Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matoviče do vlády doprovodí 3 ženy, nový ministr musí do karantény. Kiska zcela chybí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. března 2020
14:41

Slovensko se chystá vykročit do nové doby - výraznou změnu poněkud zakryly potíže s koronavirem. Vítěz voleb Igor Matovič (OLaNO) se však již chystá na svůj velký den. V sobotu jeho vládu jmenuje prezidentka Zuzana Čaputová. Převažují v ní muži, jsou v ní pouze tři ženy. Šéfem diplomacie se stane nynější velvyslanec v USA Ivan Korčok, který však musí zamířit do karantény. „Pánskou jízdu“ nabourává Veronika Remišová a Mária Kolíková ze strany Za lidi exprezidenta Andreje Kisky a Natália Milanová z OLaNO. S rouškou na tváři a s ochrannými rukavicemi dnes noví slovenští poslanci skládali slib na ustavující schůzi Národní rady.

Jednání Národní rady kvůli pandemii nového koronaviru provázela mimořádná opatření. Budova parlamentu byla uzavřena pro veřejnost, přímý přenos z úvodní části schůze odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska na svém hlavním televizním kanálu.

První schůze poslanců se podle ústavy musí uskutečnit do 30 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Po skončení jednání parlamentu dosluhující vláda Petera Pellegriniho předá demisi prezidentce Zuzaně Čaputové, která v sobotu jmenuje nový kabinet premiéra Igora Matoviče.

Budoucí premiér Slovenska Igor Matovič oznámil složení nové vlády, které schválila prezidentka Čaputová. Budoucí premiér Slovenska Igor Matovič oznámil složení nové vlády, které schválila prezidentka Čaputová. | Facebook/OLaNO

OLaNO se dohodlo na vytvoření koalice s dalšími třemi stranami, a to s populistickým hnutím Jsme rodina, dále s liberální stranou Svoboda a solidarita (SaS) a stranou Za lidi exprezidenta Andreje Kisky. Tato čtyřkoalice má v nové sněmovně ústavní většinu.

Matovič: Jdeme do toho s plnou zodpovědností

„Zřejmě nebyla tak těžká doba, kdy jedna vláda přebírala moc od druhé vlády, jak to čeká nás. Jdeme do toho s plnou zodpovědností a vědomím, že nesmíme selhat,“ řekl Matovič. V předvolební kampani Matovič zmiňoval kromě jiného potřebu očisty justice a policie od kauz, hned při nástupu k moci se ale bude muset zabývat řešením pandemie nového koronaviru. Počet infikovaných na Slovensku překročil hranici sto nemocných.

Matovičovo hnutí obsadí polovinu křesel ve 16členném kabinetu. Například na funkci ministra životního prostředí navrhlo dosavadního poslance a někdejšího disidenta Jána Budaje, který byl během takzvané sametové revoluce v roce 1989 jedním z hlavních řečníků na protikomunistických mítincích v Bratislavě.

Kiska nebude ani poslanec

Ministrem vnitra se stane někdejší šéf armádní rozvědky Roman Mikulec, který stál za vyšetřováním podezření z tunelování majetku vojenského zpravodajství za první vlády bývalého premiéra Roberta Fica. V roce 2013 Mikulce policie obvinila z ohrožení utajované zkušenosti, soudy ho ale pravomocně obžaloby zprostily.

Členem nové vlády nebude exprezident Kiska, který v úterý oznámil, že kvůli zdravotním potížím nepřevezme ani mandát poslance. 

Nový ministr půjde rovnou do karantény

Budoucí ministr zahraničí Korčok ale bude muset podle šéfa jedné z koaličních stran po návratu na Slovensko nastoupit do povinné karantény, kterou úřady v souvislosti s koronavirem nařídily pro všechny Slováky vracející se z ciziny.

„Ivan Korčok se vrátí z Ameriky, přečká karanténu a poté z něj bude skvělý ministr zahraničí. Slovensko je v těžké době, Ivan Korčok je prakticky slovenská diplomatická špička,“ řekl šéf SaS Richard Sulík, jehož strana Korčoka do funkce navrhla.

Nejsilnější strana v dosluhujícím kabinetu, Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Fica, která je u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006, míří do opozice. Oba koaliční partneři Směru-SD, a to Slovenská národní strana a strana Most-Híd, v únorových volbách propadli a již nebudou mít zastoupeni ve sněmovně.

Do vlády se probojovaly jen 3 ženy

Genderově bude ale Matovičův kabinet značně nevyrovnaný, jedinými zástupkyněmi „něžného pohlaví“ budou Remišová jako místopředsedkyně vlády a ministryně pro regionální rozvoj a investice, Kolíková, která se ujme postu ministryně spravedlnosti, a Milanová, jež se stane novou ministryní kultury.

Video  „Obyčejný" milionář: „Jánošík" Matovič (OLaNO) porazil Ficův Směr-SD, k urně šel s manželkou i dcerou  - Reuters
Video se připravuje ...

fandasever ( 20. března 2020 14:53 )

Ta Slovenská vláda je nesourodý populistický útvar který spojuje nenávist k Ficovi a jeho Smeru, do tří měsíců se to rozloží. Vy co kritizuje Babiše a vyzdvihujte Matoviča tak si všimněte názvů obou stran OLaNO - Občejní Ludia a Nespokojení Občania, Babišovo ANO - Akce Nespokojených Občanů, dále, Matovič - miliardář, který převedl majetek a firmy na manželku, takže 3 měsíce a uvidíme

Zobrazit celou diskusi