Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Emotivní jednání o impeachmentu Trumpa: Kongresman zmínil smrt, pak se rozplakal

Autor: ČTK - 
10. února 2021
15:47

V americkém Senátu došlo při úterním projednávání ústavnosti žaloby na exprezidenta Donalda Trumpa na slzy, strach i verše. V barvitém popisu úterního dění na to poukázal deník The Washington Post (WP).

Slzám se neubránil marylandský demokrat ze Sněmovny reprezentantů Jamie Raskin, který je v čele týmu žalobců. Poukázal na závažnost činu, z něhož je Trump obžalován, totiž z podněcování ke vzpouře, a zmínil se i o své osobní zkušenosti ze 6. ledna, kdy Trumpovi příznivci vzali útokem Kapitol.

Osmapadesátiletý Raskin přišel o pětadvacetiletého syna, který spáchal poslední den loňského roku sebevraždu po letech boje s depresí. Raskin vzal 6. ledna do budovy Kongresu, který se sešel k potvrzení výsledků prezidentských voleb, svou dceru Tabithu a zetě Hanka.

Oba původně váhali, zda s ním mají jít, vzhledem k tomu, že Trump vyzýval své stoupence, aby přišli do Washingtonu a bránili to, co nazýval ukradené volby. Tabitha i Hank si mysleli, že by to nemuselo být bezpečné. „Samozřejmě, že bude, je to přece Kapitol,“ řekl jim na to Raskin.

Když se dav dostal do budovy, museli poslanci pod lavice a dostali pokyn nasadit si plynové masky. „A pak se ozvalo něco, na co nikdy nezapomenu, rány na dveře jako z beranidla. Zvuk, jaký jsem ještě nikdy neslyšel a na nějž nezapomenu,“ řekl Raskin. Dcera se zetěm se zamkli v kanceláři a ukryli pod stůl. Odeslali SMS zprávy a šeptali do telefonů. „Byli přesvědčení, že zemřou,“ prohlásil poslanec.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům.  - Reuters
Video se připravuje ...

Když bylo po všem, slíbil dceři, že až přijde do Kapitolu příště, už se to nezopakuje. „Tati, já už ale do Kapitolu znovu nechci,“ odpověděla dcera. „Po všem, co jsem ten den zažil a slyšel, mne právě toto zasáhlo nejvíc,“ prohlásil Raskin, který musel svůj výklad kvůli dojetí několikrát přerušit.

„Toto nemůže být budoucnost Ameriky, nemůžeme mít prezidenty, kteří budou provokovat a mobilizovat dav k násilí namířenému proti vládě a institucím, protože odmítají přijmout vůli národa v souladu s Ústavou Spojených států,“ zakončil Raskin.

Dojal se i jeden z Trumpových právníků David Schoen, který při svém vystoupení sáhl k básni, v níž Henry Wadsworth Longfellow opěvuje sílu země probíjející se konfliktem. Nebojte se každého náhlého zvuku a úderu, to je vlna, ne skála, recitoval Schoen, jemuž se zachvíval hlas a musel si odkašlat. Longfellow v básni nabádá, aby si lidé nepletli vzduté moře s jistým ztroskotáním lodě, aby očekávali utrpení, ale ne záhubu. Jeho slova citoval za občanské války v slzách i Abraham Lincoln a prezident Franklin D. Roosevelt je napsal jako povzbuzení britskému premiérovi Winstonu Churchillovi, když Británie čelila za 2. světové války německému bombardování.

WP popsal úterý v Kapitolu jako podivný den. Někteří z kongresmanů se nemohli senátnímu jednání plně věnovat, protože je zaměstnávala příprava jednání o rozpočtu, další prožili znovu hrůzy ze 6. ledna, když se přehrávalo video z útoku na Kapitol. Při třináctiminutovém drásajícím videu si někteří republikáni jako Rand Paul, Rick Scott, Tom Cotton nebo Marco Rubio čmárali na papír, hleděli do klína nebo do svých poznámek. „To, co naše zem ten den prožila, je zlý sen zakladatelů. Prezidenti nemohou na konci svého mandátu podnítit vzpouru a pak si odejít, jako by se nic nestalo. A to je pravidlo, které chce vaším prostřednictvím prezident Trump nastavit,“ řekl demokratický poslanec Joe Neguse.

strejda777 ( 10. února 2021 16:34 )

Však politika je jedno velké divadlo. Celosvětové!

Zobrazit celou diskusi