Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kapitol jako semeniště koronaviru: Po útoku Trumpových příznivců se nakazili tři zákonodárci

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
10:20

Od středečních nepokojů, při kterých se museli členové amerického Kongresu ukrývat v těsném kontaktu s mnohými kolegy, ohlásili pozitivní test na koronavirus už tři členové Sněmovny reprezentantů. Po pondělní zprávě od demokratky Bonnie Watsonové Colemanové oznámili zjištění nákazy i její straničtí kolegové Pramila Jayapalová a Brad Schneider. Jayapalová v prohlášení uvedla, že mnozí republikáni si po evakuaci na bezpečné místo odmítli nasadit roušku.

Schneider se stal nejméně šestým členem Kongresu, který měl od začátku minulého týdne pozitivní test na virus SARS-CoV-2. Dva republikáni z Texasu o nich informovali těsně před středeční schůzí obou komor k prezidentským volbám, republikánský kongresman Jake LaTurner pak dostal zprávu o odhalení koronaviru přímo v době potvrzování výsledků voleb.

Ve Spojených státech v posledních dnech potvrzené případy nákazy přibývají rekordním tempem a pro zákonodárce ještě rizika zvýšil chaos po napadení Kongresu příznivci prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho kongresmanů a senátorů se před řáděním výtržníků schovávalo v uzavřených prostorách s dalšími zákonodárci, jejich poradci či novináři. Lékař Kongresu Brian Monahan o víkendu varoval, že lidé ve středu odpoledne mohli být vystaveni kontaktu s nakaženou osobou.

Republikáni odmítli v „krytu“ Kapitolu roušku

„Mnozí republikáni přesto odmítli učinit i to nejzákladnější opatření proti šíření covidu-19 a nasadit si zatracenou roušku v nacpané místnosti uprostřed pandemie,“ stěžovala si 55letá demokratka Jayapalová, která pochází z Indie. V úkrytu, kde přečkala středeční nepokoje, prý bylo přes 100 lidí. Nezahalené republikány obvinila, že při „teroristickému útoku“ vytvořili souběžnou „superpřenašečskou událost“.

Také o 20 let starší Colemanová naznačovala, že se nakazila v době násilností na Kapitolu. „Má za to, že byla (koronaviru) vystavena během ochranné izolace v budově Kapitolu Spojených států,“ uvedla kancelář zástupkyně státu New Jersey, která v minulosti překonala rakovinu plic.

Schneider na twitteru napsal, že byl ve středu odpoledne ve stejné místnosti jako jeho dvě pozitivně testované kolegyně. „Několik republikánských zákonodárců v místnosti neoblomně odmítalo nosit roušku... i když o to byli slušně požádáni,“ uvedl 59letý kongresman za Illinois, přičemž sdílel video údajně ukazující nezahalené republikány.

Jak píše deník The New York Times, systém doporučení proti šíření nákazy se v Kongresu už předtím zhroutil. „Koho zajímalo šest stop odstupu, když se zákonodárci krčili na zemi, zatímco se dav snažil prorazit dveře? Nebo když spěchali úzkou chodbou do přeplněného výtahu při cestě do bezpečí?“ napsal list.

I přes nákazu budou pokračovat v práci

Schneider, Colemanová ani Jayapalová ihned nehlásili závažnější příznaky covidu-19 a uváděli, že hodlají pokračovat ve výkonu funkce. „Nebudu mít klid, dokud neudělám všechno, co je v mých silách, abych odstranila tohoto prezidenta z funkce,“ řekla Jayapalová, přičemž Trumpa obvinila z podněcování „povstalců“. Ona i Schenider zároveň volali po zavedení postihů pro členy Kongresu, kteří nerespektují zásady boje proti koronaviru.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa