s podobnou situací jako velitel některých zahraničních misí vůbec nesetkal.

Nesetkal jsem se s tím ani v Bosně, ani v Kosovu nebo Afghánistánu. Že se vojáci porvali, nebo se chtěli porvat se svými partnery z „bratrských“ armád… Ale nikdy takovým způsobem, jako prezentoval NY Times,“ řekl Šedivý. Případy násilí se naopak objevily v minulosti na straně amerických vojáků. Ani v těch ale podle bývalého náčelníka české armády nešlo o vraždu.

Vojákům věří i Černochová i Šlechtová

Zastání přitom našli čeští vojáci i na poli Poslanecké sněmovny. „Naši vojáci v misích odvádějí dobrou práci a nejsou vrazi!“ upozornila šéfka výboru pro obranu a bezpečnost Jana Černochová (ODS).

Exministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) pak dodala: „Našim vojákům zcela důvěřuji. Věřím v jejich vysoký morální kredit a odmítám jejich jakákoli obvinění ve věci úmrtí Afgánce. Vyšetřování je standardní věc, nejsou na místě spekulace. Při mé návštěvě v Afgánistánu jsem navštívila základny, vedení NATO mise i ministra obrany a premiéra Afghánistánu. Naši vojáci jsou velmi pozitivně vnímáni a jejich kvalita i nasazeni jsou nezpochybnitelná.“

„Odmítám účast našich vojáků na tomto incidentu. Co se týče vyšetřování a jeho výsledků, na to se mě neptejte, protože je neznám,“ reagoval dnes současný ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a upozornil, že čeští vojáci na misích striktně dodržují humanitární mezinárodní právo.

Šedivý: Na setkání s vrahy jsou trénovaní

Pokud by se něco takového stalo, dopouští se trestného činu. Je to umocněno tím, že je to v bojové situaci nebo válečném stavu, tam jsou ty sazby vyšší. První krok – byl by zatčen, byl by v polním vězení, vojenská policie by zahájila vyšetřování. Pokud by se to prokázalo, byl by velmi rychle přepraven zpátky na území ČR a tady by trestní řízení pokračovalo normálně soudem. Násilí na vojákovi, který se nemůže bránit, je i podle mezinárodních konvencí trestným činem. Je to vražda jako každá jiná,“ popsal Šedivý případný postup, pokud by se informace ukázaly jako pravdivé.

Vojáci podle Šedivého víc než vztek cítí nad ztrátou kolegy a kamaráda lítost. Na setkání s případnými vrahy svých blízkých jsou navíc trénováni. „Neznám případ, že by se naši vojáci najednou rozhodli a se samopaly v ruce šli vraždit prvního protivníka jen proto, že jim zabili kamaráda,“ dodal s tím, že českou misi v Afghánistánu ani potvrzení takového činu neukončí.

Jak na vás zpráva o podílu českých vojáků na smrti Afghánce, který údajně předtím zabil jejich kolegu Procházku, působí?

Myslím si, že je třeba prověřit, zda na tom mají podíl buď američtí, nebo čeští vojáci, ale stejně tak je třeba prověřit, zda se na tom podíleli afghánští vojáci. Protože pokud je pravda, že byl buď členem hnutí Tálibán, anebo Islámského státu, tak se pochopitelně mohli mstít i afghánští vojáci. A tohle je třeba zodpovědět ještě dříve, než se začnou vynášet nějaké soudy a ukazovat na někoho prstem. Co je nepříjemné, že to zvyšuje napětí ve vztazích vojáků Aliance a afghánskou armádou, a to je velmi špatné.

Napadá vás také, že mohlo jít o pomstu…

Co znám české vojáky, myslím si, že v naší povaze není něco takového. Jednoduše i pro mě by to bylo hodně silné kafe. Nemyslím si, že by se naši vojáci s někým bavili v rukavičkách, to ostatně ani nemůžeme předpokládat, vždy jsme vystupovali striktně, ale v duchu evropské kultury. Já jsem nikdy nezažil, že by naši vojáci byli stíháni za něco takového, že by si vylévali zlost na protivnících. To k nám nesedí. Ale nemůžete stoprocentně říkat ano nebo ne, dokud nebudete mít objektivní vyšetřování.“

Vrátili ho v bezvědomí?

Devatenáctiletý Chán podezřelý z příslušnosti k Tálibánu měl zahájit 22. října palbu na české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Procházka, další dva vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl vrácen Afgháncům, byl podle místních úředníků zbitý a v bezvědomí. Krátce nato zemřel. Rozloučení s Procházkou proběhlo začátkem listopadu v Prachaticích, vojenský psovod byl posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka.

VIDEO: Tisková konference o padlém vojákovi v Afghánistánu.

Ivijo ( 17. prosince 2018 01:11 )

Situace v Azovském moři se prudce zhoršila poté, co Ukrajina zabavila (a nyní nabízí v aukčním prodeji) ruskou rybářskou loď „Nord“ a její posádku zatkla, protože prý porušila ukrajinský zákon a přistála na Krymu. Následně to ruská strana označila za „pirátství“ a v reakci začala kontrolovat všechna ukrajinská plavidla ve svých vodách. Na tomto příkladu je očividné pokrytectví Západu, který na "teroristické" kroky Ukrajiny nereagoval, ale okamžitě začal kritizovat Rusko za jeho odpověď.

prasatkopepicek ( 28. listopadu 2018 19:16 )

ty kaspare, to neumis psat pod jednym jmenem? to mas takovou potrebu tu zvanit ze potrebujes vic nicku? a jeste si je odlisis jen cislem aby ses v tom nezamotal. s.ru na tebe

ivoadler ( 28. listopadu 2018 16:52 )

Šedivý včera v Událostech, komentářích řekl, že v Afghanistánu došlo k velkému pokroku. Vojáci NATO nejsou v Afghanistánu okupanty, to nikdy! V poli už bojují jen Afghánci. NATO jim pomáhá ze základen. Navzdory pomoci NATO ale afghánská vláda ztrácí území. A ztrácela by ho ještě víc, nebýt letecké podpory Američanů. Proto bych o nějakém vojenském pokroku moc nemluvil. Není náhodou, že Američani jednají s Talibanem.

vaber ( 28. listopadu 2018 16:45 )

tak nyní se vojáci šetří ,ale vypadá to že se naši hrdinové schovávají. Pan generál je sice generál ale může vydávat rozkazy jen které mu schválí američané jnak generálem nebude

prasatkopepicek ( 28. listopadu 2018 15:56 )

Kdyz jsou vsude kvuli nerostnym surovinam, kolik toho mela treba Guatemala? Kolik toho mela Jugoslavie? Ty kolonie

Zobrazit celou diskusi