Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Potíže turistů na Kanárech: Kvůli rozsáhlému požáru na Tenerife evakuovali již 3800 lidí

Aktualizováno -
17. srpna 2023
18:33
Autor: ČTK, BLK - 
17. srpna 2023
15:31

Lesní požár, který vypukl v úterý pozdě večer na španělském Tenerife, už na severovýchodě ostrova zničil přes 2600 hektarů a ohrožuje obyvatele šesti obcí. Evakuováno kvůli němu bylo podle agentury Reuters na 3800 lidí. Podle premiéra regionální vlády Kanárských ostrovů Fernanda Clavija je tento požár pravděpodobně nejkomplikovanějším za několik desetiletí, informovala agentura AFP.

„Další noc byla velmi těžká… Tento požár je pravděpodobně nejsložitější, jaký jsme na Kanárských ostrovech měli za 40 let,“ řekl dnes Clavijo na tiskové konferenci.

Práci hasičům komplikují povětrnostní podmínky, sucho, vedro a vítr a také hornatý terén.

Celkem je podle španělského tisku požárem postiženo přes 7600 lidí, část z nich byla evakuována, dalším bylo doporučeno zůstat doma. Venku by měli lidé používat kvůli kouři respirátory.

Civilní obrana evakuovala dnes na 1300 lidí z oblasti u obce El Rosario, která leží na pobřeží nedaleko města Santa Cruz de Tenerife, a na 1520 z oblasti u obce La Orotava, která leží na opačné straně cípu ostrova.

S ohněm na Tenerife bojuje přes 250 hasičů s pomocí 17 letadel. Místní úřady uzavřely silnice vedoucí do hor na severovýchodě ostrova. Na místě pomáhají i vojáci, dnes odpoledne mají dorazit další, celkem jich tam bude na dvě stě.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé.  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi