Postupnou přeměnou území bývalých modřanských strojíren má za následek výrazný nárůst počtu obyvatel v lokalitě Komořany. Praha 12 nechala vypracovat i demografickou studii, která potvrdila, že nárůst školských kapacit je v této lokalitě nezbytný

„Vycházíme z dlouhodobých demografických studií, které nám ukazují, že v celé Praze 12, která patří mezi rozvojové oblasti, dojde k výraznému nárůstu počtu žáků. V Komořanech bude otevřeno 27 nových tříd. Snažíme se ale posilovat kapacity i v mateřských a základních školách na řadě dalších míst městské části. Je to ekonomicky náročné, ale nezbytné! Doufáme, že se nám podaří s pomocí hlavního města naše plány realizovat,“ řekl radní pro školství Petr Prchal (TOP 09).

Nová škola  s hřištěm na střeše

Radnice chtěla prostřednictvím architektonické soutěže nalézt vhodný návrh nadčasového školního areálu. „Progresivní vzdělávací zařízení by mělo respektovat kromě tradičních vyučovacích metod i moderní metody a formy výuky. S tím souvisí prolínání a otevřenost prostor, jejich případné propojení s exteriérem atd,“ stojí mimo jiné v zadání.

Studio XTOPIX navrhlo školní budovu s 27 kmenovými třídami, školní kuchyní a jídelnou a dvěma tělocvičnami. Venkovní sportoviště, které bylo součástí soutěžního zadání, projektanti umístili na střechu budovy. Ta je pochozí a osázená rostlinami. Účastníci soutěže měli rovněž za úkol řešit dopravní obslužnost a napojení na sítě technické infrastruktury a navrhnout venkovní prostory školy. Ty ve vítězném projektu díky umístění sportoviště na střechu objektu zůstávají zelené. V areálu školy je navržený rovněž samostatně stojící dům pro školníka.

Eko fasáda

Zajímavým prvkem je i navrhovaná fasáda, která by měla být z recyklovatelného materiálu, respektive z recyklovatelného plastu. „Dnes už je to běžná technika používaná v zahraničí,“ říkají autoři projektu. „Produkt je pro exteriérové fasády bezúdržbový, vysoce odolný vůči povětrnostním podmínkám i proti slunci a navíc je opětovně recyklovatelný. Výhodou je, že tento materiál špatně vede teplo, takže se budova nepřehřívá. V rámci projektu jsme navrhli i informační panely, které dětem sdělí, že na fasádu jejich školy bylo použito 80 tun recyklátu,“ dodávají autoři.

Návrh nové školy pochválil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) „Vítězný návrh školy od studia XTOPIX architekti vzešel z vůbec první architektonické soutěže na Praze 12 a ukazuje se, že je to správná cesta. Soutěž posuzovaná experty jednak přináší nejvhodnější koncept podoby školy pro toto místo, jednak slibuje hladší průběh následné stavby,“ napsal Hřib na svůj twitterový účet.

Fotogalerie
11 fotografií