Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovy veletoče: Nechtěl cizáky, hájí komunisty a je sociálnější než Maláčová

  • Video se připravuje ...
    Autor: Tomáš Belica - 
    7. 6. 2021
    05:00

    Skvělý proslov! Tak premiér Andrej Babiš (66, ANO) zhodnotil své vystoupení ve čtvrtek ve Sněmovně, kde se zrovna řešila nedůvěra vládě. Během své řeči se chlubil jen úspěchy, tu zase popřel, co dříve prosazoval, a také poplival opozici? Blesk zjišťoval, co vše je premiér schopen pro výhru ve volbách udělat.

  • 1.Z byznysmana politikem

    V projevu Babiš připomněl šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi (41), že před lety prosazoval multikulturní Evropu. „To bylo před 12 lety, to mu bylo 29 let. Dneska to vysvětluje tak, že prozřel a že to byla mladická nerozvážnost. Ale je zajímavé, že o sedm let později v roce 2016 vítá uprchlíky. To mu bylo 36 let. Taky asi nerozvážnost. Tak nevím, čeho se ještě dočkáme,“ řekl premiér.

    Jenže i Babiš prošel zajímavým obratem a to v mnohem pokročilejším věku. To když se ve svých 57 letech v roce 2011 rozhodl, že už nebude jen podnikatelem střežícím bedlivě své soukromí a vstoupí do politky.

    Sám Babiš si opakovaně stěžuje, že jeho politickým angažmá trpí hlavně jeho rodina. „Nepotřebuji ho mít pořád doma, ale byla bych ráda, kdyby se už stáhl z politiky,“ řekla Blesk.cz koncem prosince Monika Babišová (46).

  • 2.Popírá sám sebe

    „My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi…,“ hřímal ve Sněmovně, kde částečně popřel vlastní teze. Ve své brožurce O čem sním když náhodou spím totiž Babiš tzv. sdílenou ekonomiku vychvaloval. „Princip sdílení může jednou změnit celou ekonomiku. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty,“ píše v knize.

    Pro Blesk pak doplnil, že sdílet se má dobrovolně. „Ne povinně, jak to mají Piráti,“ dodal premiér. Ten Piráty ve čtvrtek nařkl, že chtějí zdanit přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. „Pan Babiš někdy funguje jako takový generátor lží. A ono jich je tolik, že člověk nestačí pochytit všechny,“ reagoval Ivan Bartoš. A včera dokonce Piráti Babišovi zaslali předžalobní výzvu, aby se za svá slova omluvil. Premiér ale na to odvětil, že ho výzva pobavila a Piráti se prý chovají jako profesionální udavači.

  • 3.Xenofobnější než SPD

    Že Babiš během koronakrize vykrádal cizí nápady, na to si už několikrát stěžovali představitelé opozice, ale i sociálních demokratů. Teď se chytil i témat, která obvykle tlačí SPD Tomia Okamury (48) – NE migraci a diktátu Bruselu. „Nikdo ze zahraničí nám do toho nebude kecat tady,“ řekl Babiš ve Sněmovně. Oproti SPD ale, zdá se, ještě přitvrdil.

    „Jako já chápu, že lidi jsou naštvaní, že jsou otevřené bary a není tam povolená hudba, ale my jsme nechtěli otvírat ty bary. Aby sem zase z celé Evropy chodili popíjet cizáci a potom je z toho velký problém,“ řekl Babiš Českému rozhlasu. Termín cizáci premiér užil i pro zahraniční firmy, které privatizovaly infrastrukturu. V neděli se v pořadu Čau lidi za cizáky omluvil, prý se přeřekl a použil blbé slovo.

    Video  Babiš vyrazil po rozvolnění do hospody: Zajděte na pivo, vyzýval Čechy  - Facebook - A. Babiš
    Video se připravuje ...

  • 4.Obhajuje komunisty

    Ačkoliv opoziční KSČM už před časem vypověděla Babišově vláda toleranční patent, při jednání o vyslovení nedůvěry podali komunisté kabinetu pomocnou nohu. Tím, že před hlasováním odešli ze sálu, neměl zbytek opozice dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry.

    Ne, ne, určitě nepodporujou vládu, ale komunisti tam sedí 30 let a viděli ty hrůzy, co jsme tady prožili. Jak tady zničili banky, kuponová privatizace, rozkradené firmy, my jsme všechno prodali cizákům, ty strategické věci, i ten ČEZ není stoprocentně náš,“ vysvětloval včera Babiš na Radiožurnálu zvláštní krok komunistů.

  • 5.Je sociálnější než Maláčová

    Na důchodce či matky samoživitelky – tedy cílovky koaličních sociálních demokratů a její ministryně Jany Maláčové (39) – už delší dobu míří také ANO. „V prosinci 2017, kdy jsem se stal premiérem, průměrná penze byla 11 745 korun. V letošním březnu 15 351 korun. To byl jeden ze slibů naší vlády. Lidem nad 85 let jsme přidali tisícovku navíc. A v prosinci každý senior dostal ještě 5 tisíc korun. Ne kvůli pandemii. Kvůli životním nákladům,“ vysvětloval poslancům.

    Ten projev je ukázka toho, jak se hnutí bude prezentovat během těch dalších měsíců. To znamená jednoznačně peněženka a vymezování se,“ řekl Blesku politolog Jan Kubáček. Zvýšení důchodů v průměru o 758 korun, co už vláda schválila, sice penzistům pomůže, zhuntované státní kase však nikoliv…

  • 6.Utíkají mu rozčarovaní straníci

    Z Babišova směřování hnutí už procitlo několik politiků hnutí. Mezi nimi bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová (60), či někdejší primátor Brna Petr Vokřál (57). Ten třeba kritizoval skluz od původně podnikatelského hnutí k populismu. „Nemám nic proti proseniorní politice, ale začalo se to stávat motorem směrování,“ řekl Vokřál Blesku.

    A podle exministra financí za ANO Ivana Pilného (76) jde Babišovi o jediné. „Nejen premiérovi, ale i celé politické scéně jde pouze o to vyhrát volby. Je úplně jedno za jakou cenu nebo jakým nástrojem,“ řekl nedávno Pilný serveru Novinky.cz. Kandidovat ve volbách už nechtějí ani současní poslanci z řad podnikatelů, Pavel Juříček (64) či Jiří Bláha (59). Bláha končí proto, že zjistil, že ve Sněmovně se nic změnit nedá.

    Dneska už ani opozice není pravicová, vlevo jsou úplně všichni. Levicová politika válcuje všechny rozumné návrhy,“ postěžoval si Blesku s tím, že více platný bude ve své firmě.

    Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

luder ( 10. června 2021 10:29 )

Už Pijáti z fašistické

Antify a Zdechovský napráskali v Bruselu rakouského nácka? Schwarzenberg, sám jako ministr vlády ČR podnikal po celou dobu ministrování se svou firmou ORLÍK NAD VLTAVOU s.r.o., Bělohorská 165 Praha 6, IČ: 45023930, kde drží 99,82 % podíl. Kalousek této firmě převedl více jak 100 milionů Kč dotací ze státního rozpočtu ČR a mnoho desítek milionů Kč z EU. Jen za poslední 2 roky ministrování obdržel Schwarzenberg prostřednictvím této firmy od Kalouska a ing.Čiernika z MZE 70 milionů za odbahnění písčitých rybníků Sobík, Silvestr a Zhoř, kde místo bahna těžil písek, který prodával a používal na opravu cest­....­....­....­....­...po­chopi­telně, všechno bylo a je v naprostém pořádku! STŘET ZÁJMŮ JAK HROM ! !

marmat ( 8. června 2021 23:27 )

luder ( 8. června 2021 15:37 )

O volbách by si pan Babiš měl,
tuhle zrádnou verbež pohlídat! Piráti nasadí hackery a budou chtít měnit-falšovat už průběžně výsledky voleb! Chce to tvrdou kontrolu a nic nepodcenit!

marmat ( 8. června 2021 00:12 )

Někdy po přečtení štvavé /tendenční/posedlé kampaně novinářů a komentátorů volič žasne, za jaké "bašťouny" nás mají !

marmat ( 8. června 2021 00:09 )

stemik: Rozjela se nečekaně hysterická kampaň Medií...
Není v tom těžké najít/odlišit "zakopaného psa"! Zrno od plev....
Průhledné agitky převažují - mají voliče za paka ?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa