Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Donald kolem sebe kope.“ Exprezident Trump žaluje vlastní neteř, která o něm napsala knihu

Autor: Darina Jíchová - 
22. září 2021
20:34

Psycholožka Mary Trumpová, neteř exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa, o svém strýci napsala knihu plnou rodinných tajemství a psychoanalýz. Trump tvrzení z knihy popřel a nyní vystoupil se žalobou proti své neteři a novinářům deníku The New York Times (NYT), viní je ze zákeřného spiknutí, jehož pomocí měli získat důvěrné a citlivé informace o jeho daňových záležitostech, uvedli list Daily Mail.

Trump Mary a NYT žaluje o více než 2 miliardy korun, předmětem kauzy jsou daňové záznamy jeho podnikání z let 1985 až 1994, které ukazují ztrátu přesahující několik desítek miliard korun. Trump zuřil, když se dozvěděl, že se dostali k údajům, které „ničí a popírají“ jeho pověst úspěšného obchodníka.

Deník NYT za příběh o Trumpově obchodování v roce 2019 získal Pulitzerovu cenu. „Žaloba je z jeho strany očividné zoufalství,“ vyjádřila se ke strýcovu postupu Mary Trumpová. Exprezident žalobu podal tento týden v úterý, konkrétně obviňuje svou neteř, deník NYT jako takový a pak následně jeho tři reportéry.

Trumpová a smlouva o mlčenlivosti

Exprezident v žalobě tvrdí, že deník přiměl jeho neteř, aby jeho daňové záznamy propašovala z právnické kanceláře do redakce NYT. Připomněl, že Mary podepsala dohodu o mlčenlivosti o rodinných aférách. Na smlouvu přistoupila v roce 2001, po soudním sporu o poslední vůli Fredericka Trumpa, jejího dědečka a Trumpova otce.

„Obžalovaní jsou zapletení do zákeřného spiknutí získat citlivé informace, které následně zneužili k vlastnímu prospěchu a zužitkovali je k falešné legalizaci své publikované práce,“ stojí v obvinění. „Jejich motivací byla osobní msta a touha proslavit se,“ dodává žaloba. Mary Trumpové přijde celá záležitost k smíchu.

„Myslím, že je jen podělaný poražený, neumí prohrávat a kope všude kolem sebe,“ komentovala. „Je to zoufalství, teče mu do bot. A jak tomu u Donalda bývá, vždy, když nastane taková situace, snaží se změnit téma a odvést pozornost,“ doplnila Mary Trumpová. Při jednom z rozhovorů připustila, že je na sebe pyšná, že novinářům poskytla strýcovy daňové záznamy. Nelituje ani toho, že porušila dohodu o mlčenlivosti.

(Ne)úspěšný obchodník Trump

Analýza Trumpových pochybných daňových praktik včetně daňových přiznání vyšla v květnu 2019. „Zdá se, že Trump za jedno desetiletí přišel o více peněz, než jakýkoliv jiný americký daňový poplatník,“ uváděli ve svém článku novináři NYT. Trump má ve zvyku se prezentovat jako brilantní obchodník. „Přišel o tolik peněz, že osm let z deseti nemusel platit daně,“ podotkli novináři.

Když článek vyšel, tehdejší prezident USA zuřil. Navíc dlouhodobě odmítal zveřejnit svá daňová přiznání. O Trumpovi a jeho podnikání i prezidentuře mluví Mary Trumpová ve své knize Příliš mnoho a nikdy dost i v jejím pokračování Zúčtování.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi