Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trenér boxu nafingoval vlastní smrt. Manželka Maria si na něj chtěla najmout vraha

Autor: mav, The Times - 
3. května 2021
11:00

Když se boxerský trenér Ramon Sosa dozvěděl, že na něj vlastní manželka chce najmout vraha, sám se za něj vydával, vzpomíná pro deník The Times. A s pomocí Texas Rangers nafingoval vlastní smrt.

„Mariu Durantesovou jsem poznal v mexické restauraci na předměstí Houstonu v Texasu. Po desáté večer se restaurace změnila na noční klub. Pamatuji si, jak byla vyfintěná, slušelo jí to. A skvěle tančila salsu, mohl jsem na ní oči nechat,“ popsal Sosa začátek nešťastného vztahu. „Později mi šlápla podpatkem na nohu – fakt to bolelo! Tak jsem řekl, ať se mi odškodní tancem. A protančili jsme celou noc,“ zmínil dále.

Ramon byl tehdy rozvedený, děti odrostlé, a tak vztahu nic nebránilo. Vysloužilý profesionální boxer teď měl vlastní tělocvičnu, kde trénoval děti, Maria – zvaná Lulu – mu tam ochotně pomáhala. Roku 2009 ji požádal o ruku. „Začala brečet, děkovala mi, že jí změním život. Jako mexická imigrantka byla v USA jen na krátkodobá víza. Ale sotva jsme se na úřadě vzali, přišla za mnou její matka, objala mě a zašeptala mi do ucha: 'Teď je tvým problémem', a odkráčela,“ vypráví dále.

Falešné obvinění

Problémy začaly s jejím synem. „Nevycházeli jsme. Pochopil jsem, že nemá v životě otcovskou autoritu, tak mu povídám: budu ti pomáhat, ale v tomhle domě jsem chlap já. Díky mně máš střechu nad hlavou, co na sebe a do úst. Když jsem se ho snažil trestat, Lulu se do toho vložila, byla vždy na jeho straně," uvedl pro Times.

„Pak o mně začala šířit pomluvy, zejména rodičům dětí, které jsem trénoval. Že prý jsem alkoholik, zneužívám ji i její děti. Samé lži, jen si chystala půdu: roku 2015 požádala o rozvod. A nevyvíjelo se to jako hladký případ," vykreslil neradostný konec vztahu Ramon. A mělo být ještě hůř.

Měl ale štěstí v neštěstí. Kolega z tělocvičny, známý jako Mundo, zaslechl Mariu, kterak s někým hovoří o mexické rodině zabijáků. „Wow, možná bychom je mohli angažovat,“ pronesla prý. Mundo se však neskrýval – naopak sám Mariu oslovil, zda skutečně plánuje vraždu. Když mu to přiznala, dokonce se sám nabídl, že jí nějakého zabijáka obstará – kdysi býval členem kriminálního gangu a Maria to věděla, tak mu v tomto důvěřovala. Nabídla dva tisíce dolarů (42 tisíc korun) a Ramonovo auto. Nevěděla, že je Mundo loajální k Ramonovi a další konverzaci si nahrál.

„Ta ženská tě chce zabít,“ popsal kamarádovi. „Ten pohled v jejích očích, takový už jsem viděl.“

„Chvíle, kdy jsem poprvé slyšel, že mě Lulu chce nechat zabít, byla neskutečná,“ popsal Sosa deníku Sun. „Ta slova nějak visela ve vzduchu, než jsem jejich význam začal vnímat, do mozku mi vstupovala jedno po druhém. Pak se spustila smršť spousty myšlenek naráz. Napřed jsem tomu samozřejmě nechtěl věřit.

Vydával se za vlastního vraha

Nahrávku vzali na státní policii, tedy k Texaským rangerům (ano, reálným „kolegům“ Chucka Norrise). Ti mužům uvěřili, ale vyhodnotili, že pro soud taková nahrávka jako důkaz nebude stačit. Musí ji přistihnout bez jakýchkoli pochyb.

