Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izrael zesílil údery na jihu Pásma Gazy. Chystá několikaměsíční „likvidační“ operace?

Autor: ČTK, simao, vja - 
2. ledna 2024
12:00

Izraelská letadla a tanky v noci na úterý 2. ledna zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků.  Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

  • Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října 2023 ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Až 240 lidí teroristé unesli.
  • Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu. „A vyhrajeme,“ slíbil.
  • Na 364 těl zabitých mladých lidí za sebou teroristé nechali poblíž kibucu Re’im na tanečním festivalu. Čtěte ZDE
  • Izraelská armáda zahájila již v sobotu 7. října 2023 odvetné a tvrdé letecké údery v Pásmu Gazy. Začal hon na teroristy z Hamásu.
  • I po novém roce 2. ledna 2024 dál probíhaly údery Izraele na Pásmo Gazy. Dění kolem války Izraele s Hamásem jsme sledovali na Blesk.cz online.

Snížení počtu izraelských vojáků zapojených do ofenzivy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle USA signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy. Izraelská armáda mezitím oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael.

Schéma „likvidačních“ operací

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Snížení počtu vojáků by mělo některým záložníkům umožnit vrátit se do civilního života, podpořit válkou zasaženou izraelskou ekonomiku a uvolnit jednotky pro případ širšího konfliktu na severu země s libanonským Hizballáhem.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Západ naléhá na nižší intenzitu bojů

Washington naléhá na Izrael, aby snížil intenzitu svých vojenských operací uprostřed mezinárodních výzev k příměří kvůli narůstajícímu počtu civilních obětí.

Obyvatelé Pásma Gazy však uvedli, že izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zesílily bombardování východních a severních oblastí Chán Júnisu na jihu tohoto palestinského území.

Mrtvých v Gaze dál přibývá

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno.

Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Konflikt se Sýrií

Izraelská armáda oznámila, že v noci na úterý 2. ledna podnikla vzdušné údery v reakci na raketovou palbu zaměřenou na severní Izrael. Terčem izraelských úderů byla podle prohlášení syrská vojenská infrastruktura. Bližší podrobnosti k místu úderu armáda nesdělila.

Syrská armáda uvedla v prohlášení, že izraelský letecký útok, který dnes časně ráno přišel ze směru od Golanských výšin a byl zaměřen na pozice na předměstí Damašku, způsobil určité materiální škody. Od 7. října Izrael vystupňoval své údery na Íránem podporované milice v Sýrii a zasáhl také syrskou armádní protivzdušnou obranu a některé syrské síly.

Válka Izraele s Hamásem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

8:55
2. 1. 2024

Izraelští vojáci dnes při přestřelce na okupovaném Západním břehu Jordánu zabili pět palestinských ozbrojenců, píše agentura Reuters s odkazem na oznámení izraelské armády.

7:33
2. 1. 2024

Izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků. S odkazem na místní obyvatele to uvedla agentura Reuters. Snížení počtu vojáků zapojených do ofenzívy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle Spojených států signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy.

6:09
2. 1. 2024

Dobré ráno!

Někteří izraelští činitelé mají podle serveru listu Haarec obavu z toho, že by Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) mohl Izrael obvinit z genocidy v Pásmu Gazy. Na ICJ se kvůli izraelskému vojenskému postupu v Gaze, kde už zemřelo kolem 22.000 Palestinců, koncem minulého roku obrátila Jihoafrická republika, podle níž by se Izrael měl zodpovídat právě z genocidy.

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostních činitelů a státního zastupitelství a informuje o vysoce postaveném izraelském právním expertovi, který v uplynulých dnech varoval nejvyšší vedení izraelské armády před "reálným nebezpečím, že soud vydá příkaz vyzývající Izrael k zastavení palby". Izrael by podle odborníka byl takovým rozhodnutím vázán.

22:50
1. 1. 2024

Drazí čtenáři, přejeme dobrou noc, online zpravodajství k Izraeli a Gaze pokračuje zase od rána.

