Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův nápad rezonuje i v Bruselu. Kvůli rostoucím cenám energií radí státům snížit DPH

Autor: ČTK - 
13. října 2021
06:55

Seznam kroků, jimiž mohou členské státy Evropské unie snižovat dopad divoce rostoucích cen energií na své obyvatele, dnes zveřejní Evropská komise. Spíše než o zásadní návrhy, jako je reforma trhu s elektřinou nebo regulace cen emisních povolenek, o nichž hovoří některé členské země včetně Česka, však podle unijních činitelů půjde spíše o dočasná opatření. Komise chce unijním státům představit seznam doporučení, jak případnými úpravami daní či dotováním cen neporušit přísná konkurenční pravidla EU.

Až trojnásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech některé vlády k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele. Například Francie slibuje podporu chudším domácnostem a chystá se omezit daň z přidané hodnoty (DPH) na energie. O daňových úlevách mluví i Itálie, dočasné zrušení DPH zvažuje také česká vláda vedená Andrejem Babišem (ANO).

Tyto plány však mohou narazit na unijní normy, zejména o daních a hospodářské soutěži. Komise chce proto vládám poradit, jak při podobných zásazích společná pravidla neporušovat.

Zmíněné země spolu s Řeckem či Rumunskem po unijní exekutivě chtějí, aby přišla mimo jiné také s návrhy nového určování cen elektřiny, které jsou v současnosti vázány na drahý plyn. Chtějí také budovat společné strategické zásoby plynu či bojovat proti spekulacím zvyšujícím ceny emisních povolenek. Vzhledem k nevelké podpoře od dalších členských států však komise tyto požadavky patrně v dnešních doporučeních nezohlední a nechá je na debatu prezidentů a premiérů, kteří o cenách energií budou hovořit příští týden na summitu v Bruselu.

Video  Zdražování v Česku a vyšší ceny energií: Co na to politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi