Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Trump velebí krveprolití v Kapitolu: „Mírumilovní patrioti předvedli svou lásku,“ chválí útočníky

Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2021
13:40

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump podal rozhovor pro stanici Fox News, během něhož se vrátil k událostem ze 6. ledna, kdy jeho příznivci vnikli do budovy Kongresu – Kapitolu. Při jejich řádění bylo zabito 5 osob včetně jednoho policisty, na 50 jich bylo zraněno. Většina USA včetně politických špiček jednání Trumpových příznivců odsoudila, exprezident je však v nejnovějším rozhovoru pochválil, označil za patrioty a kritizoval policisty, kteří zastřelili „nevinnou a skvělou“ Ashli Babbittovou, uvedl list Daily Mail.

„Ten dav byl neuvěřitelný,“ poznamenal Trump. „Jsou to mírumilovní patrioti, kteří předvedli svou lásku, víru a duši,“ dodal. Podle něj jsou to „skvělí lidí“, zbytek USA však takto na exprezidentovy příznivce, kteří v lednu vnikli do Kapitolu, rozhodně nepohlíží. Během interview se Trump zmínil i o jedné z obětí, při incidentu byla zastřelena jeho příznivkyně Babbittová.

Trump vytáhl konspiraci

Exprezident naznačil, že ji zastřelil policista s vazbami na demokraty, ministerstvo spravedlnosti ale člena policie Kapitolu z ničeho obvinit nehodlá a Trumpovu verzi přímo označuje za konspirační teorii. Než se Trumpovi fanoušci vydali směrem ke Kapitolu, mnoho z nich se účastnilo mítinku s tehdejší hlavou Bílého domu. Trump k davu promluvil, podle mnohých je přímo burcoval k útoku svými výroky o „ukradených“ volbách. Exprezident téměř dva měsíce po volbách stále odmítal přiznat porážku.

„Nikdy jsem nic takového neviděl, přišel si mě poslechnout přes milion lidí, láska byla všude kolem nás. Bylo tam příliš mnoho lásky, víry a ducha, proto se pak tam vydali,“ řekl o mítinku, který se konal před útokem na Kapitol. „Jsou to mírumilovní lidé,“ dodal. Dušoval se také tím, že před mítinkem mluvil s tehdejším ministrem obrany Christopherem Millerem a řekl mu, aby posílil stráže Kapitolu o 10 tisíc vojáků z Národní gardy.

Od Kapitolu mizí zátarasy

Trump tvrdí, že Millerovo nařízení následně odmítla demokratická šéfka a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Národní garda nakonec ke Kapitolu dorazila, první jednotky přijely 4 hodiny po vpádu exprezidentových příznivců. Teprve po půlroce od lednových událostí bylo z okolí Kapitolu odstraněno bezpečnostní hrazení, přes 2 metry vysoký plot se začal odklízet v pátek.

Úřadující šéfka policie Kapitolu Yogananda Pittmanová uvedla, že mají připravený plán, jak rychle posílit obranu Kapitolu, pokud by to bylo nutné. Na 535 osob bylo obviněno z účasti na útoku na Kapitol, zákonodárci uvedli, že na vině jsou kromě samotných výtržníků také federální agentury, vojenští lídři i zástupci města.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi