Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Fialy na úřadě vlády vznikne 74 nových míst. Na platech mají státní kasu stát 43 milionů

Aktualizováno -
22. prosince 2021
15:06
Autor: ČTK, Mii - 
21. prosince 2021
12:40

Na úřadu vlády od ledna vznikne 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. V rámci úpravy tzv. systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022 to dnes schválila vláda, vyplynulo z vyjádření ministrů. Materiál počítá i se zřízením desítky nových míst náměstků na ministerstvech a s řadou dalších organizačních změn v úřadech.

Na nová místa v útvarech ministrů bez portfeje či v útvaru podřízeném vicepremiérovi pro digitalizaci Ivanu Bartošovi (Piráti) se navýší objem peněz na platy o 43 milionů korun. Premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že noví úředníci ve Strakově akademii umožní koordinovat ty činnosti, které vláda považuje za důležité. Vláda ale počítá s tím, že státní správu zeštíhlí. „Ministři mají za úkol postupně navrhnout úspory a omezení počtu úředníků na resortech, takže ve výsledku budeme na provozu státu šetřit,“ řekl.

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN zřídila při úřadu vlády posty tří ministrů. Ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP 09), ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) a ministra a předsedu Legislativní rady vlády Michala Šalomouna (za Piráty) uvedl do úřadu premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu. Zvláštní útvar na úřadu vlády bude mít vedle nich k dispozici i vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Langšádlová by na úřadu vlády měla podle systemizace vést dva útvary náměstků a několik odborů a oddělení. „Z důvodu zajištění výkonu činností tohoto útvaru je navrhováno navýšení systemizovaných míst o 21 pracovních míst a 10 služebních míst,“ stálo v návrhu. Šalomoun dostane k dispozici útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administrativu a oddělení poradců, dohromady s 11 pracovními místy.

Systemizaci na příští rok již 5. listopadu schválil kabinet ANO a ČSSD

Bek bude mít dva útvary náměstků, odbor kabinetu, PR oddělení a oddělení poradců, na která se počítá se 13 novými pracovními místy. Pod Bartoše bude spadat odbor kabinetu, oddělení administrativní podpory, oddělení odborné podpory a již existující oddělení evropské digitální agendy, které bude převedeno z odboru věcných politik EU. Návrh předpokládá pro útvar místopředsedy vlády pro digitalizaci 12 pracovních míst.

Další změnou bude na úřadu vlády zrušení ekonomické a správní sekce, kterou má nahradit sekce pro právo a ekonomiku. „Důvodem navrhované změny je sjednocení uvedených agend pod jednoho představeného, čímž vznikne útvar, který bude komplexně zabezpečovat koordinaci agendy veřejných zakázek, dotací, investic a jejich právního zajištění a kontroly,“ stálo v návrhu. Vznikne šest míst v technickém a provozním odboru.

V sekci pro evropské záležitosti má vzniknout oddělení evropských programů a fondů a oddělení hospodářských politik EU, znamenat to bude zřízení jednoho místa. Zanikne naopak oddělení ekonomických a fiskálních vztahů EU. 

hejhej ( 26. prosince 2021 08:53 )

sarina:
Fiala - Fialka je planý žvanil. Ten ještě nic konkrétního neřekl a také se obklopil stejnými ubožáky. Této vládě, která jen navyšuje počty zbytečných , dobře placených míst jde jen o vlastní koryta, což už předvedli za týden vládnutí.

hejhej ( 25. prosince 2021 17:52 )

Machacek987:
Takový diktát si nedovolila ani RVHP, co hnusná EU

hejhej ( 25. prosince 2021 17:48 )

Daňoví poplatníci budou navíc živit 3 zbytečné ministry, jejich administrativu a 74 nových darmožroutů, mimo přidání zbytečným senátorům a poslancům. To je estebáka Fialy a jejich slepenců šetření. A co na to chroničtí demonstranti z milionů chvílek - nějak se vytratili. Už jim nevadí estebák Fiala se svým " šetřením" ????

LuCo ( 24. prosince 2021 21:04 )

Pro hodně čuníků je potřeba hodně korýtek!!!

hurryd ( 24. prosince 2021 14:51 )

Hnus fialovej měl plnou hubu šetření,tak nám to předvádí!Šetřit bude ale jenom na nás!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa