Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zemřel policejní exprezident, oběsil se na bundě ve vazbě. Slova lítosti i z Česka

Aktualizováno -
30. prosince 2020
21:29
Autor: simao, ČTK - 
29. prosince 2020
20:13

Bývalý policejní prezident Milan Lučanský, který se v úterý ve vazbě pokusil o sebevraždu, zemřel ve středu odpoledne v prešovské nemocnici. Informaci o Lučanského úmrtí potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti. Opozice vyzvala ministryni spravedlnosti k odstoupení.

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel po pokusu o sebevraždu, po němž skončil v kritickém stavu. Ve středu o tom informovala slovenská exministryně spravedlnosti Denisa Saková. „Generál Lučanský zemřel. Upřímnou soustrast celé rodině. Děkuji za všechno, co pro Slovensko udělal. Čest jeho památce,“ napsala na facebooku.

Denník N v úterý informoval o tom, že Lučanský se ve vazbě v Prešově pokusil o sebevraždu, postihla jej dokonce mozková smrt. 

Demisi oznámil šéf vězeňské služby

Svou demisi již oznámil generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan.

Ivan informoval o svém odstoupení na středeční tiskové konferenci, během které společně s ministryní spravedlnosti Márií Kolíkovou vysvětloval okolnosti Lučanského úterního pokusu o sebevraždu ve vazbě v Prešově na východě Slovenska.

Lučanský se oběsil na teplákové bundě

Lučanského, který se podle Ivana pokusil oběsit ve své cele na teplákové bundě, našla vězeňská stráž během výdeje jídla krátce po půl páté odpoledne. Poté se ho do příjezdu sanitky pokoušela oživit, ale to se podařilo až záchranářům, kteří ho převezli do prešovské nemocnice.

„Předběžné závěry a kamerové záznamy jednoznačně potvrzují naše tvrzení, že tam nebylo cizí zavinění a příslušníci ústavu Prešov neselhali,“ prohlásil ředitel. Stráž celu kontrolovala každých 30 minut.

Ministryně spravedlnosti Kolíková uvedla, že zřídí nezávislou komisi, která Lučanského sebevraždu prošetří. Generální prokurátor Maroš Žilinka již vyšetřování zahájil.

Obvinění policejního exprezidenta

Lučanský rezignoval na post šéfa policie letos v létě po nástupu kabinetu premiéra Igora Matoviče. Podle Denníku N byl Lučanský podezřelý z braní úplatků ve výši přes půl milionu eur (13,2 milionu korun) za krytí podvodů již stíhaného podnikatele.

List dříve uvedl, že Lučanský je obviněn také v případu, ve kterém policie výměnou za úplatek v minulosti nestíhala synovce tehdejšího ministra hospodářství.

Ve vazbě byl monitorovaný

První informace o pokusu o sebevraždu Milana Lučanského ministerstvo spravedlnosti sdělilo v úterý večer. Uvedlo tehdy, že zdravotní stav policejního exprezidenta je kritický.

„Musíme oznámit velmi nepříjemnou zprávu, že dnes podvečer přišlo v Ústavu pro výkon vazby a Ústavu pro výkon trestu odnětí svobody v Prešově k mimořádné události, při které se vazebně stíhaný Milan Lučanský pokusil o sebevraždu,“ citoval v úterý Denník N mluvčího ministerstva Petera Bublu.

Lučanský byl přitom ve vazbě pravidelně monitorovaný a bylo mu poskytované i psychologické poradenství. „Jeho stav je kritický,“ poznamenal v úterý Bubla. Server Pluska.sk v úterý uvedl, že Lučanský byl připojený na přístrojích, které udržovaly jeho životní funkce. Ve středu pak přišla zpráva o smrti Lučanského.

Švejdar: Je mi to nesmírně líto

Úctu památce generála Lučanského vyjádřil český policejní prezident Jan Švejdar. „Je mi to lidsky nesmírně líto a soucítím s jeho rodinou,“ napsal na twitteru.

„Těšil jsem se na každé setkání s ním a nikdy jsem je nebral jako nutnou povinnost, ale spojení příjemného s užitečným. V profesním životě to není samozřejmostí a já jsem si toho vážil,“ dodal.

Slovenská policie letos postupně zadržela a obvinila z různých deliktů včetně korupce více než desítku soudců. Stíhání čelí i někdejší šéf elitní složky prokuratury, někdejší vedení policie a také již bývalí vysocí úředníci včetně někdejšího šéfa státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury, která například zprostředkovává dotace farmářům.

Sebevražda jako přiznání, nebo zpochybnění?

Lučanského sebevražda může přispět ke zpochybnění celého procesu očisty, varoval Juraj Marušiak z Ústavu politických věd Slovenské akademie věd.

„Případ Milan Lučanského je důsledkem praxe zatýkání lidí spojených s bývalou vládou za přítomnosti novinářů a za aktivního komentování vyšetřování afér bývalé vlády představiteli nynější vlády,“ napsal na webu deníku Pravda. Nevyloučil, že Lučanského krok mohl být nepřímým přiznáním, ale při vysoké politizaci očisty státního aparátu může sebevražda přispět k tomu, že „namísto vytoužené obnovy důvěry občanů v právní stát si stále více lidí bude myslet, že policie, prokuratura či vězeňství slouží vládě, a ne právu a zákonům“.

Případ bude mít podle politologa politické důsledky - a to přesně opačné, než očekával premiér Igor Matovič se svou protikorupční rétorikou. Někdejší vládní tábor totiž získal mučedníka.

„Hra s ohněm je nebezpečná vždy a tím spíš, když se sirky dostanou do rukou lidí, kteří si nedokážou uvědomit důsledky svého počínání. A velmi často se obrací proti nim samým,“ varoval Marušiak s připomínkou, že první vláda polské strany Právo a spravedlnost (PiS) doplatila na podobnou aféru, kdy se při zatýkání zastřelila opoziční poslankyně obviněná z korupce.

Pokus o sebevraždu v půlce prosince dementovali

O tom, že se Lučanský chtěl oběsit údajně již dříve, se na Slovensku psalo v polovině prosince. Portál Sme.sk proto nyní připomněl, že ministerstvo spravedlnosti už v polovině prosince muselo vysvětlovat spekulace médií o tom, že se Lučanský pokusil o sebevraždu.

Lučanský tehdy utrpěl zranění v oblasti oka. Ministerstvo tvrdilo, že šlo o nehodu při cvičení, a ministryně Mária Kolíková tehdy vyloučila, že by šlo o sebevražedný pokus. Odmítla ale upřesnit, co se vlastně stalo.

Jen několik hodin před dnešním potvrzením pokusu o sebevraždu nový generální prokurátor Maroš Žilinka uvedl, že Lučanského poranění z půlky prosince nezpůsobila jiná osoba, ale šlo jen o nešťastný pád.

Komise prokurátorů neshledala žádné pochybení ohledně bezpečnostních opatření: Lučanský byl v samostatné cele a jakákoli komunikace s ním byla možná jen v přítomnosti další osoby. Nemohl ani přicházet do kontaktu s jinými obviněnými a chodbu před jeho celou nepřetržitě snímala kamera.

Omasta ( 30. prosince 2020 23:06 )

To byl aspoň chlap! Dlouho se nerozhodoval.

pemek ( 30. prosince 2020 23:00 )

Sám si to hodil tak vo co de? Proč by měl někdo odstupovat? Ještě z něho uděláte hrdinu?

abaron ( 30. prosince 2020 22:32 )

...5 a 20 si odo mňa zaslúži Gašpar na zadok a rovno na dereši...ale odtiaľ pokiaľ!...všetko...

abaron ( 30. prosince 2020 22:20 )

abaron ( 30. prosince 2020 22:18 )

....mali by ich zavrieť a potom dať náramky(iba rodina-žiadny kamaráti!!!)=keď budú vyhľadávať iné kontakty=potom natvrdo zavri­eť!!!!­...Gaš­par má rád svoje deti a manželku ale tiež mu nie dobre"))))...môj názor...

Zobrazit celou diskusi