Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Očkování proti koronaviru začalo i na Ostravsku. První na řadě byl přednosta kliniky

Autor: ČTK - 
29. prosince 2020
09:35

Ve Fakultní nemocnici Ostrava v úterý začalo očkování proti covidu-19. Nemocnice má k dispozici 140 ampulí, tedy 700 dávek vakcíny, které v noci dorazily Brna. Prvními očkovanými jsou zaměstnanci nemocnice. ČTK to řekla mluvčí FNO Iva Piskalová.

Očkování začalo okolo 8:30. „Prvním očkovaným byl přednosta Kliniky infekčního lékařství Luděk Rožnovský. Máme čtyři očkovací místa, takže budeme očkovat, co to půjde,“ řekla Piskalová. V úterý by podle ní mělo být naočkováno minimálně 100 lidí.

Původně chtěly nemocnice v kraji zahájit očkování v pondělí, nedorazila ale vakcína. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) posléze prohlásil, že první dávka bude v kraji až 31. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale ještě v pondělí večer v televizi Nova uvedl, že v ostravské fakultní nemocnici se bude očkovat od úterního rána a že do Ostravy se v noci převeze 840 dávek z Brna.

Očkovat by se mělo v 17 nemocnicích v kraji

Firma Pfizer, která je se společností BioNTech výrobcem první očkovací látky schválené pro použití v Evropské unii, v pondělí uvedla, že dodávku do evropských států zpozdily potíže s logistikou.

Vondrák už dřív řekl, že nejdřív má být očkováno 17 000 zdravotníků a asi 10 000 pracovníků v sociálních službách. Pak by se měla začít očkovat veřejnost. Očkovat by se mělo hlavně v 17 nemocnicích v kraji.

Koronavirová situace v kraji je aktuálně nejhorší v zemi. Index protiepidemického systému PES je druhý den na 79, což je o osm bodů víc než republikový průměr. Podle takzvané chytré karantény se v kraji od počátku pandemie nakazilo 79 899 lidí. K neděli bylo v evidenci aktuálně 15 270 lidí s prokázanou nákazou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa