Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolenkový ráj znovu v plamenech: Na Tenerife evakuovali kvůli požárům tisíce lidí

Autor: ČTK - 
5. října 2023
09:51

Kvůli požáru porostu v severovýchodní části španělského ostrova Tenerife nařídily ve středu úřady preventivní evakuaci 3000 lidí. Informovala o tom agentura AFP. Plameny se šíří ve stejné oblasti, kde hořelo i letos v srpnu a aktuálně neohrožují žádná turistická letoviska. Bez problémů fungují také obě letiště na ostrově, napsal list The Guardian.

Evakuace se týkají obcí Santa Úrsula a La Orotava. Podle regionální vlády se s ohledem na posudek hasičů možná ještě dnes rozhodne o tom, jestli se lidé budou moci vrátit domů. Do boje s plameny se zapojilo i šest hasicích vrtulníků, protože požár se rozhořel v těžko přístupném terénu na strmých svazích.

Na Tenerife i na sousedním ostrově Gran Canaria, které jsou součástí Kanárských ostrovů, nyní panují neobvykle vysoké teploty přes 30 stupňů. Takto teplo na ostrovech zpravidla bývá v létě, a nikoli v říjnu.

Letos v srpnu požár na Tenerife zničil plochu o rozloze 150 čtverečních kilometrů a domovy muselo opustit na 12 000 lidí. I tehdy se evakuovali také lidé v obci La Orotava.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

DEEP HOUSE MAFIA ( 5. října 2023 11:15 )

Byl jsem tam několikrát držte se.

Zobrazit celou diskusi