„Pak mi docvaklo, že musím pořád žít pod jednou střechou s osobou, která plánuje mou vraždu. Doma s nepřítelem, jedno oko stále otevřené, a snažil jsem se chovat normálně, aby Lulu s plánem pokračovala. Jinak bych ji nenachytal.“

Mundo Marii dal kontakt na dva údajné zabijáky. „Ve skutečnosti jsem na druhém konci byl já,“ popsal Ramon. „Psal jsem jí SMS, vydával jsem se za svého vlastního vraha.“

Návod na YouTube

Vyšetřovatelé ovšem chtěli naprostou jistotu, aby se snad někdo z poroty nad ženou nesmiloval. „Musíte svou smrt nafingovat,“ řekli Sosovi. „Myslel jsem, že si dělají srandu, nešlo mi to do hlavy. Už toho na mě bylo tolik – a teď ještě tohle?“ Mysleli to ale vážně. Argumentovali, že pokud jí oznámí „vykonanou vraždu“ a ona se zaraduje, nebude mít u soudu šanci.

S posvěcením federální policie FBI a pomocí místního prokurátora začali policisté procházet fotky zastřelených lidí, aby se mohli inspirovat.

„Pak mě začali maskovat. Říkal jsem si, že vědí, co dělají – pak se ukázalo, že si jen na YouTube prohlédli návod na make-up. Ale nalíčili mi skvělou střelnou ránu,“ popsal Ramon pro The Times. „Pak mě v SUV se začerněnými okny odvezli k hrobu, který připravili. Řekli mi, ať se svléknu do spodního prádla a vlezu do hrobu, aby mě mohli vyfotit. Nebyl jsem si jistý, jestli na to Lulu skočí. A co si pomyslí mé děti, až to uvidí? A mí rodiče?“

Doteď z toho snímku Ramona jímá děs. „Jedna z nejtěžších věcí, co jsem v životě dělal,“ popsal pro Sun policejní divadélko. „Dcera Mia má pořád ještě problém se na fotku podívat, pořád vidí, jak to mohlo dopadnout, kdyby Lulu uspěla.“

Pak se tři dny ukrýval v hotelu, nemohl ani telefonovat, aby to neprasklo. Jeden z policistů se zatím vydával za vraha a šel Sosaové ukázat inkriminovanou fotku. „Pak mi ukázali video ze skryté kamery: začala se smát. 'Ten už nevstane, co? 'měla ještě tu drzost se zeptat. Odcházela veselá,“ vzpomíná „zavražděný“.

Další den si pro ženu policie došla do manželovy tělocvičny; dělala, jako by nic. Prý neví, kde Ramon je. Odvedli ji v poutech, přesto stále hrála zmatenou. Zhrzený manžel pak dlouho spal s nabitou pistolí u postele, kdyby na něj ještě někoho poslala jako pomstu.

„Na první soudní slyšení ji přivedli v želízkách a vězeňském mundúru. Bylo smutné ji takto vidět, vždycky se pěkně oblékala… to dopadla, říkal jsem si. Doufal jsem v nějaký lítostivý pohled, ale ani jednou se na mě nepodívala.“

Před soudem vinu nepopírala, v říjnu 2016 dostala dvacet let vězení. Motivací byly peníze: nechtěla se spokojit s „pouhým“ rozvodem, chtěla i zdědit manželův důchod. Nedávno jí soud odmítl propuštění na podmínku.

Ramon z děsného zážitku vyšel posílen, snaží se ho využít k něčemu dobrému. Napsal knihu I Walked on My Own Grave (Kráčel jsem po vlastním hrobě) a přednáší o své zkušenosti, kde může.

„Doufám, že kniha pomůže každému muži i ženě, kteří se octnou v násilném vztahu, sebrat kuráž a žádat o pomoc. Ať už jde o fyzické, duševní nebo emoční zneužívání… prosím, vyhledejte hned pomoc,“ nabádá nyní lidi. „Muži se více zdráhají nahlásit úřadům domácí násilí kvůli hanbě, strachu i stigmatu, že je žena bije či ponižuje. Proto se snažím využívat každou cestu, jak své sdělení k takovým mužům šířit. Nejste v tom sami.“

Video  Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi