Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Izrael zesílil údery na jihu Pásma Gazy. Chystá několikaměsíční „likvidační“ operace?

Aktualizováno -
2. ledna 2024
12:00
Autor: ČTK, simao, vja - 
7. října 2023
06:54

Izraelská letadla a tanky v noci na úterý 2. ledna zintenzivnily údery v jižní části Pásma Gazy poté, co Izrael oznámil, že plánuje stáhnout část svých vojáků.  Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

  • Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října 2023 ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Až 240 lidí teroristé unesli.
  • Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu. „A vyhrajeme,“ slíbil.
  • Na 364 těl zabitých mladých lidí za sebou teroristé nechali poblíž kibucu Re’im na tanečním festivalu. Čtěte ZDE
  • Izraelská armáda zahájila již v sobotu 7. října 2023 odvetné a tvrdé letecké údery v Pásmu Gazy. Začal hon na teroristy z Hamásu.
  • I po novém roce 2. ledna 2024 dál probíhaly údery Izraele na Pásmo Gazy. Dění kolem války Izraele s Hamásem jsme sledovali na Blesk.cz online.

Snížení počtu izraelských vojáků zapojených do ofenzivy, kterou Izrael v palestinském Pásmu Gazy vede proti radikálnímu hnutí Hamás, podle USA signalizuje postupný přechod k operacím nižší intenzity na severu enklávy. Izraelská armáda mezitím oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael.

Schéma „likvidačních“ operací

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Snížení počtu vojáků by mělo některým záložníkům umožnit vrátit se do civilního života, podpořit válkou zasaženou izraelskou ekonomiku a uvolnit jednotky pro případ širšího konfliktu na severu země s libanonským Hizballáhem.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Západ naléhá na nižší intenzitu bojů

Washington naléhá na Izrael, aby snížil intenzitu svých vojenských operací uprostřed mezinárodních výzev k příměří kvůli narůstajícímu počtu civilních obětí.

Obyvatelé Pásma Gazy však uvedli, že izraelská letadla a tanky v noci na dnešek zesílily bombardování východních a severních oblastí Chán Júnisu na jihu tohoto palestinského území.

Mrtvých v Gaze dál přibývá

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno.

Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Konflikt se Sýrií

Izraelská armáda oznámila, že v noci na úterý 2. ledna podnikla vzdušné údery v reakci na raketovou palbu zaměřenou na severní Izrael. Terčem izraelských úderů byla podle prohlášení syrská vojenská infrastruktura. Bližší podrobnosti k místu úderu armáda nesdělila.

Syrská armáda uvedla v prohlášení, že izraelský letecký útok, který dnes časně ráno přišel ze směru od Golanských výšin a byl zaměřen na pozice na předměstí Damašku, způsobil určité materiální škody. Od 7. října Izrael vystupňoval své údery na Íránem podporované milice v Sýrii a zasáhl také syrskou armádní protivzdušnou obranu a některé syrské síly.

Válka Izraele s Hamásem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:00
11. 12. 2023

Vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

22:27
11. 12. 2023

Podívejte se na dnešní snímky izraelských vojáků na hranici s Pásmem Gazy. 

Izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy (11.12.2023) Izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy (11.12.2023) Izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy (11.12.2023)
21:55
11. 12. 2023

Izrael dnes oznámil, že posílí bezpečnostní kontroly zboží, jež proudí do Pásma Gazy, aby vzrostl objem humanitární pomoci, která se do oblasti dostává. Nadále však bude pomoc proudit přes Egypt.

Izraelská armáda v této souvislosti uvedla, že bude otevřen přechod Kerem Šalom mezi Izraelem a Pásmem Gazy za účelem „bezpečnostních kontrol, které zvýší objem humanitární pomoci do Pásma Gazy“. Na přechodu Kerem Šalom, který je velmi blízko hranice s Egyptem, se nacházejí velké kontejnerové skenery.

Kamiony vezoucí vodu, potraviny, zdravotnický materiál a potřeby pro přístřešky podle armády budou podrobeny kontrole na přechodu Kerem Šalom a následně budou pokračovat dál do Pásma Gazy přes Egypt. Přímo z Izraele tedy na toto palestinské území vstupovat nebudou.

21:28
11. 12. 2023

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes hodnotil špatnou humanitární situaci v Pásmu Gazy a řekl, že rozsah škod na budovách v Gaze je srovnatelný a možná i větší než destrukce německých měst za druhé světové války. 

20:57
11. 12. 2023

Izrael je podle ministra obrany Joava Galanta otevřený jednání s libanonským šiítským hnutím Hizballáh za podmínky, že by příslušná dohoda zahrnovala vytvoření nárazníkové zóny podél hranice a další bezpečnostní záruky. Galant také zopakoval, že Izrael nemá v úmyslu trvale ovládat poválečné Pásmo Gazy a je „otevřený diskuzi o alternativách“ za podmínky, že v oblasti nebude vládnout skupina nepřátelská vůči Izraeli.

Ohledně zpráv, podle kterých izraelská armáda použila munici s bílým fosforem při říjnovém útoku na vesnici v Libanonu, Galant prohlásil, že Izrael operuje v souladu s mezinárodním právem, píše agentura Reuters.

20:35
11. 12. 2023

Vysoký izraelský představitel odmítl potenciální neshody mezi Jeruzalémem a Washingtonem ohledně války v Pásmu Gazy. „Ze strany USA existuje stoprocentní shoda ohledně našich cílů ve válce, a to veřejně i za zavřenými dveřmi,“ uvedl vysoký izraelský představitel na brífinku s The Times of Israel.

20:11
11. 12. 2023

Dnešní snímky Pásma Gazy pořízené z jižního Izraele. 

Kouř nad Gazou (11.12.2023) Kouř nad Gazou (11.12.2023) Kouř nad Gazou (11.12.2023)
19:35
11. 12. 2023

Letadla Izraelských obranných sil dnes zasáhla cíle Hizballáhu, které byly zodpovědné za odpálení několika střel na severní Izrael. Krátce nato letectvo zničilo pozici, ze které střelba pocházela, oznámila armáda. IDF navíc uvedly, že identifikovaly minometnou střelu vypálenou dnes večer na severní Izrael, která dopadla do otevřeného prostoru.

18:52
11. 12. 2023

V Bruselu dnes jednali ministři zahraničí EU o dalších možných krocích v reakci na současnou blízkovýchodní krizi. Sankce proti Hamásu nejsou podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského „kontroverzním bodem“. „Nikdo nezpochybňuje, že je Hamás teroristická organizace, takže pokud se objeví návrhy, které budou směřovat k dalšími sankcionování subjektů nebo osob spojených s Hamásem, tak nepůjde o kontroverzní bod,“ řekl Lipavský. 

18:29
11. 12. 2023

Evropská unie navrhne vládám členských států, aby uvalily sankce na židovské osadníky, kteří útočí proti Palestincům na okupovaném Západním břehu Jordánu. Po jednání ministrů zahraničí EU to v Bruselu uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. O podobných sankcích hovořila už minulý týden Belgie, rovněž Spojené státy přestaly vydávat víza lidem, kteří jsou z násilností viněni.

„Budeme pracovat na návrhu sankcí proti extremistickým osadníkům na Západním břehu,“ oznámil Borrell. Násilí páchané na Západním břehu odsoudil i český ministr zahraničí Jan Lipavský. Jak uvedl, žádné návrhy zatím nejsou na stole. Důležité podle jeho slov nicméně rovněž je „chápat kontext celé situace“ a nedělat opatření, která by celkově zhoršily situaci.

18:01
11. 12. 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zahraničnímu a obrannému výboru izraelského parlamentu podle izraelských médií řekl, že Palestinská autonomie chce Izrael postupně zničit. Napsal to dnes zpravodajský web The Times of Israel, podle něhož se zasedání výboru uskutečnilo za zavřenými dveřmi. Palestinská autonomie vládne na okupovaném Západním břehu Jordánu a jejím předsedou je Mahmúd Abbás. Pásmo Gazy naopak ovládá islamistické hnutí Hamás, proti kterému Izrael nyní vede válku.

„Jediný rozdíl mezi Hamásem a Palestinskou autonomií je, že Hamás nás chce zničit tady a teď, zatímco Palestinská autonomie to chce udělat postupně,“ uvedl Netanjahu podle hebrejských médií.

Benjamin Netanjahu na zasedání izraelské vlády (10.12.2023)
17:32
11. 12. 2023

Izraelská válečná kampaň proti hnutí Hamás má v Pásmu Gazy už 18 205 obětí, z toho většinu civilistů. Novou bilanci dnes podle agentury Reuters zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem, jehož data nelze nezávisle ověřit. Izraelský poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi v sobotu uvedl, že Izrael od začátku války „zabil přes 7000 teroristů“.

Počet mrtvých izraelských vojáků podle dnešního prohlášení armády překročil sto. Jejím hlavním cílem je nyní město Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde se teď nachází celá izraelská výsadková divize; izraelské velení je podle týdeníku The Economist přesvědčeno, že se ve městě ukrývají další vysoce postavení příslušníci Hamásu. Nadále se však bojuje také na severu, ve zničeném městě Gaza.

17:00
11. 12. 2023

Starosta jiholibanonské vesnice zahynul při izraelském úderu, uvedla dnes libanonská státní tisková agentura. Izraelská armáda to nekomentovala, ale dříve uvedla, že na jihu Libanonu v odplatě za raketovou palbu zasáhla základnu libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Mrtvým je podle agentury Husajn Mansúr, který byl čelním představitelem vesnice Tajbá. Další libanonská média uvedla, že mu bylo 75 let a zemřel v blízkosti svého domova po izraelském úderu.

16:27
11. 12. 2023

Palestinské město Betlém, které leží na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, letos nepostavilo vánoční strom na náměstí, neotevřelo vánoční trhy ani neozdobilo ulice světelnými vánočními dekoracemi. To vše bylo zrušeno kvůli solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kteří už dva měsíce čelí izraelskému bombardování a blokádě, jež je odvetou za útok hnutí Hamás na Izrael z počátku října. Informovala o tom dnes agentura EFE.

„Nemůžeme slavit, když naši bratři a sestry ve Svaté zemi trpí hladem a umírají kvůli válce,“ řekl agentuře EFE katolický farář Ramí Asakríja, který do Betléma přijel před více než 20 lety z Jordánska a který působí v kostele svaté Kateřiny poblíž baziliky Narození Páně. Právě kvůli ní do tohoto města během vánočních svátků každoročně jezdí tisíce lidí z celého světa.

Betlémský obchod věnovaný narození Ježíše Krista
15:57
11. 12. 2023

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás svými loňskými výroky o holokaustu, který podle něj páchá Izrael na Palestincích, naplnil v Německu skutkovou podstatu trestného činu podněcování k nenávisti. Vzhledem k diplomatické imunitě však stíhán nebude. Podle agentury DPA to dnes uvedlo státní zastupitelství v Berlíně.

Abbás v srpnu 2022 na tiskové konferenci s kancléřem Olafem Scholzem obvinil Izrael z mnohonásobného „holokaustu“ vůči Palestincům. „Izrael spáchal od roku 1947 do dnešního dne 50 masakrů na 50 palestinských místech,“ řekl tehdy Abbás, jenž dodal: „50 masakrů, 50 holokaustů.“

15:24
11. 12. 2023

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan kritizoval návštěvu delegace Rady bezpečnosti OSN, která se dnes přijela do Egypta seznámit se situací na přechodu Rafáh, jímž se do Pásma Gazy dostává zatím ve velmi malém množství humanitární pomoc. Podle Erdana cesta této delegace přehlíží utrpení Izraelců a je dalším důkazem nelegitimnosti rozhodnutí OSN o Gaze.

Cestu skupiny velvyslanců při OSN či jejich zástupců organizují Spojené arabské emiráty (SAE) a účastní se jí Británie, Rusko nebo Čína. Pozvání naopak odmítly Spojené státy či Francie. Z nestálých členů Rady bezpečnosti OSN odmítl pozvání jen Gabon.

14:56
11. 12. 2023

Na Cholon v telavivském distriktu mířil raketový útok z Pásma Gazy. Jedna střela zasáhla budovu, jeden muž (45) byl lehce raněn na noze, informuje Ha'arec.

Na Cholon ve středním Izraeli vyletěly rakety z Pásma Gazy, jedna zasáhla budovu (11. 12. 2023). Na Cholon ve středním Izraeli vyletěly rakety z Pásma Gazy, jedna zasáhla budovu (11. 12. 2023). Na Cholon ve středním Izraeli vyletěly rakety z Pásma Gazy, jedna zasáhla budovu (11. 12. 2023). Na Cholon ve středním Izraeli vyletěly rakety z Pásma Gazy, jedna zasáhla budovu (11. 12. 2023).
14:02
11. 12. 2023

Francie, Německo a Itálie vyzvaly Evropskou unii, aby zavedla zvláštní sankční režim proti palestinskému hnutí Hamás. Ministři zahraničí tří největších zemí bloku ve společném dopise, adresovaném šéfovi unijní diplomacie EU Josepu Borrellovi, uvedli, že je důležité, aby EU přijala „všechna nezbytná opatření proti teroristické skupině Hamás a jejím stoupencům“.

„To znamená silnější evropský závazek jak v boji proti infrastruktuře a finanční podpoře Hamásu, tak v mezinárodní izolaci a zbavení legitimity tohoto hnutí, které nijak nereprezentuje Palestince ani jejich legitimní aspirace,“ uvádí se v dopise. V Bruselu dnes ministři zahraničí sedmadvacítky jednají na Radě EU mj. právě o Gaze.

12:19
11. 12. 2023

V Libanonu či na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu zůstaly dnes zavřené školy, úřady a obchody. Má to být výraz solidarity s Palestinci v Pásmu Gazy, kteří čelí dva měsíce izraelskému bombardování a blokádě. Deník Haarec dnes napsal, že ke „Stávce za Gazu“ (na Instagramu či X #StrikeForGaza) se připojili například také v Jordánsku, Turecku či Bosně a Hercegovině.

Akci organizují různé palestinské organizace, které vyzývají k okamžitému příměří mezi Izraelem a Hamásem. Podle televize Al-Džazíra reagují také na neúspěšné hlasování Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne, která kvůli vetu Spojených států podobnou výzvu nepřijala. 

Podle fotografií turecké agentury Anadolu jsou dnes zavřené například v Libanonu obchody, školy, banky. V neděli Anadolu s odvoláním na libanonskou vládu napsala, že dnes zůstanou v Libanonu zavřené všechny státní instituce a základní a střední školy, aby tak vyjádřily solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy.

Stávka za Gazu v Libanonu (11. 12. 2023). Stávka za Gazu v Libanonu (11. 12. 2023). Stávka za Gazu v Libanonu (11. 12. 2023).
11:09
11. 12. 2023

Při izraelském ostřelování pozic Hizballáhu v Sýrii zemřeli podle syrských zdrojů čtyři lidé – členové bezpečnostních složek a bojovníci Hizballáhu.

10:32
11. 12. 2023

„V předchozích dnech se našim jednotkám vzdaly desítky teroristů z Hamásu,“ oslovil izraelský premiér Benjamin Netanjahu palestinské ozbrojence,. „Vzkazuji teroristům z Hamásu: je konec, neumírejte pro Sinvára, vzdejte se,“ dodal izraelský premiér s odkazem na šéfa Hamásu v Pásmu Gazy, kterým je Jahjá Sinvár. Netanjahu dodal, že válka je stále „v plném proudu“, ale už přišel začátek konce Hamásu.

9:29
11. 12. 2023

Čechy, respektive zdejší uživatele Googlu, válka v Izraeli a Gaze velice zajímá. Po prezidentských volbách byla nejvyhledávanější událostí roku 2023, jak ukazují žebříčky Googlu.

8:16
11. 12. 2023

„Dnešní den mohl být oslavou 75. výročí Všeobecné deklarace lidských práv, která se zrodila z krutostí dvou světových válek,“ prohlásila v neděli Lynn Hastingsová, humanitární koordinátorka OSN pro okupovaná palestinská území. „Místo toho jsou lidská práva napadána v Izraeli a na okupovaném palestinském území. Porušování práv obou populací nepřinese ani jednomu z těchto národů mír ani bezpečí.“

Odsoudila krutý říjnový útok Hamásu s tím, že i nevládní aktéři mají dle mezinárodního práva povinnosti. A kritizuje i izraelskou odvetu. „Letecké údery na civilisty a civilní infrastrukturu, jako jsou nemocnice, školy a zařízení OSN, a opakované vysídlování civilního obyvatelstva nelze ospravedlnit. Nelze ospravedlnit ani obléhání, které připravuje veškeré obyvatelstvo Gazy o potraviny, vodu, zdravotní péči a hygienu,“ uvedla podle CNN. „V roce 2023 bych neměla takové prohlášení vydávat. Jako kdybychom se za posledních 75 let nic nenaučili.“

7:23
11. 12. 2023

„Eliminován: ‚Imád Karíka‘ – velitel hamásovského praporu Šudžá'íja. Pozici převzal po likvidaci předchozího velitele praporu,“ tweetuje izraelská armáda. „Předtím byl zástupcem velitele praporu Šudžá'íja a odpovídal za protitankový raketový výcvik v brigádě města Gaza.“

6:40
11. 12. 2023

Izraelská armáda dnes oznámila jména dalších čtyř vojáků, kteří přišli o život od začátku jejího tažení s cílem vymýtit palestinské radikální hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Podle médií tak bilance izraelské pozemní operace překročila 100 padlých.

Podle agentury AFP armáda eviduje celkem 101 mrtvých příslušníků, zpravodajský web The Times of Israel psal o 102 padlých vojácích. Izraelská invaze v Gaze trvá přibližně měsíc a půl a očekává se, že skončí nejdříve po Novém roce.

Frantisek Najman ( 4. dubna 2024 11:45 )

Genocida prováděná Izraelem v Palestině s pomocí USA by neměla zůstat bez patřičné mezinárodní odezvy.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:27 )

Jasně, že je to tak. A kdo seje vítr, ten sklízí bouři.

Uživatel_5354308 ( 15. ledna 2024 16:21 )

Že by Češi vyrazili do Sovětského svazu povraždit a umučit cca 1500 civilistů, usekávat dětem hlavy, svázané je zaživa upálit, znásilňovat dívky, přitom jim odřezávat prsa a pak je zastřelit, mučit lidi, unášet rukojmí, neboť přece Izrael propustil víc než 1000 vrahounů za jediného vojáka. Vzpamatujte se. Pokud si v Gaze zvolili Hamás jako vládu, dovolili jim, aby se schovávali pod školami, nemocnicemi a využívali lidi jao lidské štíty a nadšeně jásali po tomto barbarském útoku, kdy se radovali z vraždění izraelských civilistů, tak jsou odpovědni za odplatu Izraele. Samozřejmě očekávali, že si to Izrael nenechá líbit, záměrně byli neuvěřitelně brutální, protože chtěli tvrdou odvetu Izraele, aby pak mohli ječet, jak je Izrael utlačuje a aby se za ně postavili všichni b..ci na světě.

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:51 )

souhlas!

ivana kollerova ( 31. prosince 2023 19:50 )

go Israel go 🩷

Zobrazit celou diskusi