Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německé obavy z Česka: Dlouhá kolona na hranicích a nový plán na prodloužení omezení

Aktualizováno -
16. února 2021
12:54
Autor: ČTK - 
16. února 2021
10:18

Na česko-německých hranicích se opět tvoří kolony. Německo považuje ČR za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, od neděle proto obnovilo na společném pomezí hraniční kontroly. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn přitom chce do začátku března prodloužit omezení cest právě ze zahraničních oblastí s mutacemi. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval magazín Der Spiegel.

Kolony hlásí především z česko-bavorského pohraničí. Na Rozvadově se utvořila kolona dlouhá 12 kilometrů.

Průjezd česko-saskou hranicí je plynulý, situace se tak dnes oproti pondělí uklidnila. Saským přechodem Breitenau/Krásný Les na dálnici mezi Prahou a Drážďany je dnes průjezd volný, v pondělí se zde přitom tvořily kolony dlouhé až ke sjezdu na Ústí nad Labem s čekací dobou několik hodin.

Jen pendleři v kritické infrastruktuře a dopravci

Od neděle může do Německa z Česka jen úzký okruh lidí, kterými jsou němečtí občané, lidé žijící v Německu, pendleři důležití pro chod země a nákladní dopravci. Všichni musí předkládat negativní test, který podle německé policie mnozí řidiči kamionů nemají. Testy je možné na velkých přechodech získat.

Lidé, kteří podmínky vstupu do Německa nesplnili, dostávali rady, aby zvolili cestu přes sasko-polské hranice, kde jsou jen namátkové kontroly.

Spolková policie již ale ohlásila, že posílila ostrahu v oblasti trojmezí, kde se potkávají hranice Česka, Polska a Saska, aby objíždění přes Polsko zabránila. Přísné podmínky pro vstup do Německa totiž platí pro všechny, kteří v uplynulých deseti dnech v Česku pobývali.

Video  Několikakilometrová kolona kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. (15. 2. 2021)  - Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Rozvadov: Kolona 12 kilometrů

Na Rozvadově byla ve 12:00 kolona dlouhá až 12 kilometrů. Jde hlavně o kamiony cizinců. Dopravní policisté jsou na místě, kolize ani konflikty tam nevznikají. ČTK to řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Řidiči, kteří nemají test na covid, musí jet přes přechod v pravém pruhu, kde je fronta. Ti, kteří ho mají z vnitrozemí, mohou jet v levém, volném pruhu, kde se tvoří menší kolony až na německé straně u policejních kontrol.

Policisté doporučují řidičům osobních aut, aby využívali jiné hraniční přechody nebo aby měli test z vnitrozemí už před cestou. „Důrazně žádáme všechny řidiče, kteří se musí nechat otestovat až na hranicích, aby využívali před testovacím místem, kde se již tvoří kolony, jen pravý jízdní pruh a do ostatních pruhů nevjížděli,“ uvedla Burešová.

Velký zájem o testy

Testovací stanoviště na Rozvadově, které provozuje Záchranná služba Asociace samaritánů ČR Praha-západ, eviduje dnes opět velký zájem.

„Za včerejšek jsme udělali na obou odběrových místech (na dálnici a starém rozvadovském přechodu) asi 1000 testů. Osm řidičů bylo pozitivních, z toho jeden řidič kamionu,“ řekl koordinátor odběrových týmů Stanislav Částečka. Z 1000 testovaných bylo 375 pendlerů a zbytek řidiči kamionů.

Stanovištěm se šesti zdravotníky projde 30 až 35 lidí, více není možné podle Částečky kvůli jazykové bariéře zvládnout. „Možná budeme (po dohodě s Plzeňským krajem) zřizovat druhé stanoviště. Dnes to v provozu, který tam je, nebudeme ještě schopni udělat,“ uvedl. Frontu zájemců odhadl na 300 až 450 řidičů. Policie je tam pouští postupně.

Německo patrně prodlouží omezení cest

Dosavadní nařízení platí do 17. února, tedy do této středy. Ministr zdravotnictví Jens Spahn podle Der Spiegel navrhuje vládě rozšířit jeho platnost o 14 dní, to znamená do středy 3. března.

Návrh Spahna se týká vládního nařízení, které zakazuje leteckým, autobusovým či železničním dopravcům přepravovat cestující z oblastí s mutacemi. Výjimku mají dopravci jen pro německé občany a pro pasažéry, kteří mají v Německu nahlášen pobyt.

Na základě německého nařízení zrušili dopravci přeshraniční železniční spoje mezi Německem a Českem. Učinily tak mimo jiné České dráhy, německé dráhy DB či společnost GW Train Regio.

Ve zdůvodnění Spahn uvádí, že epidemická situace se v Německu sice mírně zlepšuje, ale velkou hrozbu pro dosavadní úspěšný boj proti pandemii nemoci covid-19 představuje případné neřízené šíření koronavirových mutací. Za řešení považuje právě omezení cest z oblastí s mutacemi.

Toto nařízení není jediné, kterým německé úřady cestování z epidemicky rizikových států omezují. V Německu platí ještě celostátní karanténní nařízení, ze kterého vycházejí regionální úpravy jednotlivých spolkových zemí. V případě Saska a Bavorska, tedy obou německých spolkových zemí hraničících s Českem, je platnost místních karanténních nařízení prozatím stanovena shodně do 7. března, tedy do současného konce celoněmecké karantény. I u těchto pravidel je ovšem nutné počítat s prodloužením.

marlen52 ( 16. února 2021 10:58 )

chudáci lidi to se mačmuchají zplodin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa