Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkrachovalá Bohemia Energy obvinila Piráty z obléhání jezdeckého parku svého šéfa

Autor: ČTK - 
5. listopadu 2021
17:35

Zástupci Pirátské strany podle společnosti Bohemia Energy ve čtvrtek obléhali jezdecký Horse Park Kamenný Dvůr, který vlastní majitel firmy Jiří Písařík, zamezovali přístupu do areálu a sledovali jeho zaměstnance. V tiskovém prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedla mluvčí skupiny Bohemia Energy (BE) Hana Novotná. Podle ní analytik Pirátů Janusz Konieczny začal také účelově šířit lživé informace o stěhování koní z tohoto areálu. Konieczny na dotaz ČTK uvedl, že tvrzení firmy, která ukončila v říjnu činnost, je lež.

„Analytik Pirátů Janusz Konieczny se celý den dopouštěl stalkingu zaměstnanců a tlačil je k potvrzení svých lživých informací, i přesto, že dostal jednoznačné odpovědi vyvracející jeho tvrzení. V těchto aktivitách pokračoval a šířil je do médií,“ uvedla dále Novotná. Koně ustájené v areálu Horse Park Kamenný Dvůr jsou podle ní závodní koně. „Logicky proto jezdí na závodní soutěže v rámci ČR i zahraničí. To se se sportovními koňmi dělá. Kdy a kde budou koně závodit, je vždy předem plánováno s předstihem alespoň dvou měsíců,“ dodala mluvčí.

Novotná zároveň vyzvala, aby se zástupci Pirátské strany vyvarovali takto agresivnímu a nedůstojnému chování. Konieczny označil tvrzení Bohemia Energy za lež. „Jde o lež. Já ani moji kolegové jsme nebyli v jezdeckém areálu Horse Park. Skutečně s kolegy analytiky prověřujeme na základě podnětu, stejně jako policie či novináři, zdali se připravuje odvoz závodních koní jakožto forma vyvádění majetku. Nikoliv ale fyzicky v areálu,“ řekl dnes Konieczny ČTK.

Uvedl, že je přesvědčen, že poškození lidé mají nárok na kompenzaci. „A proto mapuji případné nestandardní pohyby s majetkem majitelů Bohemia Energy. Protože v případě vyvádění majetku by byly omezené možnosti cokoliv vysoudit. Pan Písařík (majitel Bohemia Energy) mě kritizuje patrně z toho důvodu, že jsem upozornil kriminalisty na jeho nedávnou snahu převést své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na anonymní firmy, čemuž naštěstí zabránil Městský soud v Praze,“ dodal Konieczny.

„Majitel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík s manželkou Hanou se pokusili přesunout některé své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy,“ uvedli v pondělí v tiskové zprávě Piráti. Městský soud v Praze podle nich předběžným opatřením před několika dny některým převodům zabránil. Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti.

Písaříkovi se podle Pirátů pokusili přesunout své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Například 18. října se podle nich Písařík pokusil převést budovy a byty na pražském Smíchově na společnost Cloud Company, která sídlí na stejné adrese jako téměř 4000 dalších společností. „Jednatel této společnosti rovněž figuroval ve 4500 dalších podnicích. Stejným způsobem postupoval Jiří Písařík při převodu svých budov a pozemků v pražských Nuslích na společnosti Bright Color. Opět se jednalo o virtuální společnost,“ uvedli Piráti.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900.000 jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích. „Je nutné, aby dodavatel musel být schopen pokrýt škodu, kterou nedodržením závazků způsobí. Takováto situace se již nesmí opakovat,“ uvedl pirátský expert na energetiku Petr Třešňák.

Video  Tisková konference ministra průmyslu Karla Havlíčka a předsedy rady ERÚ Stanislava Trávníčka k cenám energií u dodavatelů poslední instance.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi