Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kondomy s náboženskou tématikou jsou legální, rozhodl soud! Majitelka za ně dostala pokutu

Autor: ČTK - 
25. července 2021
06:05

V Gruzii se smí prodávat kondomy s náboženskými náměty na obalu a jejich zákaz byl neoprávněný, rozhodl Soud pro lidská práva ve Štrasburku (ECHR). Dal tak za pravdu podnikatelce Ani Gachechiladzeové.

ECHR zejména kritizoval, že gruzínský soud upřednostnil pohled vlivných členů gruzínské ortodoxní církve před svobodou projevu. Vznášení kontroverzních témat také podle soudu prospívá veřejné debatě a otevřenosti gruzínské společnosti, píše se v rozsudku.

Na obalech kondomů společnosti Aiisa, která si zakládá na moderním a humorném designu, se objevila například podoba královny Tamary Gruzínské, která v zemi vládla ve 12. století, kreslená verze koruny spojené s gruzínskými dějinami nebo kondom navlečený na dvou prstech spojených v gestu typickém pro mše. Soud v roce 2018 jejich prodej zakázal kvůli „diskreditaci náboženských symbolů“, majitelce firmy přikázal zaplatit pokutu 170 eur a stáhnout všechny výrobky s tímto potiskem z prodeje. Gachechiladzeová s verdiktem nesouhlasila a obrátila se na soud ve Štrasburku.

„V pluralitní demokratické společnosti musí ti, kdo se rozhodnou uplatnit svobodu projevu svým náboženstvím, tolerovat a přijmout popření své náboženské víry ze strany ostatních, a dokonce i šíření doktrín nepřátelských jejich víře,“ uvedl ECHR.

Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve francouzském Štrasburku je součástí Rady Evropy. Orgány nezávislé na Evropské unii spolupracují na ochraně lidských práv ve 47 členských státech.

Postsovětská gruzínská republika usiluje o vstup do EU prozápadní politikou, v zemi na pobřeží Černého moře však existují silné konzervativní a náboženské síly, píše agentura DPA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi