Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kapitol znovu v ohrožení: Hrozí další útok Trumpových příznivců, varuje policie

Autor: ČTK - 
3. března 2021
18:16

Policejní sbor zajišťující ochranu sídla amerického Kongresu (USCP) dnes oznámil, že obdržel informace o možném pokusu blíže neurčené ozbrojené skupiny zaútočit ve čtvrtek na Kapitol. Hrozba podle amerických médií zřejmě souvisí s krajně pravicovou spikleneckou teorií, podle níž se má 4. března znovu chopit moci exprezident Donald Trump, jenž má mezi pravicovými extremisty mnoho stoupenců.

„Dostali jsme zpravodajské informace o možném plánu na dobytí Kapitolu blíže neurčenou ozbrojenou skupinou ve čtvrtek 4. března. Již jsme učinili významné bezpečnostní opatření, mezi něž patří vztyčení fyzické bariéry a zvýšení počtu aktivních příslušníků, abychom zajistili ochranu Kongresu, veřejnosti a našich policistů,“ uvedla ve vyjádření USCP.

Sdělení podle agentury AP odporuje úternímu vyjádření bezpečnostního ředitele Sněmovny reprezentantů, podle něhož nemá USCP žádné zprávy o tom, že by se určité skupiny chystaly vyrazit do Washingtonu, aby tam protestovaly či páchaly násilnosti.

Trump v posledních měsících opakovaně šíří nepravdivá tvrzení o tom, že listopadové volby provázely volební podvody a že jejich pravým vítězem je on. Joe Biden však podle výsledků, které obstály i po desítkách žalob prezidentových právníků, zvítězil jak podle počtu získaných hlasů, tak v takzvaném sboru volitelů, který o americkém prezidentovi formálně rozhoduje.

Na Kapitol zaútočili 6. ledna Trumpovi příznivci, kterým republikán krátce předtím znovu řekl, že volby jsou „ukradené“ a vyzval je k pochodu k budově zákonodárného sboru. Ten právě projednával oficiální potvrzení Bidenovy výhry, které je za normálních okolností formalitou. Příznivci tehdejšího prezidenta násilně vnikli do budovy Kongresu a po potyčkách s policií zemřelo pět lidí včetně jednoho člena ochranky. Úřady stíhají v souvislosti s bezprecedentním útokem přes 300 osob.

Řada příznivců konspiračních teorií podle expertů pociťovala zklamání, když se Bidenovým nástupem do funkce ukázala být nepravdivou řada spikleneckých tvrzení o Trumpově překvapivém setrvání v Bílém domě. V těchto kruzích se následně začaly šířit zprávy, že se Trump znovu chopí moci 4. března, což bylo datum prezidentských inaugurací do roku 1933, kdy jej změnil 20. dodatek ústavy na 20. ledna, což platí dodnes.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi