Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ceny plynu v Evropě rostou. Ruský Gazprom otočil kohoutky a omezil dodávky do Německa

Aktualizováno -
22. prosince 2021
09:10
Autor: ČTK, for - 
21. prosince 2021
16:59

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý zastavily, tok plynu se pak obrátil opačným směrem. Cena plynu pro evropský trh s dodáním v lednu se v úterý vyšplhala na rekordních více než 170 eur (asi 4290 Kč) za megawatthodinu. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů.

Jamal dodává ruský plyn do Německa přes Bělorusko a Polsko, objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů.

Tok plynu směrem do Německa se měří na stanici Mallnow, která leží u hranice s Polskem. Tudy ve středu plyn proudí v hodinovém objemu zhruba 1,180.000 kilowatthodiny (kWh/h) a očekává se, že to tak zůstane po zbytek dne, uvedla agentura Reuters.

Ruský dodavatel plynu do Evropy, státní společnost Gazprom, podle dvou velkých německých zákazníků ale závazky plní. Podle Kremlu nemá změna směru proudění plynu politické pozadí. V listopadu se objem i směr toku plynu v Jamalu střídavě obracel z východu na západ, podle toho, kolik plynu odběratelé požadovali.

Expert varuje před blackouty

„Přerušení ruských dodávek přichází v nejhorší možnou dobu. V Evropě totiž málo fouká, takže produkce elektřiny z větrníků znatelně pokulhává. Navíc panuje poměrně chladné počasí, což samozřejmě poptávku po energiích umocňuje,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Zejména pokud v nadcházejících týdnech udeří v EU mrazy, nelze rozhodně vyloučit blackouty nebo nutnost sériově, region po regionu, přerušovat dodávky elektřiny podnikům i domácnostem,“ dodal.

Gazprom má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. „Gazprom dodává plyn podle požadavků zákazníků a plně v souladu se současnými smluvními závazky,“ uvedl v pondělí ruský podnik.

Polská státní plynárenská a ropná společnost PGNiG potvrdila, že Gazprom plní své smluvní závazky v souladu s jejími požadavky. „Kontrakt je naplňován podle našich požadavků, nemáme žádné výhrady,“ uvedl mluvčí polského podniku Radoslaw Kazimierski.

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle dřívějších informací ruské agentury Interfax stojí za obráceným tokem plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty. Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Ceny plynu stouply v Německu na maximum: Plynovod Jamal se „vypnul“. Ceny plynu stouply v Německu na maximum: Plynovod Jamal se „vypnul“. | Reuters

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obviňování, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes odmítl myšlenku, že by vývoj dodávek prostřednictvím plynovodu Jamal souvisel s plynovodem Nord Stream 2. „Není zde naprosto žádná souvislost, je to čistě komerční záležitost,“ prohlásil.

Video  Proč rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

mim33 ( 22. prosince 2021 11:07 )

Další demagogie, ale co taky čekat od Blesku. Dodávky jsou přesně v souladu s kontrakty. Ovšem východní soudruzi typu vymaštěných Poláků si potřebují nechávat zdemokratizovat plyn od západních soudruhů a pak to končí takto.

pindokukin ( 22. prosince 2021 11:05 )

Jen aby se v Pentagonu nepře­počí­tali­.Obrov­ská podzemní ,zcela automatická střediska budou bušit do zcela liduprázdné planety ještě dlouho po cca jednodenní nukleární válce.
O osudu lidstva rozhoduje pár pomatených starců nad hrobem zpoza oceánu.

pindokukin ( 22. prosince 2021 10:57 )

Ceny plynu a ropy to je to poslední. III SVĚTOVÁ, TO JE PRO LIDSTVO HROZBA!!
Jen kvůli americkým hyenám, kteří se cítí pány a majitely světa.

Diametrální rozdíl mezi konstruktivními návrhy dvou ruských smluv zaslaných USA a NATO, které představují garanci míru v Evropě. A potom si vezmete do ruky doslova otřesnou smlouvu určenou k podpisu mezi Slovenskem a USA. A v této smlouvě vidíte jen jedinou věc, přípravu na útočnou válku proti Rusku!
Slovenská vláda si nedala do smlouvy výluku a výjimku, že povolení se nevztahuje na uskladnění či rozmístění jaderných hlavic či jadernými zbraněmi osazených raket. Žádná taková pojistka ve smlouvě není. Slovensko bude pouze informováno o tom, jaké typy munice a zbraní budou na území Slovenska v amerických skladech uskladněny, ale nebude mít právo Američanům zakazovat nebo schvalovat, jaké zbraně či munici mohou Američané skladovat.
Nešťastní Slováci a nakonec i my.
Proto ten mezinárodní rozvraceč a vrah Séreš protlačil Čaputovou.
Drzost a agresivita USA tisíce kilometrů od vlasti nezná mezí.

jonn ( 22. prosince 2021 10:31 )

Takovej kohoutek je lepší než tanky .

Stano1963 ( 21. prosince 2021 17:12 )

USA na tom zase vydělá, kapalný zemní plyn značně podražil díky zavřenému plynovodu, takže Rusové a USA si mastí kapsy na EU

Zobrazit celou diskusi