Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vítěz „války milionářů“ Matovič: Mix populisty a showmana, Babiše s Novotným, míní experti

Autor: Nikola Forejtová, jt, ČTK - 
2. března 2020
05:26

Hned několik milionářů se utkalo o to, kdo nasměřuje sousední Slovensko k novým časům. Sesadit Směr-SD z pozice dlouholetého vládce se podařilo muži, který bývá označován různě - jako nový Jánošík, ale i populista, či dokonce šílenec. Igor Matovič, někdejší mediální byznysman, který svůj majetek přepsal před vstupem do politiky na svou ženu (a jehož rodina vlastní nejednu nemovitost v Trnavě), je pro některé neřízenou střelou, byť se před volbami zklidnil. Jak jej vidí čeští politologové? Našli i přirovnání k Andreji Babišovi (ANO) či Pavlu Novotnému (ODS).

Neřízená střela, kontroverzní politik, populista nebo také česká verze Babiše. I taková přízviska se snáší na hlavu vítěze parlamentních voleb na Slovensku Igora Matoviče. Ten se svou stranou Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) získal 25 procent hlasů.

Podle politologů dokázal Matovič svým populistickým vystupováním získat na stranu ty voliče, kteří chtěli svým hlasem způsobit menší revoluci. Experti nyní očekávají boj, ale i jistou pomstu strany Směr-SD, která bolestivě spadla z pozice volební jedničky. Je to poprvé po 12 letech, co se někomu povedlo předběhnout stranu Roberta Fica

„To, že OĽaNO zvítězí, se více méně ukázalo v předvolebních průzkumech. To, že strana sílí, se pak potvrdilo i ve dvou tajných průzkumech. Překvapila mě ale výše zisku, těch 25 procent je silný mandát. Igorovi Matovičovi se podařilo s velkou pravděpodobností přetáhnout řadu voličů jiných opozičních stran,“ uvedl pro Blesk Zprávy politolog Petr Just.

Mix Babiše a Novotného

Matovič podle politologů vedl kampaň chytře. Na svém kontě má i z minulosti řadu výrazných činů a neotřelých kousků, byť vnímaných leckdy kontroverzně. Nyní je ale otázkou, jak se bude chovat ve vládě. 

„Stylem dělání politiky a prezentováním témat se dá bezesporu přirovnat k českému premiérovi Andreji Babišovi,“ míní politolog Jan Kubáček.

S tím ale tak úplně nesouhlasí jiný český politolog. „On je jistě populista, ale musíme to dát do závorky, protože každý populismus je jiný. On rozhodně není jako Babiš, který je zároveň miliardářem. On je jiný typ populisty, který se může ukázat jako konstruktivní prvek ve vládě, ale stejně tak může být destruktivním prvkem, protože se nebude mít s kým dohodnout,“ upozorňuje Jiří Pehe.

Video  "Obyčejný" milionář: "Jánošík" Matovič (OLaNO) porazil Ficův Směr-SD, k urně šel s manželkou i dcerou  - Reuters
Video se připravuje ...

Babiš je podle Peheho oligarchickým populistou, který k politice přistupuje z pozice moci a vlivu. „Kdežto Matovič když brojí proti korupci, tak je v tom uvěřitelný. V tom smyslu, že za sebou nemá žádné impérium a pochybné aktivity v minulosti,“ doplňuje politolog Pehe. 

Matovič s narážkou na svou stranu Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti je přitom „obyčejným“ milionářem. Jeho politickou kariéru nastartovaly bezplatné inzertní noviny, které vydávala jeho firma a jež jsou přímo distribuovány do statisíců domácností. 

Ficovi nabízel miliony eur. Za detektor lži

Bývalý mediální podnikatel však svou firmu přepsal kvůli vstupu do politiky v roce 2010 na manželku Pavlínu. Zároveň však upozorňuje, že se nikdy netajil tím, že má peníze.

Jeho rodina si i během jeho politické éry pořídila několik zajímavých nemovitostí v Trnavě, které čekají na rekonstrukci. A expremiér Fico svého času dostal od Matoviče finanční „nabídku“ postupně zvyšovanou až na několik milionů eur, pokud půjde na detektor lži a nechá se testovat na korupci.

Vedle toho však Matovič proslul i opravdu bizarními činy. Neváhal vysypat na hlavu jednoho poslance injekční stříkačky, před Sněmovnou vysypával z popelnice flašky, aby ukázal, jak se umí poslanci napít, a proti expremiérovi Ficovi vystoupil s kartonovým panákem, kvůli kterému se strhla na plénu bitka, ale třeba i s živým oslem.

Showman střihu Novotného

Matovič se dle českých expertů nebojí označení populista, což může být plusem. „Musíme si uvědomit, že řada politiků, včetně bývalého premiéra Fica, se k populismu stavěli pozitivně. Oni sami říkali, že to není nic špatného, pokud děláte něco, co si voliči přejí. Matovič chce dávat důraz na kontakt s občany. Před volbami si dokonce nechal lidmi odhlasovat program. Zeptal se lidí: Co chcete, já vám to dám. To můžeme vnímat jako populismus,“ objasňuje politolog  Petr Just. 

Just s narážkou na celou řadu kontroverzních činů, které Matovič udělal, míní, že mu zkrátka do jisté míry přidaly na popularitě. „On je showman, což je Babiš sice taky, ale zde bych to spíše přirovnal – a už jsem to na twitteru i někde zahlídl – k starostovi Pavlu Novotnému (ODS),“ přitakává Pehe.

Matovičovy „akce“ jsou tak snadněji připodobnitelné k činům řeporyjského starosty, který se například vydal na ruskou ambasádu v multikáře odvézt dopis pro Vladimira Putina nebo který se na výslech k policistům kvůli sporu s komunistou Zdeňkem Ondráčkem oblékl do uniformy Bezpečnostního pluku SNB. A v neposlední řadě se loni pustil do ohnivých přestřelek s Rusy v jejich státní televizi.

„Daroval Slovensko zbohatlíkům.“ To vyčítá Igor Matovi Ficovi a Směru-SD „Daroval Slovensko zbohatlíkům.“ To vyčítá Igor Matovi Ficovi a Směru-SD | Profimedia.cz

Podobně je na tom ale i Matovič. „Byl hodně vidět, a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Určitě udělal celou řadu kroků z hlediska pozitivního marketingu, ale kolem něho se točí i řada aktivit, které měli spíš teatrální průběh, které by mu třeba někdo vytknul,“ komentuje eskapády možného budoucího slovenského premiéra Just.

Válka milionářů

I politologové vidí letošní volby jako opravdu revoluční. Dosud vládnoucí Ficův Směr-SD obdržel jen 18 procent hlasů a skončí v opozici. Třetí místo obsadila strana podnikatele a otce 10 dětí s devíti různými ženami Borise Kollára SME Rodina.

Na stupni vítězů se tak objevili hned tři milionáři. Jejich majetky dávají dohromady pořádný balík. Právě Matovič však v souvislosti s Ficovým majetkem v minulosti několikrát tvrdil, že někdejší premiér pomohl k velkému bohatství - vyvedenému ze státních zdrojů - především svým kamarádům...

Aby byla „válka milionářů“ kompletní, zapojil se do slovenské volební vřavy ještě další rival Fica - někdejší úspěšný podnikatel a také exprezident Andrej Kiska, který do slovenské sněmovny protlačil novou stranu Za lidi.

Igor Matovič a další protest: Osel pro Roberta Fica Igor Matovič a další protest: Osel pro Roberta Fica | Profimedia.cz

Posvítí si i na Matovičův majetek

Slovenská média v minulosti uváděla, že zatímco Matovič majetek převedl na ženu, jeho manželka nyní s nadsázkou vlastní půlku Trnavy, kde nynější vítěz voleb s rodinou žije. Že však budou i Matovičovy majetkové poměry nyní pod drobnohledem, na to upozorňují i politologové.

„Určitě se to bude zkoumat, dojde na to. Docela jistě si politici SMERu nenechají líbit porážku, a jelikož ovládali policii a ministerstvo vnitra desetiletí, tak mají nejspíše i leccos v zásobě. Možný útok ale bude veden více těžkoidním stylem, než jak je to u Babiše,“ domnívá se Pehe s tím, že je zvědavý, jak se bude situace na slovenské politické scéně nadále vyvíjet. 

Těžké totiž bude i sestavit vládu a nedostat se přitom do většího konfliktu. „Matematicky to má nastaveno dobře. Má možnost nastavit silnou stabilní vládu, pokud budeme vycházet z toho, že bude spolupracovat s hnutím SME Rodina, stranou Za ludi a se Svobodou a solidaritou. To jsou ale rozdílné ideologie, které bude muset kočírovat,“ dodává na závěr Just.

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily jí dcery Lea a Emma   - Reuters
Video se připravuje ...

 

bwjy ( 2. března 2020 18:13 )

Slováci si zvolili co je jim blízké. A teď čekají na zázrak od někoho, kdo byl ještě před 4 měsíci outsider. Prostě mají blíž k mentalitě horkého Balkánu, jeden zvedne kámen a hodí a ostatní jak stádo to opakují. Tak vhodili volební lístek Navíc jsou v nich geny Osmanu což je na každém třetím z nich i vidět. Turek u Vídně zanechal hodně potomstva . Pak je těžké vydolovat v sobě rozvážnost. Zda se jim tedy jejich sny splní, uvidí sami.

kristinn ( 2. března 2020 16:14 )

zrejme tebe treba záchranku a nie nám. Iste ti mozog napadol poriadne silný vírus a už ti z neho moc neostalo...

george1957 ( 2. března 2020 14:11 )

Správně.Trestný čin.

george1957 ( 2. března 2020 14:08 )

Ti novináři,co psali tento článek jsou totálně pomatení,jelikož Babiše a Matoviče srovnávat nebo dávat dohromady s Novotným,tak to může jen osel.Babiš a Matovič jsou totiž úplně jiná liga jako ten hulvát z Řeporyjí,který je totálně mimo mísu,nehledě na to,že Novotného schopnosti,jak politické,tak i byznysové jsou těmto dvěma úspěšným politikům na hony vzdáleny.A o tom,že Novotný nikdy nebude premiérem a Řeporyje jsou jeho strop.

cyrilko ( 2. března 2020 12:53 )

Nechutný tendenčný článok. Na Slovenku veľké zdesenie medzi tými, čo vyciciavali štát a jeho verejné a eurofondové prostriedky. Občania SR konečne spojili sily a zvolili si politika, ktorý oligarchov a finančné skupiny odstaví od koryta a tí čo kradli už nemôžu spávať, pretože Matovič im sľúbil basu. Oligarchovia, ktorí ukradli občanom štát sú v smrteľnom strachu, že ak nebudú vedieť preukázať ako nadobudli svoje majetky, tak im budú štátom 100% zdanené. Preto sa šíria o Matovičovi aj v zahraničí špinavosti, pretože je strach, že by mohol byť inšpiráciou aj proti zlodejom v ČR,Maďarsku a Poľsku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa