Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká pošta chce svou „balíkoptéru“. Rozvážku pomocí dronů brzdí zákony

Autor: bud - 
23. srpna 2016
19:01

Doručování balíků s pomocí dronů už zkouší německá či švýcarská pošta a jejich využívání plánuje také internetový obchod Amazon. Mezi pionýry této služby by mohla být i Česká pošta, jenže její snahu zatím komplikuje nedostatek peněz i složité zákony. V Česku by například létající stroje nemohly létat mezi domy, aby neohrozily lidi.

Rychlovarnou konvici, mobil nebo jakýkoliv jiný nákup by v Česku mohly lidem doručovat létající drony. Česká pošta totiž po vzoru některých svých světových protějšků zvažuje, že by mohla tuto novou službu nabídnout. Dokonce si už loni u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovala ochrannou známku „balíkoptéra“.

Naděje bychom však zatím měli spíše krotit, podle informací Blesk.cz přímo z pošty je momentálně tento projekt u ledu. Důvod? Především složité zákony a nedostatek peněz.

Drony nemohou k domům

Podle Českého telekomunikačního úřadu, který uděluje poštovní licence, je možné tento způsob doručování povolit. Mnohem důležitější je však tuzemská legislativa, která ošetřuje létání dronů a jejich komerční využití. A tady zatím pošta naráží na bariéru.

Roznáška pomocí dronů by zřejmě byla klasifikována jako běžné letecké práce nebo činnosti, ke kterým je možné bezpilotní letouny využívat, pokud k tomu Úřad pro civilní letectví (ÚCL) vydá potřebné povolení. Jenže i potom je potřeba dodržovat přísná pravidla, především se vyhýbat místům, kde se pohybují lidé. A to je pochopitelně v případě poštovních služeb problém.

„V tuto chvíli je bez splnění dalších podmínek provoz bezpilotních letadel umožněn pouze ve vizuálním kontaktu a jsou zde omezení na lety v blízkosti osob, budov a podobně,“ řekl Blesk.cz mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Podle něj by pošta či jakýkoliv jiný dopravce museli splnit celé spektrum podmínek, takže uvedení podobné služby do praxe by bylo velmi komplikované.

Finanční náklady drony pohřbí?

Blesk.cz opakovaně požádal Českou poštu o vyjádření, jestli v dohledné době plánuje zavést doručování pomocí dronů a případně v jakém časovém horizontu. Pošta však na otázky neodpověděla. Není také jasné, zda by pro poštu případné vysoké finanční náklady byly únosné. Dlouhodobě totiž platí, že nechce příliš investovat do zlepšení, která jsou drahá a nemají šanci většího rozšíření.

Podobně například pošta před několika lety rozhodla, že nebude zavádět doručování zásilek ve večerních hodinách i v menších městech, jak původně plánovala. „Dlouhodobě očekávanou odezvu od zákazníků projekt nezaznamenal,“ řekl dříve mluvčí pošty Matyáš Vitík s tím, že taková rozvážka by byla drahá a neefektivní. Využívání dronů by přitom bylo ještě komplikovanější.

Zobrazit celou diskusi