Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rychlejší uvolňování i u sousedů? Matovič chce dřív otevřít obchody a raduje se z důvěry

Autor: ČTK, simao - 
30. dubna 2020
12:12

Slovenský premiér Igor Matovič zažívá další velký den. Jeho vláda dnes získala důvěru slovenských poslanců. Vedle toho uvedl, že Slovensko s ohledem na příznivý vývoj pandemie choroby covid-19 možná urychlí uvolňování karanténních opatření. Slováci momentálně hlásí 23 mrtvých a takřka 1400 nakažených.

Igor Matovič byl dosud spíše zastáncem přísných opatření s cílem omezit šíření koronaviru. Pětimilionové Slovensko od uplynulé soboty žádný den nezaznamenalo dvouciferný přírůstek počtu nakažených.

"Konzilium odborníků je připraveno v pondělí upravit rozhodnutí ve prospěch otevírání provozoven v tom smyslu, že by se otevřely všechny provozovny s pravidlem 25 metrů čtverečních (plochy) na jednoho zákazníka," řekl Matovič před poslanci parlamentu.

23 mrtvých a čtyři fáze uvolňování

Ve středu přibylo na Slovensku jen pět nakažených, celkově tak testy v zemi dosud potvrdily 1396 infikovaných. Dohromady 23 lidí s koronavirem zemřelo. Matovič dříve označil zemi za evropskou špičku v boji proti nákaze. 

První z celkově čtyř fází uvolňování karanténních opatření spustilo Slovensko minulý týden, když umožnilo například plošné otevření menších prodejen.

Matovič řekl, že Slovensko si nemůže ekonomicky dovolit druhou či třetí vlnu nákazy koronavirem. Slovenská centrální banka v poslední prognóze odhadla, že exportně orientované hospodářství země letos podle nejpravděpodobnějšího scénáře klesne asi o devět procent.

Vláda nově s důvěrou

Slovenský parlament dnes podle očekávaní vyslovil důvěru nové vládě premiéra Igora Matoviče, která vzešla z únorových parlamentních voleb. Kabinet po týden trvající rozpravě o jeho programovém prohlášení podpořilo 93 ze 141 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.

Chceme změnit Slovensko na zemi, kde se bude dobře žít, řekl premiér Matovič po hlasování sněmovny.

Koalice složená z Matovičova protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), hnutí Jsme rodina, liberální strany Svoboda a solidarita (SaS) a strany Za lidi exprezidenta Andreje Kisky slíbila v příštích čtyř letech kromě jiného očistu justice či boj proti korupci. Koalice má v parlamentu až ústavní většinu. Matovičův kabinet vystřídal předchozí koaliční vládu v čele se sociálními demokraty (Směr-SD) někdejšího premiéra Roberta Fica.

Nová vláda nastoupila do úřadu 21. března, tedy již v době pandemie choroby covid-19. V uplynulých týdnech vláda prosadila ve Sněmovně změny několika zákonů s cílem omezit dopady koronaviru na ekonomiku, firmy a zaměstnance.

Video  Obavy z koronaviru na Slovensku: Ve štábu vítěze voleb Matoviče v Trnavě měřili příchozím teplotu  - Reuters
Video se připravuje ...

jorden213 ( 30. dubna 2020 19:19 )

Radovat se může, však mu to všichni koaliční poslanci museli podepsat, jako za Mečiara

Zobrazit celou diskusi