21:33
1. 1. 2024

Ministr obrany Joav Gallant podle agentury Reuters dnes oznámil, že „v blízké budoucnosti“ se budou moci vrátit do svých domovů obyvatelé některých izraelských obcí severně od Pásma Gazy, které byly evakuovány po útoku Hamásu ze 7. října.

20:58
1. 1. 2024

Izraelská armáda uvedla, že v nadcházejících týdnech bude z Gazy odveleno pět brigád, tedy několik tisíc vojáků. 

Jeden z izraelských činitelů podle agentury Reuters naznačil blížící se změnu taktiky, když oznámil, že armáda tento měsíc stáhne některé své jednotky z Gazy a z rozsáhlé ofenzívy přejde do několikaměsíční fáze více lokalizovaných „dokončovacích“ operací.

19:32
1. 1. 2024

Izrael oznámil, že v reakci na ostřelování svého území zaútočil na pozice hnutí Hizballáh v Libanonu. Hnutí uvedlo, že padli tři jeho bojovníci.

18:53
1. 1. 2024
!

Izraelský Nejvyšší soud dnes zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před konfliktem s palestinským hnutím Hamás, napsala agentura AP. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná.

17:59
1. 1. 2024

Situace na hranici Izraele a Pásma Gazy na Nový rok: Tankisté čekají na další akci, pustou krajinou se toulají divocí psi. Nad středním Pásmem Gazy je vidět kouř po izraelských úderech.

Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). Izraelští tankisté u hranic s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). Divocí psi podél hranice Izraele s Pásmem Gazy (1. 1. 2024). I na Nový rok Izrael ostřeloval Gazu.
16:22
1. 1. 2024

Ilan Weiss (56), který byl považován za nezvěstného od 7. října, kdy Hamás pronikl do jeho kibucu Be'eri, byl pravděpodobně zabit při útoku, oznámil kibuc podle CNN. „Ilan byl zástupcem vedoucího komunitní pohotovostní jednotky – pohotovostního týmu v obytných domech a poskytoval logistickou podporu členům pohotovostního oddílu kibucu,“ uvádí se v prohlášení. „Byl to muž uznávaný mezi celou svou komunitou, kterou měl tolik rád.“

Jeho osmnáctiletá dcera Noga a třiapadesátiletá manželka Širi byly uneseny Hamásem. Byly propuštěny 25. listopadu v rámci dočasné dohody o příměří.

15:42
1. 1. 2024

Izraelská centrální banka snížila svůj základní úrok o čtvrt procentního bodu. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku v době konfliktu s hnutím Hamás.

15:42
1. 1. 2024

Pohřeb na Nový rok: Blízcí se rozloučili s vrchním rotmistrem Konstantinem Suškem (†30). Telavivský ženista z rezerv padl v Gaze, jak v sobotu ohlásila izraelská armáda.

Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024). Pohřeb Konstantina Suška, který padl v Gaze (1. 1. 2024).
14:21
1. 1. 2024

Podle ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 21 978 Palestinců a 56 697 jich bylo zraněno. Tato čísla zahrnují 156 Palestinců zabitých a 246 zraněných za posledních 24 hodin, dodává.

13:29
1. 1. 2024

Íránská válečná loď Alborz proplula průlivem Bab al-Mandab a vplouvá do Rudého moře, informovala v pondělí polooficiální tisková agentura Tasnim. Íránské válečné lodě operují v regionu za účelem zajištění lodních cest od roku 2009, dodala agentura.

12:57
1. 1. 2024

Obrazem: Uprchlický tábor u přechodu Rafáh

Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024) Uprchlický tábor u přechodu Rafáh (1.1.2024)
12:49
1. 1. 2024

Obyvatelé čtvrti šejch Radván v Gaze uvedli, že po deseti dnech došlo ke stažení vojenské techniky z oblasti. Podle tamních obyvatel se tanky stáhly také z městské čtvrti al-Mina a z části čtvrti Tel al-Hawa, zůstaly však na některých pozicích na předměstí, zejména podél hlavní pobřežní silnice v enklávě.

12:02
1. 1. 2024

V Chán Júnisu, kde má Izrael údajně nasazené tisíce vojáků, hlásili obyvatelé podle agentury Associated Press nálety a ostřelování západní a střední části města. Armáda a militantní skupina Islámský džihád hlásily střety v oblasti.

11:23
1. 1. 2024

Třetí fáze války s Hamásem podle izraelského politického představitele potrvá „nejméně šest měsíců“. Představitel, který již dříve hovořil s agenturou Reuters řekl, že armáda nyní přechází ke třetí fázi, jelikož izraelská armáda nyní obsadila velkou část pásma Gazy.

„Bude trvat nejméně šest měsíců a zahrnovat intenzivní vyčkávací taktiku. Nikdo nemluví o tom, že by ze Šadžáje létaly holubice míru,“ uvedl úředník s odkazem na boji zdevastovanou čtvrť Gazy.

10:40
1. 1. 2024

Desetitisíce lidí v pondělí v Istanbulu pochodovaly na protest proti válce v Gaze a proti zabíjení tureckých vojáků kurdskými ozbrojenci v Iráku.

Demonstrace svolaná nadací, mezi jejíž členy patří Bilal Erdogan, syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, začala po ranních modlitbách, píše agentura AFP. Protestující mávající tureckými a palestinskými vlajkami se shromáždili u Galatského mostu na Bosporu a skandovali: „Vrahu Izraeli, vypadni z Palestiny“ a „Alláhu Akbar“ (Bůh je největší).

Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024) Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024) Protest na podporu Palestiny v Istanbulu (1.1.2024)
10:11
1. 1. 2024

Papež František ve Vatikánu připomněl rok 2023 jako rok poznamenaný válečným utrpením. Během tradičního nedělního požehnání z okna s výhledem na Svatopetrské náměstí přednesl modlitby za "sužovaný ukrajinský lid a palestinské a izraelské obyvatelstvo, súdánský lid a mnoho dalších".

9:11
1. 1. 2024

Británie údajně zvažuje letecké útoky na húthijské povstalce poté, co USA oznámily, že jejich námořnictvo potopilo tři čluny, které v Rudém moři zaútočily na kontejnerovou loď.

Ministr obrany Grant Shapps uvedl, že vláda nebude váhat podniknout „přímou akci“, aby zabránila dalším útokům v souvislosti se zprávami, že Spojené království a USA připravují společné prohlášení, kterým by jemenské skupině vyslaly poslední varování.

8:47
1. 1. 2024

Podle agentury Agence France-Presse vypálil Hamás na Izrael salvu raket právě ve chvíli, kdy hodiny odbily půlnoc.

Novináři agentury AFP v Tel Avivu byli svědky toho, jak systémy protiraketové obrany zachytily nad městem několik raket. Zatímco někteří účastníci pouličních oslav se spěchali schovat, jiní pokračovali v zábavě.

Rakety vypálené na Izrael z Pásma Gazy (1.1.2024)

Frantisek Najman ( 4. dubna 2024 11:45 )

Genocida prováděná Izraelem v Palestině s pomocí USA by neměla zůstat bez patřičné mezinárodní odezvy.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:27 )

Jasně, že je to tak. A kdo seje vítr, ten sklízí bouři.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:21 )

Že by Češi vyrazili do Sovětského svazu povraždit a umučit cca 1500 civilistů, usekávat dětem hlavy, svázané je zaživa upálit, znásilňovat dívky, přitom jim odřezávat prsa a pak je zastřelit, mučit lidi, unášet rukojmí, neboť přece Izrael propustil víc než 1000 vrahounů za jediného vojáka. Vzpamatujte se. Pokud si v Gaze zvolili Hamás jako vládu, dovolili jim, aby se schovávali pod školami, nemocnicemi a využívali lidi jao lidské štíty a nadšeně jásali po tomto barbarském útoku, kdy se radovali z vraždění izraelských civilistů, tak jsou odpovědni za odplatu Izraele. Samozřejmě očekávali, že si to Izrael nenechá líbit, záměrně byli neuvěřitelně brutální, protože chtěli tvrdou odvetu Izraele, aby pak mohli ječet, jak je Izrael utlačuje a aby se za ně postavili všichni b..ci na světě.

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:51 )

souhlas!

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:50 )

go Israel go 🩷

Zobrazit celou diskusi