Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Izrael zesílil údery na jihu Pásma Gazy. Chystá několikaměsíční „likvidační“ operace?

Aktualizováno -
2. ledna 2024
12:00
Autor: ČTK, simao, vja - 
7. října 2023
06:54

Izraelská letadla a tanky v noci na úterý 2. ledna zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků.  Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

  • Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října 2023 ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Až 240 lidí teroristé unesli.
  • Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu. „A vyhrajeme,“ slíbil.
  • Na 364 těl zabitých mladých lidí za sebou teroristé nechali poblíž kibucu Re’im na tanečním festivalu. Čtěte ZDE
  • Izraelská armáda zahájila již v sobotu 7. října 2023 odvetné a tvrdé letecké údery v Pásmu Gazy. Začal hon na teroristy z Hamásu.
  • I po novém roce 2. ledna 2024 dál probíhaly údery Izraele na Pásmo Gazy. Dění kolem války Izraele s Hamásem jsme sledovali na Blesk.cz online.

Snížení počtu izraelských vojáků zapojených do ofenzivy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle USA signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy. Izraelská armáda mezitím oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael.

Schéma „likvidačních“ operací

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Snížení počtu vojáků by mělo některým záložníkům umožnit vrátit se do civilního života, podpořit válkou zasaženou izraelskou ekonomiku a uvolnit jednotky pro případ širšího konfliktu na severu země s libanonským Hizballáhem.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Západ naléhá na nižší intenzitu bojů

Washington naléhá na Izrael, aby snížil intenzitu svých vojenských operací uprostřed mezinárodních výzev k příměří kvůli narůstajícímu počtu civilních obětí.

Obyvatelé Pásma Gazy však uvedli, že izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zesílily bombardování východních a severních oblastí Chán Júnisu na jihu tohoto palestinského území.

Mrtvých v Gaze dál přibývá

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno.

Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Konflikt se Sýrií

Izraelská armáda oznámila, že v noci na úterý 2. ledna podnikla vzdušné údery v reakci na raketovou palbu zaměřenou na severní Izrael. Terčem izraelských úderů byla podle prohlášení syrská vojenská infrastruktura. Bližší podrobnosti k místu úderu armáda nesdělila.

Syrská armáda uvedla v prohlášení, že izraelský letecký útok, který dnes časně ráno přišel ze směru od Golanských výšin a byl zaměřen na pozice na předměstí Damašku, způsobil určité materiální škody. Od 7. října Izrael vystupňoval své údery na Íránem podporované milice v Sýrii a zasáhl také syrskou armádní protivzdušnou obranu a některé syrské síly.

Válka Izraele s Hamásem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:33
30. 11. 2023

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

23:08
30. 11. 2023

Izrael před zahájením vojenské operace v jižní části Pásma Gazy musí podniknout kroky k ochraně civilistů. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že to dnes řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, a doplnil, že izraelská vláda s tím souhlasí. Informuje o tom agentura Reuters.

„Izrael má... jednu z nejvyspělejších armád na světě. Je schopna zneškodnit hrozbu, kterou představuje Hamás, a zároveň minimalizovat škody na nevinných mužích, ženách a dětech. A má povinnost tak učinit,“ řekl Blinken novinářům v Tel Avivu.

22:47
30. 11. 2023

Podle Kataru jsou ve skupině dnešních osmi propuštěných rukojmích lidé, kteří mají občanství Mexika, Uruguaye a Ruska. Propuštění jedné osoby s mexickým občanstvím potvrdila i mexická diplomacie.

22:29
30. 11. 2023
!

Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo dnes propuštěno osm rukojmích, píše agentura Reuters.

21:53
30. 11. 2023

Podívejte se na nové snímky z výměny zajatců mezi Izraelem a Hamásem.

Výměna zajatců mezi Izraelem a Hamásem (30. 11. 2023) Výměna zajatců mezi Izraelem a Hamásem (30. 11. 2023) Výměna zajatců mezi Izraelem a Hamásem (30. 11. 2023) Výměna zajatců mezi Izraelem a Hamásem (30. 11. 2023)
21:27
30. 11. 2023

Podívejte se na nové snímky, jak se zdravotníci starají o oběti bombardování v Gaze.

Oběti bombardování v Gaze (30. 11. 2023) Oběti bombardování v Gaze (30. 11. 2023) Oběti bombardování v Gaze (30. 11. 2023)
20:50
30. 11. 2023

Spojené státy vyjádřily znepokojení ohledně schopnosti radikálního palestinského hnutí Hamás získávat v Turecku peníze na své aktivity. O záležitosti dnes jednal v Istanbulu náměstek americké ministryně financí Brian Nelson, který má na starost potírání financování teroristických skupin. Nelson také v Turecku jednal o možném obcházení sankcí zavedených proti Rusku v souvislosti s válkou na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Podle Nelsona Turecko patří k hlavním zdrojům financí pro palestinské hnutí Hamás. „Jsme hluboce znepokojeni schopností Hamásu získávat finanční podporu (v Turecku) pro možné teroristické útoky v budoucnosti,“ řekl novinářům Nelson, který v Istanbulu jednal s představiteli turecké vlády i byznysu.

20:29
30. 11. 2023

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby dnes na pravidelném briefingu řekl, že USA budou spolu s Katarem a Egyptem usilovat o prodloužení humanitární přestávky v bojích v Pásmu Gazy a zároveň odsoudil dnešní útok palestinských ozbrojenců v Jeruzalémě.

19:21
30. 11. 2023

Na videu jsou humanitární zásoby v tunelu Hamásu ukradené lidem z Gazy. Hamás se o nevinné Palestince nezajímá, upozornil oficiální účet Izraele na sociální síti X.

18:24
30. 11. 2023

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan navštívil „na žádost a pozvání pozůstalých a rodin obětí útoků ze 7. října Izrael “, uvedl soud.

Khan rovněž navštíví Ramalláh, kde se setká s vysokými palestinskými představiteli, uvedl ICC ve čtvrtek v příspěvku na sociálních sítích. „Návštěva sice nemá vyšetřovací charakter, ale představuje důležitou příležitost vyjádřit soucit se všemi oběťmi a navázat dialog,“ dodal.

18:05
30. 11. 2023

Obrazem: Setkání ministra zahraničí USA Antony Blinkena s izraelským ministrem obrany Yoavem Gallantem

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant (vpravo) a americký ministr zahraničí Antony Blinken hovoří s novináři před setkáním v Tel Avivu (30.11.2023) Izraelský ministr obrany Yoav Gallant (vpravo) a americký ministr zahraničí Antony Blinken hovoří s novináři před setkáním v Tel Avivu (30.11.2023) Izraelský ministr obrany Yoav Gallant (vpravo) a americký ministr zahraničí Antony Blinken hovoří s novináři před setkáním v Tel Avivu (30.11.2023)
17:57
30. 11. 2023
!

Společnost palestinských vězňů zveřejnila seznam Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích, kteří mají být dnes propuštěni. Na seznamu je osm žen a 22 dětí.

Podle údajů OSN stráví každý pátý Palestinec po procesech u vojenských soudů s více než 98% mírou odsouzení nějaký čas v izraelském vězení. Před zahájením výměn minulý týden uvedla Společnost palestinských vězňů, že Izrael zadržuje 7 200 vězňů, mezi nimiž je 88 žen a 250 dětí.

17:53
30. 11. 2023
!

Izraelští rukojmí, kteří mají být dnes propuštěni, budou předáni Červenému kříži v různých časech a na různých místech, jelikož byli drženi na různých místech v Pásmu Gazy, uvedl izraelský představitel pro CNN.

Ze zajetí v Gaze byli dnes zatím propuštěni dva izraelští rukojmí. Patří k větší skupině Izraelců, kteří by měli být propuštěni v rámci posledního prodloužení příměří mezi Izraelem a Hamásem. Izrael by měl ještě dnes propustit 30 Palestinců zadržovaných v izraelských věznicích.

17:41
30. 11. 2023

Papež František při soukromém telefonátu, o kterém doposud média neinformovala, izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi řekl, že je zakázáno na terorismus odpovídat terorismem. S odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného izraelského činitele, který byl s obsahem telefonátu seznámen, to dnes napsal zpravodajský list The Washington Post (WP).

Izraelský prezident podle zdroje papeži odporoval a zopakoval, že izraelská vláda v Pásmu Gazy dělá, co je nutné, aby ochránila Izrael. Na to papež odpověděl, že pachatelé útoku ze 7. října by skutečně měli být pohnáni k odpovědnosti, ale ne civilisté.

17:28
30. 11. 2023

Emmanuel Macron potvrdil dnešní propuštění 21leté Mii Schemové ze zajetí Hamásu.

Francouzský prezident na sociálních sítích vyjádřil „velkou radost“ a solidaritu se zbývajícími rukojmími zajatými během útoků Hamásu na Izrael 7. října.

17:08
30. 11. 2023

Obrazem: Ruiny na předměstí Al-Zahra

Ruiny na předměstí Al-Zahra (30.11.2023) Ruiny na předměstí Al-Zahra (30.11.2023) Ruiny na předměstí Al-Zahra (30.11.2023) Ruiny na předměstí Al-Zahra (30.11.2023)
16:59
30. 11. 2023

Prominentní aktivistka Ahed Tamimi je jednou z 30 Palestinců propuštěných v rámci šesté výměny mezi Izraelem a Hamásem. Dvaadvacetiletá dívka, která se stala symbolem odporu proti izraelské okupaci, byla po propuštění viděna, jak objímá svou matku. „Naše radost je umenšena, protože v Gaze je mnoho mučedníků,“ sdělila novinářům.

16:26
30. 11. 2023

Dva izraelští rukojmí, které Hamás před chvílí propustil, byli identifikováni jako 21letá Mia Schemová a 40letá Amit Soussana.

Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že propuštěné rukojmí předal Červený kříž izraelským speciálním jednotkám. Mia Schemová, francouzsko-izraelská občanka, která byla zajata bojovníky Hamásu 7. října, se minulý měsíc objevila na videozáznamu, na němž bylo vidět, jak jí zraněnou ruku ošetřuje neznámý zdravotník, a kde žádala, aby byla co nejrychleji vrácena své rodině.

16:13
30. 11. 2023
!

Izraelské obranné síly (IDF) oznámily, že dva izraelští rukojmí byli předáni Červenému kříži a jsou na cestě do Izraele.

„Na základě informací, které jsme obdrželi od Červeného kříže, mu byli předáni dva izraelští rukojmí, kteří jsou na cestě na izraelské území,“ stojí v prohlášení. Podle agentury Reuters má jít o dvě ženy.

Předpokládá se, že dnešní propuštění rukojmích přivede ze zajetí v Gaze poslední izraelské ženy a děti. Tím se blíží ke konci původní dohoda o příměří mezi Izraelem a Hamásem; Izrael nyní zvažuje změnu podmínek dohody, aby mohli být propuštění i muži zadržovaní Hamásem jako rukojmí výměnou za pokračující příměří, uvedl Haarec.

15:51
30. 11. 2023

Americký ministr zahraničí Antony Blinken sdělil izraelským představitelům, že před obnovením jakékoli vojenské operace v Gaze musí zohlednit bezpečnost a humanitární potřeby palestinských civilistů. „Ministr zdůraznil nutnost zohlednit humanitární potřeby a ochranu civilistů na jihu Gazy před zahájením jakékoli vojenské operace,“ uvedl mluvčí Matthew Miller.

Američtí představitelé ve středu podle agentury Reuters uvedli, že Washington naléhá na Izrael, aby zúžil pásmo konfliktu a zajistil, že v Gaze budou oblasti, kde mohou civilisté vyhledat bezpečí. Miller dodal, že podle Blinkena by také měly být okamžitě podniknuty kroky vůči osadnickým extremistům odpovědným za násilí vůči Palestincům na Západním břehu Jordánu.

15:46
30. 11. 2023

Obrazem: Izraelské obranné síly (IDF) na hranicích s Pásmem Gazy

Izraelské obranné síly (IDF) na hranicích s Pásmem Gazy (30.11.2023) Izraelské obranné síly (IDF) na hranicích s Pásmem Gazy (30.11.2023) Izraelské obranné síly (IDF) na hranicích s Pásmem Gazy (30.11.2023)
15:11
30. 11. 2023

Do palestinského Pásma Gazy, které od začátku války palestinského hnutí Hamás s Izraelem 7. října čelí blokádě a je zničené sedmitýdenním izraelským bombardováním, se během příměří od pátku do středy dostalo 1132 kamionů s humanitární pomocí. Informoval o tom dnes na síti X palestinský Červený půlměsíc. Podle humanitárních organizací je to ale stále velmi málo, podle OSN čelí Pásmo Gazy obrovské humanitární krizi, deník The New York Times přirovnal situaci tamních obyvatel k „době kamenné“.

15:04
30. 11. 2023

Izrael si předvolal španělského velvyslance poté, co španělský premiér Pedro Sanchez prohlásil, že pochybuje o tom, že Izrael v Gaze dodržuje mezinárodní právo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že pověřil svého ministra zahraničí, aby si předvolal španělského velvyslance „po ostudném prohlášení španělského premiéra z téhož dne, kdy teroristé z Hamásu vraždí Izraelce v Jeruzalémě“.

14:47
30. 11. 2023

Podle nejnovějších údajů zveřejněných izraelskou vládou je v Gaze stále zadržováno celkem 145 rukojmích unesených během útoků ze 7. října.

Mluvčí Eylon Levy uvedl, že mezi zbývajícími rukojmími jsou tři osoby mladší 18 let a deset osob starších 75 let. Dodal, že dosud bylo propuštěno 102 rukojmích 78 Izraelců a 24 cizinců.

14:33
30. 11. 2023

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se ve čtvrtek v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu setkal s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Již dříve ve čtvrtek se Blinken setkal v Jeruzalémě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a válečným kabinetem. Podle zprávy amerického ministerstva zahraničí Blinken „znovu potvrdil právo Izraele na obranu před teroristickým násilím v souladu s mezinárodním humanitárním právem a vyzval Izrael, aby přijal veškerá možná opatření k zamezení civilních škod“.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem (30.11.2023) Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem (30.11.2023) Palestinský prezident Mahmúd Abbás se setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem (30.11.2023)

Frantisek Najman ( 4. dubna 2024 11:45 )

Genocida prováděná Izraelem v Palestině s pomocí USA by neměla zůstat bez patřičné mezinárodní odezvy.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:27 )

Jasně, že je to tak. A kdo seje vítr, ten sklízí bouři.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:21 )

Že by Češi vyrazili do Sovětského svazu povraždit a umučit cca 1500 civilistů, usekávat dětem hlavy, svázané je zaživa upálit, znásilňovat dívky, přitom jim odřezávat prsa a pak je zastřelit, mučit lidi, unášet rukojmí, neboť přece Izrael propustil víc než 1000 vrahounů za jediného vojáka. Vzpamatujte se. Pokud si v Gaze zvolili Hamás jako vládu, dovolili jim, aby se schovávali pod školami, nemocnicemi a využívali lidi jao lidské štíty a nadšeně jásali po tomto barbarském útoku, kdy se radovali z vraždění izraelských civilistů, tak jsou odpovědni za odplatu Izraele. Samozřejmě očekávali, že si to Izrael nenechá líbit, záměrně byli neuvěřitelně brutální, protože chtěli tvrdou odvetu Izraele, aby pak mohli ječet, jak je Izrael utlačuje a aby se za ně postavili všichni b..ci na světě.

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:51 )

souhlas!

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:50 )

go Israel go 🩷

Zobrazit celou diskusi