Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslední večeře před odchodem. Merkelová se přijela rozloučit s Macronem, přidala i žert

Autor: ČTK - 
16. září 2021
20:55

Odcházející německá kancléřka Angela Merkelová přijela do Elysejského paláce na setkání s prezidentem Emmanuelem Macronem. Je to jejich poslední oficiální schůzka, protože Merkelová po čtyřech kancléřských mandátech a 16 letech v čele Německa z politiky letos na podzim odchází. Prezidenta Macrona čeká boj o druhý mandát v čele Francie v dubnu příštího roku.

Příchod kancléřky do sídla prezidenta zachytil na video novinář Julien Nény. Elysejský palác zveřejnil na facebooku krátké video, ve kterém oba státníci shrnují témata nadcházejícího jednání. Oba vyjádřili radost ze vzájemného setkání a vyzdvihli dobré vztahy. Z jejich projevu byla patrná dobrá nálada a téměř přátelská atmosféra. Merkelová na závěr zažertovala, že se večer nesmí zapomenout vrátit do Berlína.

Prezident Macron na úvod své řeči Merkelové kondoloval k úmrtí jejího blízkého poradce a velvyslance v Číně Jana Heckera, který v září jen několik dní po nástupu do funkce nečekaně zemřel.

Oba politici uvedli, že budou dnes jednat o situaci v Afghánistánu. Macron kladl důraz na opatrnost ve vztazích s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které v zemi převzalo moc, nebo na spolupráci s partnery v regionu. Merkelová se vrátila k tématu evakuace a uvedla, že je i nadále potřeba usilovat o převoz do bezpečí pro lidi se zahraničním občanstvím a kandidáty na status uprchlíka. Mise v Afghánistánu podle ní nesplnila očekávání a je třeba se z ní poučit.

Tvorba nové koalice může trvat

Dalším tématem jednání je francouzské předsednictví Evropské unie, které Francie převezme od Slovinska 1. ledna. Po Francii bude EU půl roku předsedat Česko. Společnými evropskými tématy jsou podle Macrona boj proti klimatickým změnám, digitalizace, snaha o snížení emisí skleníkových plynů, umělá inteligence nebo boj proti kyberkriminalitě. Oba státníci zmínili nadcházející říjnový summit EU se zeměmi západního Balkánu.

Výrazným tématem schůzky je také bezpečnost. Macron zmínil spolupráci v Sahelu a v postojích vůči Libyi a Íránu. Za důležité označil řešení situace na Ukrajině a v Bělorusku.

V oblasti Sahelu obě země vojensky působí, Francie má v Mali na 5000 vojáků, Německo několik stovek, uvádí AP.

Macron dnes také oznámil zabití islamistického radikála Adnána abú Valída Sahrávího, vůdce džihádistické skupiny Islámský stát větší Sahary (ISGS), francouzskými jednotkami v Sahelu.

Německá kancléřka zůstane ve funkci, než se po nedělních parlamentních volbách vytvoří nová vládní koalice. To může trvat několik týdnů i měsíců, poznamenává AP. Odcházející kancléřka dnes před novináři uvedla, že ona a Macron budou úzce spolupracovat, dokud v Německu nevznikne nová vláda.

Prezident Macron se minulý týden setkal se dvěma hlavními kandidáty na budoucího kancléře Německa, Arminem Laschetem z CDU/CSU a kandidátem sociálních demokratů (SPD) Olafem Scholzem.

Video  Ministr kvůli obavám z koronaviru odmítl podat ruku Merkelové.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi