Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čaputová nejmenuje ministrem klimatického popírače. Ten ve vzteku ukázal i na přítele prezidentky

Aktualizováno -
19. října 2023
17:10
Autor: ČTK, simao, lig - 
19. října 2023
10:50

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách. Hlava státu to zdůvodnila mimo jiné tím, že Huliak podle ní neuznává existenci klimatické krize. ČTK o tom dnes informoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec. SNS v reakci podle slovenských médií uvedla, že na nominaci trvá. Podle Huliaka hlava státu svým rozhodnutím potvrdila, že není prezidentkou všech občanů, na adresu Čaputové Huliak také nešetřil osobními výpady. Ukázal přitom i na jejího přítele Juraje Rizmana.

Právě Huliak spolu s kandidátkou na ministryni kultury Martinou Šimkovičovou patřili podle opozice, odborníků i médií mezi nejkontroverznější kandidáty do příštího kabinetu.

Čaputová zároveň požádala předsedu nejsilnější koaliční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, kterého po volebním vítězství jeho strany pověřila sestavením vlády, o doručení nového personálního návrhu. Z vyjádření prezidentské kanceláře vyplynulo, že až poté hlava státu přistoupí ke jmenování příští vlády.

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu a žádná skutečná klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat rezort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a krajiny a klimatického systému Země,“ napsala prezidentská kancelář o Huliakovi.

Podle Čaputové kandidát, který veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, zejména z řadů ochránců přírody, nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody.

Huliak: Pošpiňuje demokracii

„SNS, poslanecký klub, jakož i vedení strany nominaci Rudolfa Huliaka nezmění. SNS vyzývá paní prezidentku Čaputovú, aby respektovala výsledky voleb,“ napsala strana v prohlášení, o kterém informovala slovenská média. SNS rovněž vybídla hlavu státu, aby nepřekračovala své kompetence.

„Nedokážu si představit, jak někdo v dnešní prý demokratické době dokáže takovýmto způsobem pošpinit demokracii,“ řekl Huliak v reakci na rozhodnutí hlavy státu.

Ukázal i na Rizmana

Huliak také tvrdil, že Čaputová reprezentuje zájmy nevládního sektoru, který je „dlouhodobě přisátý na finance ministerstva životního prostředí, evropské fondy, a podílí se výrazným způsobem na podporování trestné činnosti těchto nevládních organizací“.

A přidal i další útok ohledně toho, že prezidentský palác dle něj neřídí Čaputová a že ta se stala jen bezduchou mluvčí svého partnera, někdejšího ředitele slovenské pobočky Greenpeace Juraje Rizmana.

Chtěl jet za Putinem s omluvou

Huliak minulý týden šokoval i prohlášením, že jeho první zahraniční cesta povede do Moskvy. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se chce omluvit za slovenskou vojenskou pomoc Ukrajině. „Nasednout do letadla, jít se doslova a do písmene omluvit těm hlupákům, kteří celý ten konflikt rozpoutali, že jsme se na něm podíleli takovým způsobem, že jsme tam vyvezli veškerou vojenskou techniku, že jsme vyvezli miliony tun pohonných hmot a všechno,“ cituje ho Denník N.

Huliak stejně jako Šimkovičová byli do parlamentu zvoleni na kandidátní listině SNS, byť členy této strany nejsou. Huliak podle tisku šířil na sociální síti nenávistné příspěvky vůči ochráncům přírody, klimatickým aktivistům a komunitě LGBT+. Chráněné medvědy po střetech této šelmy s lidmi označil za biologickou zbraň k likvidaci slovenského venkova. Proti nominaci Huliaka, když se o něm ještě uvažovalo jen jako o možném kandidátovi na ministra, vznikla petice, kterou podepsaly tisíce lidí.

Někdejší poslankyně slovenské sněmovny a bývalá televizní moderátorka Šimkovičová se podle slovenských médií zviditelnila například extremistickými, homofobními a proruskými názory.

SNS je po volbách z konce září nejmenší parlamentní stranou. Ve vládě podle koaliční smlouvy obsadí ještě křeslo ministra sportu a cestovního ruchu; toto ministerstvo by mělo vzniknout na začátku příštího roku. Shodně sedm křesel v kabinetu obsadí Směr-SD a strana Hlas-sociální demokracie. Podle dosavadních vyjádření zástupců nové koalice premiérem bude Fico, který tuto funkci v minulosti zastával už třikrát.

Adept na ministra zahraničí odmítá další pomoc Ukrajině

Směr-SD své kandidáty na členy vlády dosud nezveřejnil. List Sme dříve napsal, že strana nemá kandidáta na funkci ministra zahraničí a tento úřad by v nové vládě měl dočasně řídit Fico. Podle portálu Aktuality.sk ale Fico nakonec přesvědčil místopředsedu své strany Juraje Blanára, který byl jako možný nový šéf diplomacie zmiňován v mediích už dříve.

Jmenování Blanára, který nemá zkušenosti s diplomacií a který stejně jako Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině čelící ruské invazi, by znamenalo, že Slovensko v čele ministerstva zahraničí po dlouhých letech nebude mít kariérního diplomata.

Ministrem dopravy syn Joža Ráže?

Ministrem obrany by měl být Robert Kaliňák, který po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky v roce 2018 skončil ve funkci ministra vnitra. Na ministra dopravy Směr-SD podle Sme navrhl syna zpěváka populární kapely Elán Jozefa Ráže mladšího.

Před pěti lety Směr-SD neuspěl u tehdejšího prezidenta Andreje Kisky s nominací Ráže mladšího na ministra vnitra; novou vládu tehdy skládala úřadující koalice pod vedením Směru-SD poté, co Fico v zájmu řešení politické krize po Kuciakově vraždě rezignoval na funkci premiéra.

Video  Skandál a ostuda na Slovensku: Ostrá potyčka expremiéra s exministrem!  - Facebook - OLaNO (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)
Video se připravuje ...

dedeha ( 20. října 2023 19:55 )

Ten exot 20 rokov robil vedúceho autolakovne, tak že nejaký mysliteľ asi nebude.

dedeha ( 20. října 2023 19:53 )

dedeha ( 20. října 2023 19:53 )

dedeha ( 20. října 2023 19:52 )

Letnička Letná ( 20. října 2023 11:42 )

Prečo ty sa tu vyhlasuješ za väčšinu ? Väčšina Slovákov je hrdá na to, že prezidentkou je rozumná žena a že máme nádej, že cez ňu neprejdú tupci ako medveďobijec Huliak a zločinci typu Kaliňák.

Zobrazit celou diskusi