Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pošťák přiveze jídlo a poseká zahradu. Co říká finské cestě Česká pošta?

Autor: ČTK, tmp - 
22. dubna 2016
11:45

Pošťáci budou už brzy sekat trávníky. Tedy, jenom ve Finsku a pouze v úterý. Za úpravu zeleně na zahradě jednou týdně tu lidé zaplatí v přepočtu asi 3500 korun. Tamní pošta se tak snaží čelit úbytku zásilek a rozšiřuje tak dosavadní portfolio nabízených služeb. Stejný problém přitom řeší i Česká pošta, ta ale zatím o ničem podobném podle informací Blesk.cz neuvažuje.

„V létě tuto službu zkusíme nabídnout po celé zemi. S nápadem přišli sami zaměstnanci,“ zmiňuje finská pošta v prohlášení. Službu bude vzhledem k přírodním podmínkám ve Finsku nabízet pouze od května do září.

Poštovní úředníci přijdou posekat trávník zájemců pouze tehdy, bude-li dobré počasí a navíc jen v úterý. Druhý den v týdnu je totiž objem přepravovaných listovních zásilek a balíčků z celého týdne tradičně nejnižší, a pošťáci tak mají více volného času.

Čeští pošťáci sledovali zase ceny benzinu

S podobně netradičním nápadem přišla v minulosti také Česká pošta, která jednu dobu nabízela službu Tankuj levněji, kdy pošťáci v rámci své činnosti sledovali ceny pohonných hmot, které pak umisťovali na web, kde řidiči mohli sledovat jejich aktuální pohyby.

„Od tohoto projektu jsme ustoupili, aby se doručovatelé mohli primárně věnovat své hlavní činnosti, doručování. Proto se v budoucnu doručovatelé nezapojí ani do aktivity, kterou popisujete u finských kolegů a o které jsem upřímně ještě neslyšel,“ řekl Blesk.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Nejen sekání trávy, ale i rozvoz jídla

To ve Finsku si zákazníci budou moci vybrat, zda budou chtít sekat trávník jednou týdně třicet minut či celou hodinu. V prvním případě zaplatí 1750, v druhém 3500 korun měsíčně. K dispozici budou muset dát majitelé upravovaných pozemků vlastní sekačku.

Finská pošta v březnu oznámila, že sníží počet svých zaměstnanců o 700. V loňském roce totiž zaznamenala pokles zájmu o poštovní služby o osm procent. Ve snaze vyjít vstříc svým zákazníkům přesunula roznos zásilek na odpoledne a večer, kdy bývají adresáti doma. V poslední době se pošta snaží diverzifikovat také zdroje svých příjmů, a zlepšit tak i pracovní vytíženost svých zaměstnanců. Před časem spustila například službu na rozvoz jídla.

Protest českých listonošů

Také Česká pošta se dlouhodobě snaží bojovat s nízkou poptávkou po listovních zásilek, volí ale jinou cestu. „Samozřejmě hledáme nové obchodní příležitosti, které nám nahradí výnosy z klesajících listovních zásilek. Vždy to ale budou služby a produkty, které souvisí s poštovními nebo finančními službami, které Česká pošta svým klientům nabízí,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Právě kvůli doplňkovému prodeji a nabízení nejrůznějších pojištění a bankovních produktů protestovali menšinové odbory letos v únoru proti České poště. Organizátoři akce tvrdili, že pracovníci, kteří nedokážou prodat plánované množství výrobků a služeb obchodních partnerů České pošty, musejí snášet šikanu ze strany nadřízených. Podle pošty byl protest neoprávněný.

O peníze pro Českou poštu se v minulosti ostře přeli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod kterého státní podnik kompetenčně spadá, a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

sairait ( 23. dubna 2016 08:05 )

v čezsku dělá pošťák za minimální mzdu takže na to se.rou a věčně utíkaj,

rumungro ( 22. dubna 2016 15:42 )

To mi nějak uteklo,že Finští pošťáci nešukaj.

Zobrazit celou diskusi