Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš zmínil u krachu Bohemia Energy šmejdy. Dopad zdražení energií má zbrzdit nulová DPH

Aktualizováno -
13. října 2021
15:33
Autor: ČTK, trm - 
13. října 2021
14:25

Nečekaným krachem Bohemia Energy se vláda zabývala už v úterý. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost, jak v oblasti plynu, tak elektřiny. Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s firmou zmínil praktiky šmejdů, zároveň ubezpečil, že její klienti bez energií nezůstanou. Zároveň vyzval představitele Energetického regulačního úřadu,aby se zamysleli nad zastropováním cen u dodavatelů energií, kteří se budou starat o zákazníky skupiny Bohemia Energy. Vláda kvůli rostoucím cenám energií i kompenzace, podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) na ně půjde 4,3 miliardy korun. 

Podle Babiše existovaly signály, že je firma v problémech. Zástupci kabinetu s dalšími zainteresovanými subjekty podle něj situaci řešili v úterý i dnes, odpoledne jednání pokračují. Premiér považuje za důležité, že dodávky elektřiny nejsou ve stávající lhůtě ohroženy, je ale potřeba řešit, jak minimalizovat finanční dopady na lidi.

S Bohemia Energy byly podle Babiše potíže už dřív, zmínil i takzvané šmejdovské praktiky. „Není možné prodávat zboží, které nemám nakoupené,“ řekl Babiš.

Podle Havlíčka by se ERÚ měl s takzvanými dodavateli poslední instance domluvit v následujících hodinách na tom, aby poskytovali energii v jednotných cenách a aby to byly ceny únosné pro zákazníky. Radní ERÚ Petr Kusý v reakci na dotaz ČTK uvedl, že jde o novou informaci, kterou nyní bude úřad intenzivně řešit.

Takzvaný dodavatel poslední instance je nástroj, který chrání spotřebitele v případě úpadku dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Babiš s Havlíčkem zároveň vyzvali právě tyto dodavatele, aby udělali maximum pro to, aby nebyla situace zneužita proti lidem. Zákazníci by podle vicepremiéra měli postupovat při změně dodavatele obezřetně. Mají podle něj dostatek času.

Kompenzace pro domácnosti 

Havlíček by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností. Kabinet by jim měl odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie, činit by to mělo necelých 1500 korun na domácnost na rok. Na dnešní tiskové konferenci to řekli Havlíček a premiér Andrej Babiš (ANO).

Dříve Havlíček hovořil o tom, že chce pomocí takzvaných energetických šeků přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800.000 nízkopříjmových rodin.

„Nakonec to bude pro všechny domácnosti, aby to bylo spravedlivé. Bude to do částky 495 korun za megawatthodinu, nicméně bude to pouze do průměrné spotřeby domácnosti. Když to přepočteme na finance, půjde o necelých 1500 korun na domácnost za rok,“ řekl Havlíček.

Babiš dnes zároveň uvedl, že stále chce i snížit DPH na energie z 21 procent na nulu. „Chci, aby vláda zákon projednala a aby ho poslala do Sněmovny,“ řekl. Evropská komise úplné zrušení DPH na elektřinu nepodporuje. Podle Babiše by tímto opatřením lidé nárůst cen elektřiny de facto nepocítili.

Ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. U elektřiny a plynu očekávají analytici nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun. Vyšší účty za energie hrozí firmám a domácnostem v celé Evropě.

Video  Proč rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stano1963 ( 13. října 2021 21:16 )

Hamáček Českou poštu pěkně zřídil, ta je v klinické smrti

Jirik-ta ( 13. října 2021 20:47 )

Už se nemůžou dočkat porcování posledních zbytků lukrativního majetku státu, tedy České pošty, Českých drah a Budvaru. Ostatně se tím ani netají. Tihle provaření zloději se vždycky mezi sebou rychle domluví aby rozkrádačkám nic nebránilo. Čekají na to už od roku 2013. Ti se už na ČP, ČD a Budvar musí třást.

Stano1963 ( 13. října 2021 19:13 )

slibuje nesmysly, nulová DPH na energie, to je fakt hlavička. Bohatí se zasmějí, těm to prospěje nejvíce

AHel ( 13. října 2021 17:10 )

To může napsat jen idiot a bezmezný ignorat let předcházejících - co kdy a kde vyvedla a udělala ODS a TOP!

Zobrazit celou diskusi