Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Melania volební noc prospala. Na Trumpovu tiskovku ji museli budit, tvrdí nová kniha

Autor: Darina Jíchová - 
17. září 2021
05:10

Do vydání nové knihy o bývalé dámě Spojených států Melanii Trumpové schází jen pár týdnů, memoáry pocházejí z pera její bývalé personální šéfky a mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamové. Výňatek z knihy, který autorka poskytla novinářům, se věnuje volební noci. Tu měla Trumpová celou prospat, zatímco její manžel přihlížel sčítání hlasů, uvedl list Daily Mail.

Grishamové v ukázce vypráví, že tehdejší první dámu musela jít vzbudit před tiskovou konferencí, na které Trump oznámil své vítězství. Exprezident si nechtěl přiznat porážku a dodnes označuje volby za zfalšované, zmanipulované nebo ukradené. Podle Grishamové první dáma o volby žádný zájem nejevila, dokonce nezůstala ani vzhůru.

Jako personální šéfka to byla právě Grishamová, kdo Trumpovou budil zaklepáním na dveře její ložnice. Nespočet již publikovaných neautorizovaných životopisů bývalého prvního páru tvrdí, že manželé mají oddělené ložnice. Grishamová jí pak pomohla s přípravou, aby o půl třetí ráno tamního času mohla vystoupit po boku Trumpa během tiskové konference.

Melania si také myslela, že jsou volby zfalšované

„Klepat jsem musela několikrát, pokaždé hlasitěji,“ píše Grishamová. „Nakonec jsem otevřela dveře a našla ji v posteli. Spala dost hluboce,“ uvádí autorka. „Možná si myslela, že ji někdo přijde vzbudit, jestli Trump vyhraje,“ spekuluje Grishamová. Fakt, že bývalá první dáma prospala skoro celou volební noc, potvrdilo pro stanici CNN několik dalších zdrojů z Bílého domu.

Grishamová dále popsala volební den a co mu předcházelo. Společně s Trumpovou byla na Floridě v exprezidentově sídle Mar-a-Lago. „Den před tím jsme byly na Floridě, kde první dáma volila. Vstávaly jsme dost brzy, abychom všechno připravily na volební noc, a pak jsme se vracely do Washingtonu,“ připustila, že byly obě unavené.

Americký exprezident Donald Trump s manželkou Melanií  při prvním povolebním projevu. Americký exprezident Donald Trump s manželkou Melanií při prvním povolebním projevu. | Reuters

„Ale stejně, ani si nedokážu představit, že bych v takové situaci spala,“ komentuje ve své knize Grishamová. Domnívá se, že Trumpová si chtěla jen zdřímnout, ale přemohla ji únava. V dalším výňatku mluví o svém šoku, když Trumpová přijala názor svého manžela, že volby byly zfalšované. „Stalo se něco zlého,“ řekla bývalá první dáma o výhře demokrata Joea Bidena. Odmítla vysvětlení Grishamové, že všechno proběhlo v pořádku a žádná konspirace neexistuje.

Přátelství rozdělil vpád do Kapitolu

Bývalá personální šéfka v knize také vysvětlila, proč v lednu po vpádu exprezidentových příznivců do Kapitolu rezignovala. Podle její výpovědi Trumpová věděla o výtržnostech, a přesto odmítla vystoupit s výzvou ke klidu. S odsouzením celého incidentu přišla až o několik dní poté. Místo toho se věnovala přípravě photoshootu.

„Chceš dát na twitter, že klidové protesty jsou v právu všech Američanů, ale že v naší společnosti není místo pro násilí a protizákonnost,“ tohle byla zpráva, kterou Trumpové poslala Grishamová 6. ledna, kdy trumpovci vnikli do budovy Kongresu. „Ne,“ přišlo od Trumpové. Grishamová přiznala, že tato reakce ji zlomila a následně podala rezignaci.

Grishamová uvedla, že v tu chvíli se její názor na Trumpovou, její dobrou kamarádku, změnil. Přirovnala ji k popravené francouzské královně Marii Antoinettě. „Stejně jako ona je Melania lhostejná, poražená a oddělená od reality,“ objasnila svou komparaci. Téměř týden trvalo, než Trumpová veřejně dění v Kapitolu odsoudila.

Zobrazit celou diskusi