Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kanáry v plamenech: 12 tisíc evakuovaných, oheň není pod kontrolou! Na Tenerife míří premiér

Aktualizováno -
20. srpna 2023
20:45
Autor: ČTK - 
19. srpna 2023
14:20

Rozsáhlý lesní požár na ostrově Tenerife stále není pod kontrolou. Plameny nicméně zatím nezasáhly významnější turistické oblasti, informovala agentura Reuters. Místní úřady dnes uvedly, že kvůli ohni evakuovaly přes 12 000 lidí. Výrazně tak revidovaly svůj dřívější odhad, podle kterého se evakuovalo zhruba 26 000 lidí, upozorňuje Reuters.

Požár vypukl ve středu v hornatém národním parku v oblasti sopky Teide a rychle se rozšířil.

Premiér regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo v pátek večer uvedl, že oheň zasáhl na 5000 hektarů porostů, což zhruba odpovídá rozloze 7000 fotbalových hřišť. Podle premiéra jde pravděpodobně o jeden z největších požárů na ostrově za posledních 40 let.

Clavijo v neděli podle agentury DPA také uvedl, že na jižní straně požáru se hasičům podařilo situaci stabilizovat. Oheň se však dále šíří směrem na sever. S požárem, jehož příčiny nejsou dosud zřejmé, nyní bojuje 340 hasičů, kterým pomáhá 23 letadel.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou? | Blesk

V sobotu ráno úřady nařídily další evakuace kvůli zhoršujícímu se počasí. „Počasí se změnilo a museli jsme evakuovat města na severu Tenerife, konkrétně pět oblastí,“ oznámil jeden z představitelů místní samosprávy. Dodal, že v noci se zvýšila teplota, klesla vlhkost a zesílil vítr.

Šéfka samosprávy ostrova Tenerife Rosa Davilaová v neděli potvrdila, že „ničivý“ požár si vyžádal další evakuace. V pondělí by na ostrov měl dorazit španělský premiér Pedro Sánchez.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Úřady se podle něj zatím vyhnuly ztrátám na životech, což je jejich hlavním cílem. Oblíbené turistické oblasti požár zatím nezasáhl a obě letiště na ostrově pokračují v běžném provozu, napsala agentura Reuters.

Požár vypukl ve středu v hornatém národním parku v oblasti sopky Teide a rychle se rozšířil. Požáry na Kanárských ostrovech jsou běžné, většinou se jim ale nedostane tolik pozornosti, neboť je hasiči rychle dostanou pod kontrolu. Nyní je situace jiná, protože šíření ohně pomáhají vítr a vyschlá vegetace. Oblast je také obtížně přístupná po zemi a hasiči se musejí spoléhat především na letadla.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Annika ( 19. srpna 2023 23:07 )

Myslite ze ty pozary ve svete jsou nahoda? http­s://y­outu­.be/Vw­mRAw0F­vf4

Celebrity-chachacha ( 19. srpna 2023 15:08 )

Celebrity se nemusí obávat. Ty jejich baráky jsou ve skalách kde nic neroste,tudíž ani hořet nemůže.

Zobrazit celou diskusi