Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nejmladší nositelka Nobelovy ceny míru se vdala. Júsufzaiová dříve manželství zpochybňovala

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. listopadu 2021
17:23

Pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzajová, která se zasazuje o vzdělávání dívek, se v Británii ve svých 24 letech provdala. Na sociálních sítích jen prozradila, že si v Birminghamu vzala muže jménem Asar a že novomanželé slavili doma s rodinami.

Aktivistka v roce 2012, ve svých 15 letech, v Pákistánu přežila cílenou střelbu příslušníka fundamentalistického hnutí Tálibán. V roce 2014, tedy ve svých 17 letech, získala Nobelovu cenu za mír za boj za právo dívek na vzdělání a dodnes je nejmladší oceněnou v historii. V posledních letech Júsufzajová žije v Británii. Minulý rok zakončila studium na Oxfordu v oboru filozofie, politika a ekonomie.

„Dnešek je vzácným dnem mého života. Asar a já jsme uzavřeli sňatek, abychom se stali životními partnery,“ napsala nevěsta na twitteru a oznámení doprovodila fotografiemi ze svatby. Uživatelé internetu manžela identifikovali jako Asara Malika z vedení pákistánského kriketového svazu.

Aktivistka: Lidé nepotřebují papír

Také otec Júsufzajové Ziauddin na svém twitteru oslavoval svatbu dcery. „S manželkou jsme plní štěstí a radosti,“ napsal Júsufzaj. Některé příznivce mladé aktivistky však svatba překvapila, mají totiž v paměti její rozhovor pro časopis Vogue z letošního července. „Nechápu, proč se lidé berou,“ reagovala na téma svatby. Ve svém interview zpochybnila manželství, podle ní lidé nemusí mít ke vztahu „papír“.

Svůj vztah Malikem držela v tajnosti před tiskem, na veřejnost pronikaly jen náznaky romance, jakým bylo například Malikovo narozeninové přání Júsufzaiové. „Přeju všechno nejlepší nejskvělejší Malale,“ sdílel Malik. Není jasné, jak dlouho je pár spolu, jeden z prvních společných snímků pochází z června 2019.

Zpráva o svatbě Júsufzajové skutečně šokovala, a to hlavně uživatele sociálních sítí. Aktivistka dostala tisíce blahopřání, byly mezi nimi vzkazy od Grety Thunbergové či kanadského premiéra Justina Trudeaua. Třicátník Malik se profesně vždy pohyboval v kriketové lize, vystudoval Univerzitu Lahore v pákistánském Paňdžábu.

Otec nechtěl domluvený sňatek

Není jasné, kde budou novomanželé žít, Malik stále bydlí v Pákistánu. Júsufzaj se v minulosti vyjádřil, že jeho dcera se bude moct provdat, za koho bude chtít. On a jeho manželka mají „milující“, ale předem domluvený sňatek. Její rodina je součástí paštunského etnika, jedná se o silně tradiční patriarchální společnost, kde se dodnes dodržuje zvyk rodiči domluvených sňatků.

„Když v naší komunitě dívka dosáhne 23 let, bývá většinou už vdaná a na jejím názoru tolik nezálezí. Mně na tom ale nezáleží, je to Malalin život. Jsem ten typ otce, který věří ve svobodu dětí a jejich vzdělání,“ reagoval Júsufzaj na praktiky svého etnika. „Chci jen, aby si vybrala někoho, kdo bude respektovat její svobodu, životní hodnoty a její nezávislost,“ řekl v minulosti.

Video  První rektorka UK: O tom, proč univerzita potřebuje ombudsmana a v čem vědci během pandemie selhali  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi