Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Varování na Tenerife: Dovolenkový ráj trápí invaze obřích plžů, mohou přenášet meningitidu

Autor: ČTK - 
22. července 2023
08:45

Úřady na Tenerife vydaly varování před obřími plži, kteří se objevili na tomto španělském ostrově a mohou přenášet meningitidu. Jde o oblovku žravou, zvanou též achatina žravá, která může měřit až 30 centimetrů. Nebezpečí představuje tento plž původem z Afriky také pro zemědělskou úrodu a místní ekosystém. Informoval o tom španělský server 20minutos.

Úřady na největším z Kanárských ostrovů vyzvaly, aby se lidé obřích plžů nedotýkali. A už vůbec by je neměli konzumovat. K nákaze meningitidou, čili zánětem mozkových blan, stačí se plže dotknout a pak si sáhnout na ústa. Nebezpečná může být i konzumace syrové či nedostatečně tepelně upravené zeleniny kontaminované sekretem oblovky. Lidé by měli v případě, že na obřího plže narazí, upozornit místní úřady.

Oblovka žravá (Lissachatina fulica) má kuželovitou ulitu s hnědými a nažloutlými žilkami, z níž se v Africe vyrábějí šperky. Patří ale mezi invazní druhy a v přírodě, kde nemá přirozené nepřátele, může způsobit pohromu zemědělcům. Dokáže se adaptovat i na suché a chladnější podnebí, zimu přečká zahrabaná v půdě. V některých zemích se stala oblíbeným domácím mazlíčkem v teráriích.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Vendousek ( 23. července 2023 20:03 )

Aby se jeden nepřilepil na Hájka

Zobrazit celou diskusi