Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahé bydlení: Za neobsazené byty pokuty, hlásí Hamáček. Co slibují další strany?

Autor: simao, ČTK - 
28. září 2021
05:00

Situace s bydlením v Česku není dobrá. Ceny nemovitostí, pozemků, ale i stavebnin dál rapidně rostou. A vlastní bydlení se pro řadu lidí stává méně a méně dostupné. ČSSD před volbami navrhla novinku - tvrdě pokutovat dlouhodobě neobsazené byty. Hájil ji i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

ČSSD v programu zmiňuje pokuty za dlouhodobě neobsazené byty. Jenom v Praze jich je 70 tisíc, uvedl v pondělí při debatě na CNN Prima News šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Sociální demokracie je jedinou stranou, která předložila komplexní řešení bytové problematiky a všichni se shodneme, že bydlení je velký problém. Ostatní kolegové chtějí vyjednávat s developery a to je takové to vyjednávání s tygrem, aby vás nesežral,“ podotýkal Hamáček.

Kolik pokuta dle Hamáčka bude? „Bude to tolik, aby se spekulantům nevyplatilo s těmi byty spekulovat a aby místo toho do toho nastěhovali svoje nájemníky. Ne znárodnit, ale stejně jako v  Mnichově, stejně jako v Berlíně, stejně jako v Kodani donutit ty spekulanty, aby ty byty pronajali,“ pokračoval Hamáček. „Já si představuji částku kolem 3 až 5 tisíc korun měsíčně, což by měla být částka, která by motivovala ty spekulanty byty obsadit,“ dodal.

Berlínské vyvlastňování?

Hamáček přitom narážel i na dění v Berlíně, kde se v rámci voleb do Bundestagu uspořádalo i poradní referendum o vyvlastnění bytů velkých firem. Pro hlasovalo 56,4 procenta lidí, proti 39 procent. Referendum se týkalo velkých realitních společností jako Vonovia a Deutsche Wohnen.

Zatímco zastánci vyvlastňování si od referenda slibovali větší dostupnost bytů a nižší nájmy, odpůrci argumentovali tím, že bytová situace se naopak zhorší, neboť to soukromé realitní investory odradí od další výstavby.

ČSSD chce Státní bytový fond

Sociální demokraté ve svém programu uvádí, že „vlastní bydlení nesmí být nedosažitelný sen“. „Prosadíme zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech. Díky tomu mohou nové byty zlevnit až o 30 %,“ slibuje ČSSD.

V plánu má i zavádění nových daní. „Zavedeme takové daně, které budou bránit spekulacím s byty a jejich nedostatečnému využití skrze zdanění 4. a další nemovitosti,“ uvádí sociální demokraté, kteří chtějí zákonem regulovat služby typu Airbnb.

Hamáčkova parta slibuje i další novinku. „Zřídíme Státní bytový fond, který bude pořizovat byty a pronajímat je za normální ceny například seniorům, samoživitelkám, hendikepovaným, mladým rodinám s dětmi nebo i státním zaměstnancům, jako jsou hasiči, pošťáci, policisté, knihovníci či pečovatelky,“ dodává ČSSD.

Recept ANO: PPP projekty i nižší DPH na stavebniny

Hnutí ANO plány k bydlení ve svém programu poněkud ukrylo. A to pod kapitolu Investice a regionální rozvoj.

„Zajistíme dostupné bydlení pro nízkopříjmové skupiny, jako jsou maminky samoživitelky, zdravotně postižení, senioři apod.,“ slibuje Babišovo hnutí neurčitě.

„Vytvoříme podmínky pro výstavbu státních bytů s možností odkupu nájemníky,“ podotýká. Plánuje rovněž vytvořit podmínky pro PPP projekty výstavby nájemního bydlení s využitím nepotřebného majetku států a brownfieldů.

„Budeme usilovat o nižší DPH na stavebniny,“ slibuje ANO. „Zdigitalizujeme a dokončíme proces zjednodušení stavebního řízení a zprovozníme národní geoportál územního plánování. Dokončíme digitálně technické mapy, které zjednoduší výstavbu a zrychlí získání stavebního povolení,“ slibuje současný vládní lídr.

Slib Spolu: 40 tisíc bytových jednotek ročně

„Bydlení musí být dostupné,“ hlásá koalice Spolu ve svém programu a volá po jednodušší výstavbě, uvolnění státních pozemků či lepších podmínkách pro obce, které staví domy.

„Výstavbu je nutné v prvé řadě odblokovat, urychlit a zbavit byrokracie. Proto výrazně reformujeme stavební zákon, abychom neohrozili výstavbu a zlepšili co nejrychleji dostupnost všech forem bydlení,“ slibuje koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a dodává: „Prosadíme díky tomu výrazně jednodušší povolování staveb a podpoříme výstavbu až 40 000 nových bytových jednotek ročně.“

Slibů obsahuje program Spolu více. Třeba zajištění zvýhodněných hypoték na první bydlení. „Prosadíme snížení DPH u výstavby či rekonstrukce standardních bytů z 15 % na 10 %,“ uvádí Spolu, které chce rovněž sestavit cenovou mapu pro výpočet obvyklého nájemného.

Spolu vidí cestu právě v uvolňování zbytných státních pozemků. „Pokročíme v revitalizaci zbytného majetku státu, krajů, měst a obcí. Uvolníme pozemky v držení státu a převedeme je obcím. Posílíme roli samospráv v územním plánování a podpoře bydlení,“ dodává koalice.

PirSTAN chce zákon o podpoře v bydlení i poradenství

Samostatnou oblast bydlení by volič v programu koalice Pirátů a STAN hledal marně. Zmínky o špatné situaci na trhu a s bydlením v Česku celkově však nechybí a i PirSTAN zmiňuje, že bude usilovat o „dostupnější bydlení pro důstojné žití“. „Ve vážné bytové nouzi je cca 60 tisíc dospělých a 20 tisíc dětí, dalším statisícům bytová nouze hrozí,“ upozorňuje koalice.

„Nikdo nebude muset bydlet nedůstojně. Stát a obce pomohou účinně řešit vážnou situaci s bydlením každému, kdo si nedokáže vlastními silami najít nebo udržet důstojné bydlení. Bude k dispozici dostatečná, funkční a místně dostupná síť sociálních bytů a služeb v bydlení,“ uvádí PirSTAN ve své vizi.

Jak toho chce koalice dosáhnout? Mj. prosazením zákona o podpoře v bydlení, který má obcím nabídnout soubor nástrojů na systematické řešení situace obyvatel. „Rozšíříme síť kontaktních center bydlení do všech obcí s rozšířenou působností. Poradenství je základní nástroj, který by měl být dostupný i tam, kde dosud nebyla identifikována bytová nouze. Slouží též jako nástroj prevence před ztrátou bydlení,“ uvádí PirSTAN. Koalice chce také nabídnout program pro koncepční zakládání nábytkových a zařizovacích bank.

KSČM proti kšeftování s byty

Komunisté mezi svými programovými body slibují obecní a družstevní byty dostupné po každého a „konec nezdaněného kšeftování s byty“. Mladým lidem mají pomoci i novomanželské bezúročné půjčky.

Již ve čtvrtek 30. září od 11:00 sledujte na Blesk.cz živě vysílanou předvolební debatu na téma Bydlení a doprava.

Video  Vlna zdražování jídla i energií, ale i nedostatek českého vepřového: Spory politiků v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

deratizater ( 29. září 2021 04:09 )

Okopírovat vynikající proti spekulační Dánský zákon a bude po problému s drahými nedostupnými byty a se spekulačním zdražováním.

plusplus ( 29. září 2021 03:08 )

Takovýto zákon je na západě běžný
viz Berlím

plusplus ( 29. září 2021 03:00 )

PLÁCÁTE NAPROSTÝ NESMYLSY

BYBIŠ BYL PROTI VYŠŠÍM DŮCHODŮM I PROTI SOCIÁLNÍMU BYLDENÍ!!!!!!!!!

BYLA TO ČSSD KDO NAVRHL SOCIÁLNÍ BYDLENÍ A BABIŠ HO S ODS ZAMÍTL V PARLAMENTU

plusplus ( 29. září 2021 02:57 )

BOŽE

JE TO OD ČTVRTÉHO BYTU

ČTYŘI BYTY ASI NEMÁ NĚKDO PRO SVOJE DĚTI!!!!!!!!!!
UŽ VIDÍM JAK MAJÍ LIDI BĚŽNĚ ČTYŘI BATY ZA DEVĚT MILIONŮ V PRAZE

Uživatel_5504582 ( 28. září 2021 19:22 )

Presne! Vybydlene byty soukromych majitelu pak nikdo neresi. Porad a zaplat si sam. Takze ani nahodou! 👎🏻

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa