Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po covidu prostopášné léto? Lékaři: Rok odříkání a nástup očkování přejí nespoutanému sexu

Autor: mav, BBC - 
28. května 2021
05:00

Jak postupují očkovací kampaně, mnozí se chystají dohnat, co za rok v izolaci ztratili. Přichází prostopášné léto? ptá se BBC. Někteří lékaři se obávají, že covid vystřídají pohlavně přenosné choroby.

„Jak se do dalších a dalších paží zapichují očkovací jehly a do mobilů se opět stahují mobilní aplikace pro randění, stále víc to vypadá, že USA mohou očekávat nadržené, nevázané léto století,“ předvídá server Buzz Feed News.

Jak se ony seznamovací aplikace jako Tinder a Hinge snažily pandemii nějak přežít, nabízely třeba videorande. Teď se zavádějí jednoduché funkce pro polockdownovou dobu – například ikonu injekce, že je člověk očkovaný.

Očkováno, depilováno. A růst prodeje kondomů

V USA, kde vakcinace postupuje rychleji než v Evropě, už v dubnu vzrostly prodeje kondomů o 23 % oproti témuž období před rokem (propad roku 2020 činil 4,4 %). „Vidíme zlepšení na trzích, kde se zmírňují pandemická omezení,“ cituje CNN šéfa firmy Durex Laxmana Narasimhana. Podobný trend byl znát loni v létě mezi covidovými vlnami, když bylo poněkud volněji.

Na náruživost a smyslnost sázejí i reklamní agentury. „Záplava sexy reklam se valí na Ameriku, firmy se snaží vydělat na zemi pražící po fyzických kontaktech,“ konstatuje byznysový server Insider. Na Instagramu zatím frčí heslo #vaxxedandwaxed (očkováno, depilováno) značící připravenost si užívat léto bez přebytečného oblečení - ať už na pláži, nebo v posteli. 

„Soudím, že si lidé budou nahrazovat tak říkajíc ztracený čas, očekávám období nespoutaných sexuálních projevů,“ řekla serveru Buzz Feed News Ina Parková, expertka na pohlavně přenosné choroby Kalifornské univerzity San Francisco. „Myslím, že v našem oboru budeme v roce 2021 zahlceni infekcemi,“ dodala.

O podobně „nadrženém“ období se hovoří i ve 20. letech, po odeznění vleklé pandemie španělské chřipky, jež mnohde měla podobně rozvratný dopad jako dnes covid. Neexistují však průkazná data. „Až do poloviny minulého století jsme sex nestudovali, a i pak to ještě bylo určité tabu,“ uvádí Ashley Thompsonová z Minnesotské univerzity v Duluthu, specialistka na lidskou sexualitu a chování. Dekadentní hýření ve stylu Leonarda DiCapria ve filmu Velký Gatsby se mohlo týkat smetánky, ale pro většinu lidí se 20. léta nesla ve znamení poválečné obnovy a hospodářského strádání.

Vrhat se k nevázanému sexu může mít i hlubší příčinu než jen dlouhé odříkání: kolektivní trauma. „Když musíme čelit vlastní smrtelnosti, máme tendenci víc hazardovat… Chceme si užít co nejvíc,“ vysvětluje sexuoložka Thompsonová. Podle ní strach ze smrti a úzkost ovládají lidské jednání. „Může to vést k nevázanějšímu sexuálnímu chování, v jakémsi boji s negativními emocemi kolem vlastní smrtelnosti,“ cituje ji BBC.

Zdaleka to však nebude všeobecná tendence. Mnozí se naopak budou po mnohaměsíčním odloučení jen pozvolna, ba bázlivě vracet do společnosti, natož aby se hned vrhali do postele se známostmi na jednu noc.

Řadu vztahů lockdown utužil

Podle průzkumu Kinseyho institutu pro výzkum sexu, pohlaví a reprodukce, největšího takového ústavu na planetě, víc než polovina Američanů po takovém sexu netouží. Dvě třetiny respondentů uvedly, že se jim po zkušenosti s pandemií chce méně podvádět své drahé polovičky. „Navzdory predikcím odborníků i popkultury začátkem pandemie o vzestupu rozvodů a rozchodů kvůli lockdownu víc než polovina těch účastníků studie, kteří pandemii prožili zadaní, cítila, že se jejich vztah zlepšil,“ uvádí Kinseyho institut. A 52 procent single lidí si přeje vážný vztah.

Podle dalších odborníků pandemický rok mohl sexualitu lidí do hloubky změnit. Co začalo jako z nouze ctnost, by mohlo přetrvat i do budoucna: video rande přes Skype, Zoom, Tinder či jinou aplikaci se může stát „předehrou“ skutečné schůzky, aby se partneři trochu poznali. Mimo jiné se tím sníží pravděpodobnost, že se opijí a druhý den budou litovat, s kým že se to vyspali, případně že se něčím nakazili.

Rouška jako kondom

SARS-CoV-2 také nabízí paralely a poučení pro pohlavní život. „Rouška je takový kondom na obličeji,“ přirovnává Marybec Griffinová z Rutgersovy školy zdravotnictví. „Spousta lidí akceptovala, že to musí nosit, ano, je to trochu nepohodlné a omezuje to mé potěšení… Ale pokud své potěšení trochu omezím, můžu bezpečně podnikat to, co chci,“ cituje ji Buzz Feed News.

Stejně tak je důležité nestydět se hovořit o potenciálním riziku. S covidem si lidé zvykli řešit, kdo je testovaný, očkovaný či promořený, nebo naopak zda zrušit setkání po rizikovém kontaktu. Totéž by prospělo z hlediska pohlavních chorob, které se také do velké míry šíří bez příznaků: „Ty konverzace jsou zcela identické. Prostě se bavíme o dalším viru, lze to snadno aplikovat i tady,“ argumentuje Griffinová. Je zkrátka třeba překonat tabu pohlavně přenosných chorob.

Podobný přístup se rozšířil mezi homosexuály, když se u nich rozmohl HIV; ptát se potenciálního partnera, zda riskuje či je testován, se stalo běžným. „Spousta lidí z queer komunity se už dlouho dokáže v pohodě bavit o HIV a dalších pohlavních chorobách,“ říká pro Buzz Feed News Anu Hazra z Chicagského centra pro eliminaci HIV. „Cítím, že teď takto začínají komunikovat i mnozí heterosexuálové. Otevřeně mluvit o riziku je důležité, opravdu doufám, že se to udrží i po pandemii,“ míní.

Jistou lekci z koronaviru si lidé pro svůj pohlavní život snad berou. Ve zmiňovaném průzkumu 42 % Američanů odpovědělo, že se teď víc budou ptát potenciálních partnerů na zdravotní stav, než se s nimi vyspí. A polovina uvádí, že teď spíš použije kondom.

Video  Pánský klub Milana Šteindlera: Jsme partička mužů závislých na sexu!  - David Turek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi