Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nedal dýško v kavárně a udivil Němce. Nástupce Merkelové po trapasu zpět na místě „činu“

Autor: simao, ČTK - 
25. září 2021
23:05

Armin Laschet by se chtěl stát novým německým kancléřem. dyž ho do Cách přijela podpořit těsně před volbami sama končící kancléřka Angela Merkelová, zašli před mítinkem s občany na kávu. Cena za espresso a vodu v kavárně Nobis? 20,10 eura. Spropitné? Nula. Upozornil na to deník Bild, který však v sobotu večer přinesl informaci, že se Laschet do kavárny později vrátil. Aby situaci napravil.

Spropitné je v různých zemích vnímáno odlišně. Někde je již součástí ceny, jinde se přidává podobně jako v Česku něo navíc v případě, že jste spokojeni s obsluhou.

Armin Laschet s Angelou Merkelovou nevypadali po posezení v kavárně Nobis v Cáchách nespokojeně při dotazu Bildu na provozovatele kavárny Nica Resendeho, zda nechali dýško, však zazněla jasná odpověď: „Nein.“ Nikoliv. Kdo platil? „Sekterátřka paní Merkelové,“ podotkl Resende.

Takhle předvolební aférka však vyvolala široké reakce. Je Laschet „škrt“? Měl dát spropitné? Sám kandidát na nového kancléře, který v posledních průzkumech ztrácel na sociálního demokrata Olafa Scholze, reagoval tak, že se do kavárny později vrátil. A s personálem si situaci vyříkával - ba co více, fotil se.

Merkelová za Lascheta lobbovala v Cáchách

Merkelová v Laschetových rodných Cáchách zdůraznila, že unie CDU/CSU je zárukou německé stability. „Zítra (v neděli) se bude rozhodovat o tom, zda si Německo zachová stabilitu,„ řekla kancléřka. Zopakovala své páteční tvrzení, že není jedno, kdo bude v Německu vládnout. Tím správným kancléřem bude podle ní Laschet, který je nyní premiérem v Severním Porýní-Vestfálsku, což je s 18 miliony obyvatel nejlidnatější německá spolková země.

Merkelová zdůraznila, že Laschet je přesvědčený Evropan, jehož politika je založena na hledání kompromisů a spojování táborů s odlišnými názory.

Laschet, jehož unie CDU/CSU čelí kritice za nedostatečné klimatické plány, přislíbil rychlejší zavádění obnovitelných energetických zdrojů. „V Německu jsme příliš pomalí,“ řekl.

Scholz vyrazil do Postupimi

Scholz se dnes s voliči sešel v Postupimi, kde žije a kde usiluje o poslanecký mandát. Voliče vyzval, aby hlasovali pro sociální demokracii (SPD), aby se stala dostatečně silnou stranou. Podle průzkumů SPD těsně vede před CDU/CSU, ale vítězství ani jedné straně nemusí zajistit kancléřský post.

O kancléři rozhodnou povolební koaliční jednání. Scholz opětovně prohlásil, že by si přál vytvořit vládu se Zelenými, o jejichž přízeň zcela jistě bude usilovat i unie CDU/CSU.

Scholz přislíbil, že pokud bude sestavovat vládu, pozve do ní jako ministry jen ty osobnosti, které dobře zná. Dodal, že jeho kabinet bude co do počtu mužů a žen vyrovnaný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi