Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Je favoritem Merkelové, chce být kancléřem. Laschet skončí jako spolkový premiér

Autor: ČTK - 
28. září 2021
10:42

Kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet dá k dispozici své premiérské křeslo v Severním Porýní-Vestfálsku. V úterý to s odvoláním na zdroje napsal na svém webu deník Handelsblatt, podle kterého tento požadavek jednomyslně podpořilo tamní zemské vedení Křesťanskodemokratické unie (CDU). Lascheta, který je vedle premiérského úřadu zároveň předsedou CDU, v křesle šéfa zemské vlády v Severním Porýní-Vestfálsku podle serveru vystřídá tamní ministr dopravy Hendrik Wüst.

Výměna na premiérském postu není překvapivá, protože podle zemské ústavy Severního Porýní-Vestfálska by Laschet musel nejpozději do ustavujícího zasedání nového Spolkového sněmu úřad opustit. To bude 26. října. Laschet ale ještě v pondělí na tiskové konferenci řekl, že premiérem prozatím zůstane.

V pondělí ale zemské vedení CDU jednomyslně vyslovilo přání rychlé premiérské výměny, což Laschet také podpořil, uvedl Handelsblatt, podle kterého chce kancléřský kandidát již o nastávajícím víkendu proces výměny řídit.

CDU/CSU v nedělních parlamentních volbách skončila druhá za sociální demokracií (SPD), Laschet ale stejně jako jeho sociálnědemokratický konkurent Olaf Scholz usiluje o získání kancléřského křesla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi