Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak to má Bidenová s penězi za učení: Může vůbec první dáma USA pobírat plat?

Autor: Darina Jíchová - 
22. září 2021
05:15

Jill Bidenová je mezi prvními dámami Spojených států raritou, jako vůbec první manželka prezidenta totiž neopustila své zaměstnání a dál pracuje jako učitelka. U jména si rovněž nechala svůj doktorský titul. Otázkou je, jestli a případně jakým způsobem pobírá první dáma plat, uvedl magazím People.

Bidenová se před pár týdny vrátila k prezenční výuce, na kterou se po online vyučování podle vlastních slov i podle tvrzení svého manžela prezidenta Joea Bidena velmi těšila. I když učí na veřejné škole, její plat podle informací novinářů nejde ze státních zdrojů. Její výplata byla předmětem dohadů od chvíle, kdy oznámila, že si i jako první dáma ponechá své placené zaměstnání.

První dáma USA Jill Bidenová a prezident Joe Biden jsou vášniví cyklisti. První dáma USA Jill Bidenová a prezident Joe Biden jsou vášniví cyklisti. | Reuters

Kdo platí Bidenové?

Americká ústava obsahuje klauzuli, která zabraňuje, aby prezidenti USA profitovali ze své role mimo kompenzaci za funkci vrchního velitele. Toto pravidlo se ale nevztahuje na první dámu. Přestože by díky tomu mohla pobírat „normální“ plat, pro Bidenovu administrativu je otázka její mzdy velmi citlivé téma. Nechtějí, aby záležitost vypadala nějak „nepodloženě“.

Deník The New York Times sestavil nový profil první dámy, během práce na něm se novináři dopátrali, že komunitní vysoká škola Northern Virginia Community College, kde Bidenová pracuje, jí vyplácí mzdu skrze neziskovou nadaci NOVA. To znamená, že její výplata nejde ze státních zdrojů jako ostatní platy jejích kolegů, ani z fondů nějakého konkrétního dárce. Podle mluvčího jdou peníze z grantu, který NOVA získala v roce 2019.

Její zaměstnání se řešilo ještě před volbami

Podle jednoho ze studentských webů by plat první dámy měl být v akademickém roce 2021–2022 1,8 milionu korun. Její mluvčí ani mluvčí nadace NOVA zatím tuto informaci nepotvrdili. Otázkou platu Bidenové se zabývali také reportéři stanice CBS News, podle nich tým první dámy řešil možné etické problémy toho, že bude pobírat mzdu ještě předtím, než byl Biden zvolen. Společně s právníky se sešli s děkanem školy. Během schůzek se zaměřovali na to, zda podle práva a ústavy může první dáma mít placené zaměstnání.

Jako příklad jim sloužila nejvyšším soudem zamítnutá kauza exprezidenta Donalda Trumpa, který byl obžalován za porušení ústavní klauzule, protože jako prezident profitoval ze svých hotelů a restaurací, které vlastní. Trump popírá jakékoliv provinění, jeho kritici jsou toho názoru, že celá jeho rodina profitovala z jeho prezidentury. Tento fakt je předmětem několika šetření.

Bidenová si učení angličtiny velmi užívá, mezi studenty je známá jako „doktorka B.“, politiku svého manžela se snaží držet mimo zaměstnání. I jako druhá dáma, když Biden působil jako viceprezident ve vládě exprezidenta Baracka Obamy, učila. Někteří studenti ani nevěděli, kdo je.

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

22855 ( 22. září 2021 10:35 )

tam to není jako u nás tam můžou všechno a je to správně .Proč v Česku omezovat a někomu bránit v podnikání a někomu ne . Babiš nic Fiala může hnus to je rovnoprávnost?

Zobrazit celou diskusi