Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

České vojáky šetří kvůli smrti zbitého vězně: Pomstili Tomáše (†41) v Afghánistánu?

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2018
07:38

Čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli úmrtí zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě kvůli obvinění ze zabití českého psovoda Tomáše Procházky (†41) z minulého měsíce. Informoval o tom americký deník The New York Times (NYT). Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek obvinění důrazně odmítl.

Američtí a čeští vojáci v Afghánistánu jsou vyšetřováni kvůli smrti člena afghánské jednotky, který byl zbit ve vazbě NATO v západním Afghánistánu, píše list s odvoláním na americké a afghánské činitele. Událost podle NYT ukazuje, jak se mezi vojenskými silami rozrostlo po 17 letech války napětí.

„Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských bezpečnostních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zainteresované strany,“ sdělil dnes ráno Pejšek v e-mailu zaslaném ČTK.

Vahidulláh Chán byl obviněn, že minulý měsíc zabil českého psovoda Tomáše Procházku při jednom ze čtyř letošních smrtících útoků afghánských vojáků na příslušníky sil NATO. Devatenáctiletý afghánský voják Khan začal 22. října střílet na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni.

Zbitý a v bezvědomí

Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, uvádějí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel. Nejmenovaný americký činitel řekl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převést Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu.

Není však jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána. Vyšetřování pokračuje. Mluvčí mise vedené Američany v Afghánistánu Dave Butler přiznal vyšetřování, odmítl však poskytnout detaily. Americká armáda podle něj má zjistit, zda nedošlo ke zneužití pravomocí a případně povede dotyčné jednotlivce k zodpovědnosti.

Zemřel na následky mučení, tvrdí afghánský politik

Člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí uvedl, že neví, zda američtí nebo čeští vojáci Chána udeřili. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení,“ prohlásil. „Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen,“ dodal místní politik.

Fotografii Chána po jeho smrtil dala listu NYT jeho rodina. Na snímku jsou vidět krvavá zranění na obličeji a hlavě, řekl lékařský vyšetřovatel státu Connecticut James Gill, kterému NYT fotografii ukázal.

Otec vojáka dodal, že neměl žádná střelná zranění, ale po celém jeho těle byly pohmožděniny. Chán byl podle svého bratra členem afghánského přepadového oddílu zhruba 13 měsíců. Po dokončení střední školy pomáhal na farmě a řídil traktor ve svém rodném okrese Kot. Poté, co téměř celý region ovládl Islámský stát, připojil se k afghánské armádě a byl vybrán do elitního komanda.

Byl napojen na Tálibán?

Podle vysokého afghánského bezpečnostního úředníka v Kábulu se vláda domnívá, že byl tálibánský infiltrátor. Rodina však popírá, že by byl spojen s Tálibánem. Česká republika měla v Afghánistánu na začátku října přibližně 340 vojáků. V poslední době se stali terčem několika útoků. Amerických vojáků je v Afghánistánu podle NYT kolem 15 000.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

Nepresvedci ( 25. července 2019 09:28 )

Ač střílel 19ti letý afgánec na české vojáky, tohle nemělo se stát. Měl by být odsouzený. Za to by měli ty vojáky postavit před vojenský soud. A je jedno jak to bylo stín jeho smýšlením. Je to hnusná vražda. Pokud se prokáže, že to udělali tak za mě 👎👎👎, zahraniční mise jsou pro náš stát nevděčné a nepotřebné. Hrajou si tu kluci na vojáky a zloděje. 🤜🤛

Tom Paul ( 29. listopadu 2018 00:25 )

***e co si myslíš... deš t.......

Tom Paul ( 29. listopadu 2018 00:21 )

Nechapu jak nekdo má problem s lidma kteří zabíjí naše naše lidi v Avghanistanu.

adeso ( 27. listopadu 2018 13:34 )

proboha byl to voják!!! kdo si myslí, že tam budou jen hrát karty a cpát se, tak je vůl. A to prosím nejsou ještě vojáci opravdoví, zatím to byli kulisy

adeso ( 27. listopadu 2018 13:30 )

ty jsi debil, tady není jediný mihrant

Zobrazit celou diskusi