Praha 5 v současné době patří k těm městským částem, kde v posledních několika letech probíhá dost masivní výstavba nových bytových domů, místy až nových čtvrtí. Zmínit můžeme například developerský projekt Waltrovka, překotnou výstavboú na Cibulkách a také chystanou další novou čtvrť Smíchov City. S výstavbou nových bytů logicky přibývá i nových obyvatel, a to i rodin s dětmi. Kapacity škol a školek bohužel nikdo neřešil s dostatečným předstihem, a tak nyní dochází ke kritickému nedostatku míst jak ve školách, tak ve školkách.

I z těchto důvodů v letošním roce vznikla iniciativa Košíře bez školy, která sdružuje nespokojené rodiče, kteří se snaží apelovat na vedení radnice, aby dostatek míst zajistil. Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) v červnu uvedla, že než se postaví nová mateřská škola v ulici Naskové, respektive se kompletně přestaví ta stará, budou děti přesunuty do náhradního prostoru areálu Tellus.

„V lokalitě Cibulek existuje prostor, do kterého je možné dočasně přesunout děti z MŠ Naskové během její kompletní přestavby. Zároveň je zde možné vybudovat nové třídy pro prvňáčky, než se v kopci postaví nová základní škola. Prostor pojme dokonce i tělocvičnu, která může sloužit i nedaleké škole v Beníškové,“ uvedla starostka.

Harmonogram výstavby nové školky není znám

Ve stejnou dobu, tedy v červnu také přislíbila, že práce na projektové dokumentaci nové mateřské školy Naskové jsou v plném proudu, „Momentálně se zpracovává projektová dokumentace ke stavebnímu povolení. Hotovo by mělo být v září. Materiály zpracovává architekt Ondřej Kopečný z ateliéru KoOA, který v lokalitě žije a má k ní osobní vztah. Vyžádala jsem si aktuální verzi studie a vizuální prezentaci,“ uvedla. Od té doby ale nemají obyvatelé Prahy 5 žádné informace o tom, jak příprava stavby probíhá.

Z tohoto důvodu se Barbora Siebeneichel, členka iniciativy Košíře bez školy, obrátila na městkou část, aby zjistila, v jaké fázi je příprava projektu. „ Pokud teď radnice přijde s hotovým projektem, občané nemají vůbec žádnou možnost se k záměru vyjádřit a přitom se MŠ staví z veřejných peněz,“ podotkla Siebeneichel. Odpověď zastupitelky Nadeždy Priečinské (TOP 09), která je mimo jiné místopředsedkyní Výboru majetku a investic, byla poněkud zarážející. „Důvody, proč není dokumentace ke stavebnímu povolení pro MŠ Naskové, jsou spíše ve schopnosti radnice typově věci organizovat, a ta je tristní. Realizace projektů je bohužel velmi slabá,“ uvedla zastupitelka ve své odpovědi.

Občané žádají transparentnost

Na začátku listopadu radnice zveřejnila první vizualizace, jak by mohla nová MŠ Naskové vypadat, podrobnější popis projektu ale stále zveřejněn není, stejně tak ani jeho plánovaný harmonogram. „Studie nové mateřské školy na cibuleckém kopci slibuje moderní a přívětivé školské zařízení. Vedení radnice plánuje představit studii na setkání s občany,“ slibují radniční noviny. Starostka pak ale sama uvedla, že si není jistá, zda nějaké setkání vůbec proběhne, a to zejména kvůli zhoršující se epidemické situaci. „Připravujeme veřejné setkání přímo v lokalitě. Bohužel, covidová čísla opět hromadným akcím nepřejí. Přesto se pokusíme o setkání pro co nejširší okruh lidí,“ uvedla.

Podle zástupců iniciativy Košíře bez školy by zainteresovaným rodičům stačilo, kdyby radnice postupovala transparentně a jednotlivé kroky alespoň zveřejnila na webu. „ V první fázi neprodleně zveřejnit všechny studie a související dokumenty přehledně na webu MČ a postupovat transparentně a srozumitelně. Pro běžného občana, který si chce trochu naplánovat život, mít třeba představu, jestli se jeho děti vejdou do školky/školy, je to docela zásadní služba poskytovaná obcí,“ uzavírá Aneta Eggwhite z iniciativy.

Fotogalerie
8 fotografií