Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šikana na poště? Pošťáky prý nutí doručit balík, i když nikdo není doma

Pošťák si myslí, že ho Česká pošta šikanuje.
Pošťák si myslí, že ho Česká pošta šikanuje.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: tmp - 
16. ledna 2016
05:15

Na Blesk.cz se obrátil doručovatel poštovních balíků, který se cítí být šikanován svým zaměstnavatelem. Česká pošta ho prý nutí, aby balíky doručoval i adresátům, kteří nejsou doma. Pošta se ale brání. Chce jen zvýšit kvalitu doručování.

Česká pošta plošně zvýšila úspěšnost doručování balíků na 80 %. Jenže to se nelíbí pošťákům: „Příjemce je velmi těžké zastihnout, například z důvodu, že mohou být v práci či na jiném místě,“ říká jeden doručovatel.

Navíc se do procent nedoručených balíků započítávají i balíky, které si adresát neobjednal nebo ho z jakéhokoliv důvodu nechce převzít. „Zoufalost kolegů zachází tak daleko, že dávají balíky sousedům, když příjemci nejsou k zastižení na uvedené adrese, nebo jiným osobám,“ řekl muž, který si nepřál být jmenován.

Občas prý musí doručovatelé dodat i komerční balíky. „Někdo pošle reklamní balík a chce za to 50 Kč, kolegové to tedy radši zaplatí ze svých financí. Balík dají poté zadarmo, aby z něj neztráceli procenta,“ řekl pošťák.

Podle České pošty je ale míra doručování splnitelná. „Dříve se stávaly případy, kdy přestože byl zákazník na uvedené adrese k zastižení, byl mu balík uložen na poště na přání adresáta, ačkoli ten nic takového nepožadoval, uvedl tiskový mluvčí České počty Matyáš Vitík.

Podle něj se po zvýšení hranice snížil počet balíků na poštách. „Cílem České pošty je doručit balíky v režimu, jaký si zákazník zvolil, a toto zvýšení kvality se nám daří, uvedl mluvčí.

Česká pošta momentálně hledá další partnery, kteří by mohli proměnit její pobočky na franšízy. Pošta tím chce ušetřit až stovky milionů korun. Zároveň chce zachovat stávající rozsah poštovní sítě, která je nejhustší v Evropě.

debruska ( 17. prosince 2016 11:04 )

Zaplatím poštovné na dodání zásilky domů. Ve schránce najdu informaci - nebyla zastižena, balík k vyzvednutí na poště ve městě (přesto, že máme místní pobočku 200m vzdálenou) Jedu na poštu a tam mi sdělí, že automaticky zásilky z e-schopů nedodávají a ukládají na poště. Prý je jich moc. Proč není cena za dopravu rozdělena a nižší za uložení na poštu? Platím si za doručení domů.A ještě jednou zaplatím za dojezd na poštu. Opět letos zdražili některé služby. NEJVĚTŠÍ problém je ve vedení. Berou nehorázné platy a odměny a běžní zaměstnanci skoro almužny. Takový Český pozdní feudalizmus. Je dobře, že zaměstnanci protestují, ale měli by poukázat na příjmy vysokých nadřízených, kteří je jenom buzerují. To je také věc vlády. Pošta je přeci stále státní.

7922774 ( 22. února 2016 15:14 )

7922774 ( 22. února 2016 14:59 )

Dobrý den,kdo nikdy nepracoval na poště nemůže tyto lidi hodnotit sám bych každému doporučil at si to jde alespoň na měsíc vyzkoušet a pak tady může něco psát a někoho urážet.Já sám jsem pracoval na poště přes deset let jako balíkový doručovatel ze začátku velice zajímavá práce postupem času to bylo horší a horší.Myslím že by se otom všem dala napsat velice zajímavá kniha s názvem třeba těžký život poštáka určitě by se prodávala a lidé by se dozvěděli velice zajímavé věci .Pošták je jen člověk a né otrok to co si kemě někteří lidé dokázali dovolit at už to byli moji nadřízení nebo adresáti kterým byly zásilky doručovány bych nepřál asi nikomu žádná slušnost žádná úcta.Pošta se nikdy nemůže vyrovnat konkurenci PPL,DPD a jiným dokud ve vedení budou sedět hamižníci kterým jde jen o naplnění kapes,ale jinak je nic jiného nezajímá.Moc bývalím kolegům přeji at se konečně semknou začnou bojovat možná ještě není pozdě a dá se tato jinak velice zajímavá práce zachránit ale musí se zbavit hamižníků kterým jde jen o prachy.POŠTÁCI DRŽTE SE.

krtek. ( 16. ledna 2016 19:42 )

Nevim proc si stezuji, napriklad posta praha 7 Milady Horakove rovnou roznasi listky do kastliku s tim ze nejsem doma

srdcovadama111 ( 16. ledna 2016 19:16 )

Máš mít připraveny drobné na dobírku, když víš, že ti přijde, ty lenivý zapařený zadku.

Zobrazit celou diskusi