Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Německu poprvé zmínili povinné očkování. Odpírače vakcín čekají omezení

Autor: ČTK - 
25. července 2021
15:28

V Německu za poslední den podle statistiky Institutu Roberta Kocha přibylo 1387 lidí nakažených koronavirem, před týdnem jich bylo o 95 méně. Šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové Helge Braun deníku Bild am Sonntag řekl, že pokud budou čísla dál stoupat, musí se občané připravit na návrat restrikcí do společenského života. Omezení se ale podle něj dotknou hlavně lidí, kteří nejsou proti covidu-19 očkovaní.

Sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených během jednoho týdne v přepočtu na 100.000 obyvatel, vzrostla ze sobotních 13,6 na současných 13,8. Agentura DPA připomíná, že tento údaj dříve býval rozhodujícím při zavádění protikoronavirových opatření, v budoucnu mají silnější roli hrát i další faktory, jako je třeba obsazenost nemocnic.

V Německu s 83 miliony obyvatel za poslední den přibyly čtyři smrtelné případy, od začátku pandemie v Německu zemřelo 91.524 lidí s koronavirem. Nakazilo se celkem 3,76 milionu lidí, za uzdravené Institut Roberta Kocha považuje 3,64 milionu z nich.

Braun, politik vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU), vyzval lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat a otevřeně přiznal, že očkovaní budou mít v případě znovuzavedení karanténních opatření více svobod než neočkovaní. „Může to také znamenat, že nenaočkovaní by mohli přijít o možnost navštěvovat restaurace, kina nebo stadiony, i když budou mít test, protože riziko je příliš vysoké,“ řekl šéf úřadu kancléřství v dnes zveřejněném rozhovoru.

V případě nástupu silnější čtvrté vlny pandemie mohou podle Brauna také přijít omezení platná jen pro neočkované, museli by například omezit mezilidské kontakty. Právně by podle něho bylo takové opatření přípustné. Podotkl, že „povinností státu je chránit zdraví občanek a občanů a k tomu patří i zdravotnictví, které nemusí odkládat operace rakoviny nebo kloubů kvůli tomu, aby se zvládalo postarat o pacienty s covidem-19.“

Povinné očkování nově nevylučuje ani zemský premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann. „Očkovací povinnost nemůžu na věčné časy vyloučit. Je možné, že se objeví mutace, kvůli kterým to bude nezbytné,“ řekl agentuře DPA.

V Německu je proti covidu-19 plně naočkovaná necelá polovina obyvatel, alespoň jednu dávku vakcíny dostalo asi 60 procent lidí.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vinnetouvi ( 29. srpna 2021 21:57 )

Takhle vypadá DOBROVOLNOST v totalitních režimech!

slafa ( 25. července 2021 18:02 )

Svete probud se! http­s://y­outu­.be/AN­KLLWX0­DMQ

frantacizek ( 25. července 2021 15:44 )

poch­opitel­néé.­.všu­de na světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa