Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fešácký premiér vyhrál volby: Rival Trudeaua uznal porážku. Má to ale ale háček

Aktualizováno -
21. září 2021
07:29
Autor: ČTK - 
20. září 2021
13:45

Vůdce kanadských konzervativců Erin O'Toole dnes uznal porážku v pondělních předčasných parlamentních volbách a poblahopřál k vítězství současnému premiérovi a šéfovi Liberální strany Justinu Trudeauovi. Tomu se však podle projekcí kanadských médií zřejmě nepodaří získat většinu v parlamentu. Veřejnoprávní televize CBC odhaduje, že liberálové v zákonodárném sboru obsadí 157 z celkových 338 křesel a konzervativci zřejmě získají 121 mandátů, což by byly stejné výsledky jako v roce 2019.

Devětačtyřicetiletý Trudeau, který stojí v čele menšinové vlády, spoléhající na podporu dalších stran při přijímání zákonů, vyhlásil volby dva roky před řádným termínem v naději, že získá většinu v parlamentu.

Zatím si po velmi těžké kampani podle agentury AFP zajistil třetí mandát v čele vlády. Hlavní soupeři, konzervativci Erina O'Tooleho, již uznali volení porážku.

Agentura AP označila volby za pandemické - verdikt voličů totiž může oslabit, anebo posílit vládu v trestu či odměně za to, jak zvládala pandemii covidu-19.

V Kanadě tradičně nevznikají koaliční vlády, poslední se tam utvořila v roce 1917 za první světové války. Trudeau se v nynějším volebním období při prosazování zákonů spoléhal na podporu od Zelených a středolevé Nové demokratické strany (NDP).

Tara-Tara ( 21. září 2021 10:11 )

Trudeau je sice pohledný, ale ty jeho myšlenky a ideologie, co prosazuje

Zobrazit celou diskusi